Trakuose vyks tarptautinis karaimų suvažiavimas | kl.lt

TRAKUOSE VYKS TARPTAUTINIS KARAIMŲ SUVAŽIAVIMAS

  • 1

Trakuose ketvirtadienį vyks Tarptautinis karaimų suvažiavimas.

„Pradedame iškilmingą, didelį, vieną iš svarbiausių šių metų karaimų bendruomenės renginių Lietuvoje, tai yra tarptautinis karaimų suvažiavimas“, – BNS sakė Lietuvos karaimų kultūros bendrijos pirmininkė Karina Firkavičiūtė.

„Norime susiburti, susitikti, pabendrauti ir tokiu būdu paminėti, dar kartą prisiminti šiemet švenčiamą jubiliejų – 625 metus nuo tada, kai Vytautas Didysis į Lietuvą atsivežė karaimų“, – teigė ji.

Pasak bendrijos vadovės, karaimai nori pabūti kartu, užsiimti bendromis veiklomis, įkvėpti vienas kitą nepamiršti savo tautinio identiteto.

„Per suvažiavimą kalbėsime apie kertinius mūsų paveldo dalykus: istoriją, kalbą, bendruomenes, žmones, apie tai, kuo didžiuojamės, ir kad turime palaikyti vienas kito dvasios stiprybę, išlaikyti ją, nepaisant to, kad mūsų Lietuvoje jau likę labai nedaug – 200 žmonių, kaip parodė naujausia statistinė analizė“, – BNS sakė K. Firkavičiūtė.

Šiemet, deja, atvykti mūsų tautiečiams iš Ukrainos ir Rusijos yra beveik neįmanoma.

Anot jos, renginyje laukiama apie 200 dalyvių – tai Lietuvoje, Lenkijoje, Vakarų Europos valstybėse gyvenantys karaimai.

„Šiemet, deja, atvykti mūsų tautiečiams iš Ukrainos ir Rusijos yra beveik neįmanoma“, – sakė ji.

Lietuvos paštas ketvirtadienį Trakų pašte rengia specialų siuntų antspaudavimą, skirtą Lietuvos karaimams. Taip pat bus pristatytas karaimų įsikūrimo Lietuvoje metinėms skirtas atvirlaiškis.

Penktadienį ir šeštadienį Trakų pilyje ansamblis „Lietuva“ parodys Karaimų metams sukurtą muzikinę dramą „Sakmė apie dovanotą širdį“, menančią Vytauto Didžiojo laikus. Vėliau ji keliaus per Lietuvą.

2022-uosius Seimas yra paskelbęs Karaimų metais. Beveik 400 karaimų šeimų į Lietuvą parsivežė Vytautas Didysis ir apgyvendino juos Trakuose. XV amžiuje Lietuvos karaimams suteiktos Magdeburgo (savivaldos) teisės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Expert z Wilno

Tai Magdeburgo teisės buvo suteiktos Trakams ar KARAIMAMS?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS