Sostinės savivaldybė prašo įvertinti L. Giros, S. Nėries, P. Cvirkos pavadinimus | kl.lt

SOSTINĖS SAVIVALDYBĖ PRAŠO ĮVERTINTI L. GIROS, S. NĖRIES, P. CVIRKOS PAVADINIMUS

  • 9

Vykdydama desovietizacijos įstatymą Vilniaus miesto savivaldybė pranešė siekianti, kad būtų įvertinti Liudo Giros, Salomėjos Nėries gatvių ir Petro Cvirkos skvero pavadinimai.

Miesto Istorinės atminties komisija dėl šių pavadinimų kreipėsi į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą, prašydama įvertinti sostinės gatvių, kurių pavadinimai siejami su totalitariniu sovietmečio režimu ir jo ideologija, pavadinimus.

L. Gira, S. Nėris ir P. Cvirka buvo rašytojai, be kita ko, kūrę sovietų valdžią šlovinančią poeziją ir prozą, 1940 metais kaip Liaudies Seimo delegatai vyko į Maskvą su prašymu priimti Lietuvą į Sovietų Sąjungą.

Jei bus nuspręsta minėtus pavadinimus keisti, naujus gatvių, skvero pavadinimus siūlys Istorinės atminties komisija, o juos patvirtinti turės Vilniaus miesto taryba, pranešė savivaldybė.

„Kol kas apsiribojome šiais trimis pavadinimais, kad galėtume su Vilniaus desovietizacija judėti toliau“, – sakė Vilniaus Istorinės atminties komisijos pirmininkė Kamilė Šeraitė-Gogelienė.

Tačiau, anot jos, tai nereiškia, kad komisijai pateiktas baigtinis viešųjų objektų sąrašas.

„Sudarėme darbo grupę, kuri peržiūrės Vilniaus gatvių ir įstaigų pavadinimus, atminimo lentas, paminklus ir pateiks sąrašą svarstyti Vilniaus Istorinės atminties komisijai. Šiai pritarus, baigtinį sąrašą teiksime centrui“, – teigė K. Šeraitė-Gogelienė.

Istorinės atminties komisija taip pat siūlys nukabinti 16 atminimo lentų, kuriose dar likę sovietmečio reliktų – tekstai rusų kalba, paminėta TSRS ir pan. Jos bus pakeistos tipinėmis atminimo lentomis.

Tai atminimo lenta Antanui Račiūnui (A. Mickevičiaus g. 33), Borisui Dauguviečiui (V. Mykolaičio-Putino g. 8), Juozui Lingiui (A. Vienuolio g. 14), Baliui Dvarionui (Vasario 16-osios g. 17), Valentinui Adamkevičiui (A. Vienuolio g. 14), Mykolui Bukšai (Vasario 16-osios g. 16), Juozui Rudzinskui (A. Goštauto g. 2/15), Jonui Švedui (Tilto g. 7), Juozui Karosui (Birutės g. 9A), Romualdui Juknevičiui (A. Vienuolio g. 14), Broniui Kelbauskui (A. Vienuolio g. 14), Steponui Juknai  (A. Vienuolio g. 14), Kiprui Petrauskui (Raseinių g. 14).

Keletą atminimo lentų, įvertinus jose minimas asmenybes ir jų veiklą sovietmečiu, komisija siūlys ne keisti, o visai nuimti: muzikos pedagogui Juozui Banaičiui (Beržyno g. 5), poetui prozininkui Teofiliui Tilvyčiui (Dominikonų g. 1), teatro aktoriui Vasilijui Ivanovičiui Kačialovui (Didžioji g.14).

Gegužę įsigaliojo Seimo priimtas įstatymas, draudžiantis viešuose erdvėse propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

Pagal įstatymą, šis draudimas taikomas bet kokia forma įamžinant ar atvaizduojant asmenis, simbolius, informaciją, propaguojančią totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

Viešųjų objektų pripažinimą propaguojančiais totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijos, atlieka Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras bei savivaldybių institucijos. Šios atrinkusios tokius viešuosius objektus pateikia juos Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centrui, šis perduoda įvertinti ekspertų komisijai.

Gavęs komisijos išvadą Genocido centro direktorius turi priimti sprendimą pašalinti viešąjį objektą dėl neatitikties įstatymo reikalavimams arba jį palikti, pakeisti.

GALERIJA

  • Sostinės savivaldybė prašo įvertinti L. Giros, S. Nėries, P. Cvirkos pavadinimus
Vilniaus savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

nuopelnų literatūrai nesumažinsit ........ nepersistenkit

gal raikas būtų

ne kokią nerį užsipult o kolaborantus komunistus nusikaltėlių partija įvardyt.

Patriotų problemėlės

Gatvių pavadinimus pakeisti, lenteles nuimti, knygas sudeginti, paminklus nukelti, istoriją iš atminties ištrinti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS