Verdant aistroms dėl atminimo lentelių – akibrokštas R. Šimašiui | kl.lt

VERDANT AISTROMS DĖL ATMINIMO LENTELIŲ – AKIBROKŠTAS R. ŠIMAŠIUI

Nuo Vinco Kudirkos ir Petro Cvirkos paminklų pirmadienio rytą nukabintos Vilniaus merui Remigijui Šimašiui adresuotos lentelės.

Lietuvos policija praneša, kad ant Vinco Kudirkos paminklo Vilniuje apie penktą valandą ryto pastebėta iškaba su užrašu „Šimašiau, ar aš kitas?“.

Policija pradėjo tyrimą

Teigiama, kad netrukus pareigūnai nukabino lentelę nuo paminklo, esančio priešais Vyriausybę.

Policija pradėjo administracinę teiseną dėl ant V. Kudirkos paminklo Vilniuje užkabintos lentelės.

Kaip BNS sakė Vilniaus policijos atstovas Tomas Bražėnas, pradėta administracinė teisena dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

„Dėl kitų (paminklų – BNS), šiam momentui, duomenų ir pranešimų neturime“, – teigė policijos atstovas.

Dar viena R. Šimašiui adresuota lentelė pirmadienio rytą pastebėta ir ant Petro Cvirkos paminklo – „Drauge Šimašiau, didžiuojuosi!“.

Tačiau kaip BNS informavo policijos atstovas Ramūnas Matonis, pranešimo apie šį įvykį suvestinėse nėra.

Sostinės meras anksčiau yra sakęs, kad sieks nukelti ir paminklą, skirtą rašytojui P. Cvirkai, tačiau tam priešinasi Lietuvos rašytojų, dailininkų sąjunga, kitos menininkus vienijančios organizacijos.

Jie ragina įvertinti P. Cvirką ne tik kaip sovietinį veikėją, bet kaip talentingą rašytoją, taip pat aklai nenaikinti sovietinės epochos ženklų paliekant tokias erdves edukacijai.

Neskubėti su sprendimais ragina ir rašytojo, literatūrologo Mindaugo Kvietkausko vadovaujama Kultūros ministerija.

Liepos pabaigoje R. Šimašiaus iniciatyva nuo Vrublevskių bibliotekos Vilniuje buvo nukabinta atminimo lenta, skirta Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai, taip pat Vilniaus taryba nusprendė Lietuvos diplomato bei karininko Kazio Škirpos alėją pervadinti į Trispalvės.

Abu sprendimus pasveikino Lietuvos žydų bendruomenė, tačiau tautininkai dėl šių sprendimų trečiadienį prie paminklo Karaliui Mindaugui rengia protesto akciją.

Protestuojantys žmonės klijuoja plakatus 

Su savivaldybės sprendimais nesutinkantys žmonės ne tik rengia garsius piketus, bet ir protestuoja kitaip. Sostinės viešose vietose plinta plakatai su Jono Noreikos-Generolo Vėtros bei Kazio Škirpos atvaizdais.

Todėl, kad toje memorialinėje lentoje didesnė žmonių dalis mato sau svarbią istorijos dalį (net nesieja to su J. Noreika). Ir nori, kad būtų gerbiamas toks požiūris.

Aleksandras Zubriakovas, Vilniaus mero patarėjas viešiesiems ryšiams sako, kad tai – smulkus chuliganizmas ir jo apraiškos bus pašalintos.

„Viskas yra tvarkoje dėl demokratijos ir žodžio laisvės, bet nereikia teršti miesto“, – LRT.lt teigia jis.

Užrašai, pasak jo, bus pašalinti, plakatai ant paminklų – jau pašalinti.

Seimo narys, istorikas Arvydas Anušauskas savo feisbuko paskyroje pasidalino ir nuotraukomis, kuriose užfiksuoti atminimo lentą J. Noreikai imituojantys plakatai.

„Štai tokia rezistencija – plinta po Vilnių "Generolo Vėtros" memorialinės lentos kopijos. Bet kur, bet kokiose vietose. Jau pradedantiems šaukti apie "provokacijas", siūlau vieną kartą perskaityti užrašą, kuriame kalbama tik apie antisovietinę rezistenciją. Nieko daugiau. Bet ir nieko mažiau. Kodėl būtent taip? Todėl, kad toje memorialinėje lentoje didesnė žmonių dalis mato sau svarbią istorijos dalį (net nesieja to su J. Noreika). Ir nori, kad būtų gerbiamas toks požiūris, net jei kam nors jis atrodo nepakankamas ar ribotas šioje "politinio korektiškumo" epochoje“,  – apie tylią žmonių protesto akciją rašo politikas.

GALERIJA

  • Verdant aistroms dėl atminimo lentelių – akibrokštas R. Šimašiui
  • Verdant aistroms dėl atminimo lentelių – akibrokštas R. Šimašiui
  • Verdant aistroms dėl atminimo lentelių – akibrokštas R. Šimašiui
  • Verdant aistroms dėl atminimo lentelių – akibrokštas R. Šimašiui
„Facebook“, Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Arunas

Milicija dirba kaip nkvdistai ko noret kas ten dirba nkvdistu vaikeliai raudoni tinginiai

Mera labai teisus

Šaunuolis meras.Tų nacių talkininkų lentelių,nereikėjo leisti kabinėti.Juk nacizmo garbinimas uždraustas.Tokių "didvyrių"garbinimas,ne kas kita,kaip pritarimas juodiems nacių darbams.Nejaugi tie noreikų garbintojai nori,kad vėl grįžtų nacizmo laikai?

to skaitytojas

jis tik lenteliu pora nuieme...o kiek keliuku dviraciu kilometru nutiese,saligatvius atnaujino,paupi atnaujino,lai ir toliau dirba sostines labui. o jam kazkas paskambino is valdzios ir liepe nuimti tas lenteles... o jus turbut pamirsot kiek gerio abonentas sostinei pridare,o gal norit ji pastatyt vietoj esamo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS