Sveikatos ministerija netaikys sankcijų Vilniui už žurnalistų skiepijimą | kl.lt

SVEIKATOS MINISTERIJA NETAIKYS SANKCIJŲ VILNIUI UŽ ŽURNALISTŲ SKIEPIJIMĄ

Skiepydama žurnalistus Vilniaus miesto savivaldybė galiojančią tvarką interpretavo per plačiai, tačiau taikyti sankcijų sostinės valdžiai neketinama, informuoja Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Priskirdama žurnalistus gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas vykdančių asmenų prioritetinei grupei Vilniaus miesto savivaldybė pernelyg plačiai interpretavo gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų sąvoką“, – BNS antradienį ministerijos poziciją perdavė SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis.

Tačiau jis pabrėžė, kad dėl to neketinama „imtis papildomų priemonių Vilniaus miesto savivaldybės atžvilgiu“.

„Jau esame beveik peržengę slenkstį plačiosios visuomenės vakcinavimo link. Pašalinus neaiškumus, ministerija kartu su savivaldybėmis toliau dės bendras pastangas paskiepyti kuo daugiau pažeidžiamoms visuomenės grupėms priklausančių gyventojų“, – teigė J. Gališanskis.

Priskirdama žurnalistus gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas vykdančių asmenų prioritetinei grupei Vilniaus miesto savivaldybė pernelyg plačiai interpretavo gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų sąvoką.

Praėjusią savaitę Vilniaus miesto savivaldybė BNS informavo, kad žurnalistai sostinėje skiepijami remiantis Sveikatos apsaugos ministro įsakymu, kuriame tarp prioritetinių grupių išskiriami ir visuomenei svarbią funkciją atliekančių profesijų atstovai. Pavyzdžiui, policininkai, ugniagesiai ar žvalgybos pareigūnai.

Šiame prioritete taip pat nurodyta, kad skiepijami gali būti ir „kiti gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas, išskyrus bendrąsias, vykdantys darbuotojai, kontaktuojantys su kitais asmenimis, kai funkcijų negalima vykdyti nuotoliniu būdu“.

Anot sostinės mero atstovo spaudai Karolio Vaitkevičiaus, būtent ši punkto dalis sudaro galimybes skiepyti ir žurnalistus.

„Vyriausybės nutarime „Dėl Gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų sąrašo patvirtinimo“ išskiriama tokia funkcija kaip visuomenės apie situaciją šalyje informavimas“, – teigė K. Vaitkevičius.

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija su tokiu išaiškinimu nesutiko ir pabrėžė, kad nors visuomenės informavimas ir minimas konkrečiame Vyriausybės nutarime, gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų įgyvendinimas „atskleidžiamas per valstybines mobilizacines užduotis“.

Jos nurodytos kitame Vyriausybės nutarime, „Dėl valstybinių mobilizacinių užduočių valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms skyrimo“, o šiame dokumente „tiesioginių mobilizacinių užduočių žurnalistams nėra numatyta“.

Žurnalistų sąjunga: ministerijos pozicija nesuprantama

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius sako nesuprantantis tokios ministerijos pozicijos.

„Mano giliu įsitikinimu, per visą pandemiją žurnalisto profesija informuojant visuomenę ne mažiau svarbi nei daugelis kitų. Man nekyla abejonių dėl pozicijos, kurią palaiko ir Tarptautinė žurnalistų federacija, Europos žurnalistų federacija, jog žurnalisto profesija priskiriama prie svarbių profesijų. Panašu, kad Vilniaus savivaldybė tai supranta“, – BNS sakė D. Radzevičius.

Mano giliu įsitikinimu, per visą pandemiją žurnalisto profesija informuojant visuomenę ne mažiau svarbi nei daugelis kitų.

Jis taip pat teigė, kad LŽS dar vasario mėnesį kreipėsi dėl kontaktiniu būdu dirbančių žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų skiepijimo pagal prioritetą, tačiau atsakymo iš ministerijos nesulaukė.

„Mes kreipėmės dėl vakcinacijos ir dėl testavimo. Mes dar vasario viduryje išsiuntėme raštą, tai tik po užklausų vėliau gavome patvirtintiną, kad gautas mūsų raštas. Siuntėme ir ministerijai, ir tai nepriklausomai ekspertų tarybai, bet jokio atsakymo, vertinimo, komentaro negavome“, – teigė LŽS vadovas.

R. Radzevičiaus teigimu, sostinės savivaldybė, skiepydama žurnalistus, elgiasi tinkamai, kadangi supranta, jog čia koncentruojasi dauguma žiniasklaidos priemonių, taip pat ir epidemiologinė situacija Vilniuje viena blogiausių šalyje.

„Aš tai laikau socialiai atsakingu sprendimu, nes žinau kolegų, kurie serga ir susirgę buvo – ne dėl to, kad pramogavo klubuose, o dauguma susirgo dirbdami“, – kalbėjo D. Radzevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS