Santariškių kraujo centras skubiai ieško donorų | kl.lt

SANTARIŠKIŲ KRAUJO CENTRAS SKUBIAI IEŠKO DONORŲ

  • 1

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Kraujo centras skubiai kviečia visų kraujo grupių donorus.

„Sausį dažnai tokią tendenciją pastebime, kad donorų aktyvumas sumažėja. Dar neužmirškime, kad yra šaltos dienos, sunkiau donorams pakliūti. O pacientų tai nestinga“, - BNS sakė Santariškių klinikų Kraujo centro vadovė Lina Kryžauskaitė.

Anot jos, kraujo atsargas ypač sumažino šventinės dienos, kada centras nedirbo.

„Kraujas galioja labai trumpai, jo sukaupti negali, kad per šventes užtektų ir po švenčių. Ką buvome sukaupę, tą labai gražiai naudojome, kada buvo šventinės dienos, kada kraujo centras neveikė ir kraujas nebuvo renkamas dėl suprantamų priežasčių. Bet natūralu, kad kraujas naudojosi tomis dienos“, - sakė L.Kryžauskaitė.

Santariškės kritiniais atvejais ima kraujo komponentus iš Nacionalinio kraujo centro, tačiau jis pats šią savaitę pranešė, kad jo kraujo atsargos išseko.

„Mus netrūksta dabar kraujo, bet mes matome, kad tai yra labai arti. Kaip jau ne vieną kartą sakiau, mes negalime laukti kritinės ribos, kada nebeturėsime ką išduoti. Reikia ruoštis dabar, nes kraujo negali iš karto po donacijos skirti pacientui, jį reikia ištirti, paruošti, perdirbti. Yra daug technologinių etapų. Reikia kreiptis dabar ir čia, kad jo netrūktų“, - aiškino Kraujo centro vadovė.

Ji paragino donorus registruotis telefonu 8 676 00078 arba svetainėje www.tavokraujas.lt.

„Registracija yra labai svarbu, nes yra tam tikras kiekis personalo, tam tikras kiekis įrangos ir patalpų, tai kad suspėtume viską padaryti laiku, kad niekas nesinervintų, reikia planuoti darbą“, - sakė L.Kryžauskaitė.

Nacionalinis kraujo centras, aprūpinantis kraujo komponentais asmens sveikatos priežiūros įstaigas, savo ruožtu antradienį paskelbė, kad siekiant atstatyti kraujo rezervą, sausio mėnesį ilginamas kai kurių jo padalinių darbo laikas. Ilgiau dirbs Vilniaus ir Šiaulių padaliniai. Šiauliuose duoti kraujo bus galima ir du artimiausius šeštadienius.

Kraujo donorais gali būti sveiki asmenys nuo 18 iki 65 metų amžiaus, savanoriškai duodantys kraujo ar jo sudėtinių dalių. Žmogaus kūno masė turi būti ne mažesnė nei 50 kilogramų. Žmogus, norintis duoti kraujo, privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą – asmens tapatybės kortelę, pasą ar vairuotojo pažymėjimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Dovilė

Visada duodu ir raginu kitus. Pastebėjau, kad nemažai žmonių skeptiškai žiūrį į kraujo donoryste, iš kazkur girdėję , kad tai nesaugu, ar, kad po to organizmas nusilpsata. Asmeniškai reguliariai duodu kraują jau 5 metus ir viskas visada buvo OK, ir pažįstamiems neigiamų side effects nepastebėta. Bet jei kankina abejonės tiesiog patariu pasiskaityti ir plačiau pasidomėti apie pačią procedūrą. Raginu ne dėl to, kad pačiam vieną dieną gali prireikti donoro kraujo, o dėl to, kad tai reiksmingas ir geras poelgis kuris užtrunka vos kelias minutes ir nieko nekainuoją. :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS