Sodinimo talkoje Žirmūnuose – gausus būrys sodintojų | kl.lt

SODINIMO TALKOJE ŽIRMŪNUOSE – GAUSUS BŪRYS SODINTOJŲ

Šeštadienį vykusioje krūmų sodinimo talkoje, kurią organizavo Vilniaus miesto savivaldybė, dalyvavo daugiau nei 300 miestiečių. Palei Žirmūnų gatvę mažiau nei per valandą pasodinta apie 2100 krūmų.

„Į šią talką susirinko tiek daug miestiečių, o ypač gausus būrys – jaunimo, tėvų su mažais vaikais. Žmonės nori prisidėti prie žalesnės aplinkos kūrimo, o mes stengiamės juos įtraukti į miesto kūrimo procesą. Kartu tai ir edukacija apie augalus, pavyzdys vaikams, bendruomeniškumo ir draugiškos kaimynystės kūrimas“, – kalbėjo talkoje dalyvavęs Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Talkoje darbavosi ne tik vilniečiai, bet ir miesto svečiai, laikinai atvykę ir kuriantys čia savo gyvenimą. Pakalbinta kompanija prisipažino, kad tarp jų yra Jungtinių Amerikos Valstijų, Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir net Malaizijos piliečių. Į talkas ateina ir baltarusių, ukrainiečių.

„Vilniaus miesto parkų“ specialistai parinko miesto sąlygoms atsparias rūšis, žydinčias ir patinkančias bitėms, drugeliams, tokias, kaip forsitijos, bei vedančias uogas, kurias lesa paukščiai – putinus, juoduogius šeivamedžius. Prie Žirmūnų gatvės taip pat pasodinta blizgančiųjų kaulenių, beržalapių lanksvų, pilkųjų lanksvų, raudonlapių veigelių ir kalninių pušų.

Sodinami krūmai teikia naudą tiek miestiečiams, tiek gamtinei aplinkai mieste. Paaugus krūmams bus sukuriamas žalumos barjeras tarp automobilių aikštelės ir pėsčiųjų tako, formuosis nedidelis pavėsis. Žaluma grynina orą ir sugeria teršalus, palankiai veikia ir psichinę sveikatą. Krūmai sugeria perteklinę drėgmę liūčių metu ir vėsina miestą per karščius, mažina karščio salų efektą – taip padeda prisitaikyti prie klimato kaitos. Krūmai suteikia buveines nedideliems gyvūnams ir vabzdžiams – taip išlaikoma ir didinama biologinė įvairovė, o uogos tampa maistu paukščiams.  Šiais metais krūmų pasodinimo vietoje palikta ir keletas sutręšusių stuobrių. Tai natūralios vabzdžių buveinės, maistas įvairiems organizmams, mintantiems trūnijančia mediena.

Per kelis metus Vilniuje kartu su gyventojais buvo pasodinta per 23,5 tūkst. krūmų Sietyno, T. Ševčenkos, Šeimyniškių, Žirmūnų, P. Lukšio, Antakalnio gatvėse, Savanorių ir Konstitucijos prospektuose. Dar 12 tūkst. krūmų buvo išdalinta bendruomenėms pasisodinti prie savo namų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

kilo klausimas kas ravės piktžoles nes jos greit subujos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS