Išskirtinis atvejis: dėl koronaviruso 103 dienas reanimacijoje praleidusi moteris sveiksta | kl.lt

IŠSKIRTINIS ATVEJIS: DĖL KORONAVIRUSO 103 DIENAS REANIMACIJOJE PRALEIDUSI MOTERIS SVEIKSTA

  • 7

Dėl koronaviruso 103 dienas reanimacijoje praleidusi 55 metų moteris sveiksta, ją planuojama išleisti į reabilitacijos įstaigą, trečiadienį pranešė Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos.

Jų teigimu, tai – išskirtinis COVID-19 išgydymo atvejis.

„Šis atvejis – tai didelės komandos bendras darbas – preciziškai sudarytų gydymo ir slaugos planų rezultatas“, – teigė anesteziologas-reanimatologas Albinas Kalimavičius.

„Milžiniškų medikų pastangų dėka – anesteziologų-reanimatologų, perfuzininkų, slaugytojų, jų padėjėjų, reabilitologų ir kineziterapeutų – pacientė yra sveikstanti“, – teigė jis.

Jo teigimu, pacientei gydyti buvo panaudota ekstrakorporinės membraninės oksigenacijos sistema (EKMO), kuri naudojama tuomet, kai paciento būklė kritinė.

Ši sistema veninį paciento kraują prisotina deguonies, pašalina anglies dioksidą ir toks kraujas grįžta į paciento kraujo apytaką. Tai – paskutinio pasirinkimo metodas pačių sudėtingiausių ligonių grupei.

Iš pradžių koronavirusu užsikrėtusiems pacientams pradėjus trūkti deguonies, jis tiekiamas papildomai.

Šiai pacientei EKMO prijungta buvo 74 paras – ilgiausiai iki šiol Lietuvoje taikyta pacientams gydyti.

Kai to nepakanka, taikoma didelės tėkmės deguonies terapija. Kai ir tai nepadeda, pacientas intubuojamas, jam taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija. Ligai progresuojant plaučių funkcija tiek pažeidžiama, kad jie nebegali pasisavinti net 100 proc. tiekiamo deguonies. Tokiu atveju vienintelis pasirinkimas lieka EKMO sistema.

„Šiai pacientei EKMO prijungta buvo 74 paras – ilgiausiai iki šiol Lietuvoje taikyta pacientams gydyti. Dėl sunkaus COVID-19 ligos sukelto plaučių pažeidimo užsitęsė funkcijų atsinaujinimo procesas, viskas vyko labai lėtai. Atjungus EKMO, dar po savaitės pacientė atjungta ir nuo dirbtinės plaučių ventiliacijos. Iš viso dirbtinė plaučių ventiliacija taikyta 81 parą“, – pasakojo anesteziologas-reanimatologas prof. Robertas Stasys Samalavičius.

Anot medikų, moteris stiprėja pamažu, sveikimo procesas bus ilgas.

Pandemijos laikotarpiu Santaros klinikose EKMO sistema naudoti 51 koronavirusu užsikrėtusiam pacientui, beveik 40 proc. iš jų buvo pervežti gydyti iš kitų Lietuvos ligoninių – Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, kitų Vilniaus ligoninių, kuriose nėra galimybės taikyti šį gydymo metodą.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Manau.

Antivakserė ,buvo parašyta seniau. Ir turėtu susimokėti už toki ilga gydymą. Juk tai kainuoja kelis šimtus tūkstančių. O kiti turi laukti planuotu operacijų.Tas mokamas SODRAI mokestis tai ir švietimas ir gydymas ir t.t.

LLL

Vaikai, kodėl jūs įsivaizduojate, kad moteriškė antivakserė -jūs ją asmeniškai pažįstate? straipsnelyje to neparašyta. Faktas, kad absoliuti dauguma sunkiai sergančių ir mirštančių yra daugiau ar mažiau skiepyti. Nereikia klausyti oficialiai skleidžiamo melo, kad serga tik antivakseriai, geriau su normaliais gydytojais pašnekėti ir pasiaiškinti, kiek ligoninėje yra "skiepytų", keliom dozėm ir pan. Bet moterytei pagarba - atsilaikė prieš visus nugydymo metodus ir išsaugojo gyvybę.

Nesiskiepiję už toki gydymą turi susimokėti, Jiems viskas suteikta nemokamai, Gydymas , reabilitacija kitu ligonių sąskaita. Kodėl šitokia nelygybė? Nenori skiepytis susirgai virusu mokėk už gydymą. Gydymas kainuoja daug brangiau negu tu sumoki SODRAI.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS