Švietimo ministrė su savivaldybių atstovais duos startą STEAM centrams | kl.lt

ŠVIETIMO MINISTRĖ SU SAVIVALDYBIŲ ATSTOVAIS DUOS STARTĄ STEAM CENTRAMS

  • 1

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro laboratorijoje Vilniuje švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė su savivaldybių atstovais paskelbs oficialų STEAM atviros prieigos centrų startą Lietuvoje.

Vėliau visi centrai susijungs teletiltu, visą dieną vyks atidarymo veiklos, kuriose dalyvaus mokiniai ir mokytojai, pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Į atidarymo renginį jungsis visi dešimt centrų, kurie pradėjo ar dar tik po kurio laiko pradės savo veiklą: septyni regioniniai centrai ir trys metodiniai centrai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje.

Lietuvoje savo veiklą palaipsniui pradės pirmieji šeši regioniniai STEAM (gamtos mokslų, technologijų, inžinerinio, menų ir matematinio ugdymo) atviros prieigos centrai Alytuje, Marijampolėje, Panevėžyje, Šiauliuose, Tauragėje, Telšiuose. Vėliau prie jų prisidės Utenos STEAM regioninis centras.

Kiekviename regioniniame centre įrengtos biologijos-chemijos, fizikos-inžinerijos ar robotikos-IT laboratorijos, taip pat po specializuotą laboratoriją, atsižvelgiant į regiono poreikius.

Alytus pasirinko maisto technologijų, kulinarinio meno ir sveikatinimo, Marijampolė – kūrybiškumo ir medijų, Panevėžys – dirbtinio intelekto, Šiauliai – sveikatos technologijų ir gyvenimo kokybės, Tauragė – tvaraus vystymosi, žaliosios ir alternatyviosios energetikos, o Utena – astrofizikos ir aerokosmonautikos STEAM specializuotas laboratorijas.

Laboratorijose mokiniai galės atlikti įvairius tiriamuosius darbus – ir numatytus bendrosiose ugdymo programose, ir susijusius su regiono specifika bei prioritetais. Čia jie galės rengti savo brandos darbus, vyks konkursai, olimpiados, susitikimai su mokslininkais, verslininkais, įvairių profesijų žmonėmis. Centruose taip pat stažuosis mokytojai.

Atviros prieigos centrų tinklą sudaro dešimt STEAM atviros prieigos centrų. 2022–2023 metais Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje dar įkurti metodiniai STEAM centrai. Jie bus atviri Vilniaus, Kauno, Klaipėdos mokykloms ir teiks pagalbą regioniniams STEAM atviros prieigos centrams.

Nacionaliniai metodiniai centrai regioniniams centrams ir mokykloms rengs priemonių paketus, pamokų modelius, nuotolinių mokymų medžiagą.

STEAM atviros prieigos centras – tai modernių technologijų telkinys, kur bendradarbiaujant mokslininkams, savivaldybėms, verslininkams, sudaromos sąlygos mokiniams per pamokas ar po jų atlikti eksperimentinius tyrimus, konstruoti, modeliuoti, susipažinti su mokslo inovacijomis ir kt.

STEAM atviros prieigos centrai Lietuvoje pradėti kurti 2015 metais, pasitelkus Europos Sąjungos skiriamą paramą. Tam skirta 5,5 mln. eurų iš ES paramos lėšų. Savo lėšomis taip pat prisideda savivaldybės, mokslo įstaigos ir partneriai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Iškrypusi kvesa

SUSIJUSIOS NAUJIENOS