Valdovų rūmų muziejus atveria duris afganistaniečių vertėjų šeimoms | kl.lt

VALDOVŲ RŪMŲ MUZIEJUS ATVERIA DURIS AFGANISTANIEČIŲ VERTĖJŲ ŠEIMOMS

  • 4

Valdovų rūmų muziejus atveria naują istorijos puslapį: rengiama speciali pažintinė programa, padėsianti į Lietuvą atgabentoms afganistaniečių šeimoms pažinti Lietuvos istoriją, Vilniaus senamiestį, suprasti mūsų papročius ir gal susirasti naujų draugų.

Praėjusių metų rugpjūtį su nerimu stebėjome, kaip Lietuvos karių ir diplomatų komandai sekėsi evakuoti mums padėjusių afganistaniečių vertėjų šeimas iš Afganistano sostinės Kabulo. Tai buvo ypatingo pasirengimo ir kruopštaus komandinio darbo pareikalavusi užduotis, kurios sėkminga baigtimi didžiavomės visi. Kabulo vienuoliktuko komandą per LRT Metų apdovanojimus žmonės išrinko Metų asmenybe.

Tačiau šventės praėjo, o iš Afganistano atvykę beveik 200 žmonių pradeda naują gyvenimą Lietuvoje ir kasdien susiduria su iššūkiais, tiesiog prireikus susirasti kelią iki gydytojo kabineto ar artimiausios parduotuvės. Lietuvos kariuomenė nepalieka pagelbėjusiųjų jiems ir Lietuvoje – padeda afganistaniečių šeimoms nuomojantis butus, ieškant darbo ar aiškinantis kitas valstybinėse institucijose iškylančias problemas.

Valdovų rūmų nuotr.

Bendradarbiaudamas su Maltos ordino pagalbos tarnyba, Valdovų rūmų muziejus pasiūlė programą, galinčią padėti šeimoms įveikti kultūrinius skirtumus, pažinti Lietuvą, jos istoriją. Didžioji dalis afganistaniečių šeimų įsikūrė Vilniuje ir Kaune. Netekę Afganistane įprasto bendravimo su giminėmis, kaimynais, šie žmonės kol kas bando įveikti kasdienius iššūkius, mokosi, kaip naudotis išmaniuoju telefonu, važiuoti miesto autobusu, mokėti mokesčius ir daugelio kitų dalykų. Susitikę su Maltos ordino pagalbos tarnybos atstovais, muziejaus darbuotojai rengia specialią programą, kuri padėtų įveikti baimes ir padrąsintų šeimas išeiti į miestą, lankytis muziejuose, bendrauti su žmonėmis.

„Tie 180 žmonių šiandien – visaverčiai Lietuvos gyventojai, kiekvieną mėnesį gaunantys vis mažėjančią valstybės paramą, nes turi išmokti gyventi taip, kaip mes visi – dirbti, mokėti mokesčius. Muziejuje diskutavome, kad vis dėlto tarp afganistaniečių ir mūsų – didžiulė praraja. Ypač didelę atskirtį patiria moterys, kurios dėl kultūrinių skirtumų kol kas rūpinasi tik namais ir buitimi. Šioms moterims pasaulis už lango – nepažįstamas, svetimas. Daugelis jų jau lanko pirmąsias lietuvių kalbos pamokas, bet nekalba nei anglų, nei rusų kalbomis. Ir čia jau turbūt mūsų – Valdovų rūmų muziejaus, kaip nacionalinės kultūros įstaigos, pareiga padėti tokiems žmonėms integruotis į mūsų visuomenę“, – teigė Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas.

Valdovų rūmų nuotr.

„Tarptautinė patirtis rodo, kad pavojaus akivaizdoje iš savo šalies turėjusiems bėgti žmonėms, integruotis naujoje aplinkoje yra nelengva. Afganistaniečiams ir jų šeimų nariams teikiama visa reikalinga pagalba, kad jų integracija mūsų šalyje būtų kuo sklandesnė. Pasitelkiamos ne tik nevyriausybinės organizacijos ir jų talkininkų pagalba. Ypač vertingos iniciatyvos, suteikiančios Lietuvoje esančioms afganistaniečių šeimoms pažinti mūsų tradicijas, istoriją ir kultūrą. Kviesčiau ir kitas šalies institucijas prisidėti prie gražios Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų iniciatyvos“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Valdovų rūmų muziejus yra vienas iš nedaugelio Lietuvos muziejų, visiškai pritaikytas judėjimo negalią turintiems lankytojams, čia nuolat rengiamos specialios ekskursijos regėjimo negalią turintiems žmonėms, o daugiavaikės šeimos, turinčios Šeimos kortelę, muziejuje gali lankytis nemokamai.

Valdovų rūmų muziejaus Edukacijos skyriaus vedėja Lirija Steponavičienė teigia, kad „nors kiekvienas užsiėmimas, į kurį kviesime afganistaniečių šeimas, bus nemokamas, tačiau susitikimams rengsimės kruopščiai apgalvodami, kaip papasakoti apie Lietuvos papročius ir istoriją, kad dalyviai susietų mūsų valstybės bei savo gimtosios šalies istorijos paraleles ir suprastų skirtumus“.

Valdovų rūmų nuotr.

Į muziejų atvykusiems afganistaniečiams padės Maltos ordino globojama Seema. Ji laisvai kalba anglų ir Afganistano puštūnų bei farsi (persų) kalbomis. Pasak moters, ji drąsina kartu atvykusias šeimas ir džiaugiasi galimybe mažais žingsneliais pradėti savo pačios kelią – ateityje ji norėtų susirasti darbą, intensyviai mokosi lietuvių kalbos. Maltos ordino pagalbos tarnyba į pirmuosius susitikimus savo, Raudonojo Kryžiaus ir „Carito“ globojamas šeimas atveš autobusiuku, maltiečiai viliasi, kad ir kitos moterys vėliau taps drąsesnės.

Pirmas užsiėmimas – Užgavėnių kaukių gamyba – vyks jau vasario mėnesį, į jį užsiregistravo šešios afganistaniečių šeimos. Per keturis mėnesius Valdovų rūmų muziejus tikisi suteikti galimybę į užsiėmimus, ekskursijas atvykti visoms šeimoms. Nes būtent čia, muziejaus ekspozicijose, geriausia saugiai pradėti pažintį su Lietuvos istorija, suprasti ir prisijaukinti Vakarų Europos kultūrą.

Valdovų rūmų muziejus siūlo šioms šeimoms susitikimų vietą – tokios erdvės šiandien jiems labai trūksta. Taip pat bus skatinama atskleisti kultūrinį afganistaniečių bendruomenės identitetą; tikimasi, kad vėliau, jau pažinę muziejų ir jo darbuotojus, Lietuvoje besikuriantys afganistaniečiai surengs kultūros vakarą, kuriame pristatys savo papročius, šalies istoriją.

GALERIJA

  • Valdovų rūmų muziejus atveria duris afganistaniečių vertėjų šeimoms
  • Valdovų rūmų muziejus atveria duris afganistaniečių vertėjų šeimoms
  • Valdovų rūmų muziejus atveria duris afganistaniečių vertėjų šeimoms
  • Valdovų rūmų muziejus atveria duris afganistaniečių vertėjų šeimoms
Valdovų rūmų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Ateitis

Ir visa tai ant savu Galvu .

Morgana

Jie labai greitai pamirš , kad buvo ištraukti iš mėšlo. Išdavę savo šalį kaip gali mylėti svetimą?

Anonimas

Sunki ta išdaviko ir kolaboranto dalia. Kaip sakė Čingischanas- išdavęs sykį, išduos ir antrą ir liepė nukirst išdavikams galvas.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS