Seimo Kultūros komitetas lankėsi Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje | kl.lt

SEIMO KULTŪROS KOMITETAS LANKĖSI VILNIAUS GAONO ŽYDŲ ISTORIJOS MUZIEJUJE

  • 1

Seimo Kultūros komiteto gruodžio 15 d. išvažiuojamajame posėdyje Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje (toliau – VGŽIM), dalyvaujant Vyriausybės kanceliarijos, Kultūros ir Užsienio reikalų ministerijų atstovams, buvo pristatyti muziejaus vykdomi ilgalaikiai plėtros projektai – kuriami nauji ekspoziciniai padaliniai, skirti Lietuvos žydų istorijai, kultūrai, menui ir Holokausto istorijai Lietuvoje, kurie yra reikšmingi ne vien Lietuvos, bet ir tarptautiniu mastu.

VGŽIM naujus padalinius kuria autentiškuose, su Lietuvos žydų istorija ir kultūra susijusiuose pastatuose: buvusiame „Tarbut“ tinklo gimnazijos pastate Pylimo g. 4A Vilniuje 2023 metais duris atvers Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejus, finansuojamas Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšomis. Moderni ekspozicija su autentiškais eksponatais suteiks galimybę lankytojams interaktyviai įsitraukti į Lietuvos žydų istorijos ir kultūros pažinimą. Buvusiame Vilniaus geto bibliotekos pastate Žemaitijos g. 4, Vilniuje, kuris buvo vienas svarbiausių Vilniaus žydų kultūros centrų Holokausto metais, kuriamas naujas modernus Holokausto Lietuvoje ir Vilniaus geto muziejus, finansuojamas valstybės biudžeto lėšomis.

Naujoji ekspozicija, kurią lankytojams tikimasi pristatyti 2025 metais, atskleis Holokausto Lietuvoje istoriją ir specifiką, Vilniaus geto fenomeną. VGŽIM taip pat atnaujina Žako Lipšico muziejų Druskininkuose, kurio atidarymas planuojamas 2024 metais. Tikimasi, kad atnaujintas muziejus taps aktyvia regionine kultūros įstaiga, tarpkultūrinių susitikimų vieta, kurioje bus pristatomas ne tik Ž. Lipšico gyvenimas, šeimos istorija bei kūryba, jo ryšiai su Lietuvos menininkais, bet ir Druskininkų žydų bendruomenės istorija.

Šiandien VGŽIM saugo apie 40 000 eksponatų (ritualinių ir kitų objektų, spaudinių ir rankraščių, fotografijų, paveikslų, skulptūrų, kitų prieškario ir šiuolaikinės dailės kūrinių) kolekciją, kurią pristato įvairiomis ekspozicijomis ir parodomis, leidiniais, renginiais, edukacinėmis veiklomis.

GALERIJA

  • Seimo Kultūros komitetas lankėsi Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje
Dž. G. Barysaitės / Seimo kanceliarijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

katalikams siulo nesvesti kaledu o cia jei yra 3 zydai tai svenciu sventes didziausio nes kuprys zydas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS