VDA organizuotą mugę Ukrainai paremti, įtariama, atakavo programišiai | kl.lt

VDA ORGANIZUOTĄ MUGĘ UKRAINAI PAREMTI, ĮTARIAMA, ATAKAVO PROGRAMIŠIAI

Vilniaus dailės akademija (VDA) penktadienį pranešė, kad į jos organizuojamą mugę Ukrainai paremti, kaip spėjama, pasikėsino programišiai.

„Šianakt neteisėti veiksmai buvo nukreipti į mugės „Instagram“ paskyrą, atakuotos organizatorių ir menininkų „Facebook“ paskyros bei prisijungimai prie asmeninių elektroninio pašto dėžučių“, – penktadienį pranešė VDA.

Akademija dėl šių veiksmų kreipėsi į teisėsaugos institucijas, Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą. Pranešama, kad finansinę paramą Ukrainos žmonėms renkanti mugė veiks ilgiau nei planuota.

VDA bendruomenė teigia įtarianti, kad pasinaudojant mugės organizatorių asmeniniais duomenimis bei profiliais internete, siekiama trikdyti sėkmingą paramos rinkimą nuo karo kenčiančiai Ukrainai.

Mugėje jau dabar yra parduota meno kūrinių už daugiau nei 12 tūkstančių eurų, visi šie pinigai nukreipiami į Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos bei „Blue/Yellow“ organizacijas.

„Šiąnakt apie mugę komunikuojanti „Instagram“ paskyra (@vda.support_ukraine_art_fair) buvo perimta nenustatytų asmenų“, – sakė viena mugės organizatorių Vaiva Frančiakaitė.

Anot jos, paskyroje pakeisti kontaktai, slaptažodžiai, bent trumpam buvo atsiradusi informacija su Rusijos vėliavomis, o mugės organizatoriai nebegali daryti įtakos skelbiamų žinučių turiniui, tad nuo jos atsiriboja.

Taip pat spėjama, kad buvo nesėkmingai bandoma perimti ir VDA Grafikos katedros paskyrą, įsilaužti į mugės organizatorių bei menininkų „Facebook“ paskyras, prisijungti prie asmeninių elektroninio pašto dėžučių.

Oficiali VDA svetainė bei jos paskyros socialiniuose tinkluose, kuriuose taip pat gausu informacijos apie solidarumo iniciatyvas su Ukrainos žmonėmis, nenukentėjo.

Nuo kovo 1-osios vykstančioje mugėje, VDA studentai, dėstytojai bei nepriklausomi menininkai parduoda savo meno kūrinius, o visus gautus pinigus aukoja nuo karo kenčiantiems Ukrainos žmonėms. Mugės metu menininkai kviečia ir į kūrybines dirbtuves, kurių metu kuria Ukrainą palaikančią atributiką.

Gairės: VDA, mugė, parama Ukrainai, atakavo programišiai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS