Sostinėje griežtinamos galimybės kirsti medžius | kl.lt

SOSTINĖJE GRIEŽTINAMOS GALIMYBĖS KIRSTI MEDŽIUS

Nuo lapkričio sostinėje griežtinama želdinių apsauga – bus apskritai draudžiama kirsti sveikus, vertingus medžius, atsiras daugiau reikalavimų norint kirsti kitus želdinius.

Savivaldybės tarybos trečiadienį patvirtintais želdinių apsaugos taisyklių pakeitimais atsiranda įpareigojimas atsodinti želdinius, jei jų nepavyksta išsaugoti statybų metu, t.y. kirsti galima tik tiek medžių, kiek jų atsodinama. Numatyta, kad atsodinamų medžių stiebų diametrų suma turės atitikti pašalintų medžių diametrų sumą.

Taip bus vedama statistika, kiek jų pašalinama, kiek saugoma, kiek atsodinama vietoje iškirstų. Atsodinimo vieta turės būti ta pati, jei tik leidžia statomo objekto architektūrinis užstatymas, arba jiems augti bus parenkama gretima teritorija.

Be kita ko, statytojai, norintys kirsti želdinius statybų metu, turės pristatyti topografinę nuotrauką su suvestiniu planu, kuriuose matytųsi sklypo ir statinio riba, taip pat pridėti norimų kirsti želdinių nuotraukas.

Informacijos apie kertamus medžius pateikti nereikės, jeigu šalinami siauresni nei 40 centimetrų vaismedžiai, invazinės rūšys, krūmai, vaiskrūmiai. Dėl storesnių vaismedžių kirtimo reikės konsultuotis su savivaldybės specialistais.

Numatoma, kad tvarkant želdynus mieste turi būti išsaugoti visi augantys sveiki, gyvybingi, estetiniu ir ekologiniu požiūriu vertingi, perspektyvūs želdiniai – dar nepasiekę gamtinės brandos ar ją pasiekę, tačiau nekeliantys nei fizinio, nei ligų ar kenkėjų židinių susidarymo pavojaus aplinkai.

Rangovai, ruošdamiesi statyboms, turės planuoti ir želdynų tvarkymo darbus: išsiėmę leidimus, darbus galės atlikti tik šaltuoju laikotarpiu, t.y. žiemą.

Persodinus ir pasodinus medžius privaloma prižiūrėti ne mažiau kaip tris metus.

Už savivaldybių tarybų patvirtintus želdynų ir želdinių apsaugos taisyklių pažeidimus numatomas įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 140 eurų.

Savivaldybė rugsėjo pabaigoje paskelbė, jog per artimiausius dvejus metus sieks pasodinti apie 100 tūkst. medžių, 10 mln. krūmų, 300 tūkst. vijoklių. Meras Remigijus Šimašius taip pat įsivėlė į ginčą su Aplinkos ministerija dėl invaziniais laikomų medžių – baltažiedžių robinijų, dėl savo panašumo klaidingai vadinamų akacijomis. Meras sako, kad šie medžiai ne tik nebus naikinami, bet bus ir sodinami, Aplinkos ministerija grasina baudomis.

GALERIJA

  • Sostinėje griežtinamos galimybės kirsti medžius
S. Žiūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS