Vicemeras: į nuotekų valyklą plastikas pateko ne iš vieno šaltinio | kl.lt

VICEMERAS: Į NUOTEKŲ VALYKLĄ PLASTIKAS PATEKO NE IŠ VIENO ŠALTINIO

  • 1

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas trečiadienį pranešė, kad jau gauti pirmieji nuotekų mėginių su plastiko atliekomis tyrimų rezultatai.

Anot vicemero,  Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) ištyrė mėginius, paimtus sausio 20 d. iš šulinių Sandėlių gatvėje. Šie mėginiai (du, iš šalia esančių šulinių) buvo palyginti su nuotekų mėginiu iš Neries, paimtu ties Vilniaus vandenų nuotekų valyklos išleistuvu.

FTMC išvadose nustatyta, kad mėginiuose rasta permatomos spalvos plastiko fragmentų, galimai atsiradusių iš degraduojančių maišelių. Tuo tarpu Vilniaus vandenų mėginyje taip pat rasta polietileno (permatomi fragmentai). Kaip yra žinoma, iš polietileno gaminami pirkinių maišeliai.

Politikas informavo, kad visuose trijuose mėginiuose rasti juodos ir baltos spalvos fragmentai, pasižymintys pluoštine struktūra. Šios dalelės yra plėštiniais kraštais (dėl tempimo, užsikabinimo). Taip pat sutampa raudonos ir žalios spalvos fragmentai. Šios dalelės yra iš polipropileno. Jis naudojamas judančiose ir besilankstančiose detalėse.

Tai galėtų reikšti, kad į nuotekų valyklą plastikas pateko ne iš vieno šaltinio.

V. Benkunskas tvirtina, kad pagal gautus tyrimų rezultatus galima daryti išvadą, kad į nuotekų valyklą plastikas pateko ne iš vieno šaltinio.

„Visuose mėginiuose rasta plastiko, t.y. polietileno, polipropileno fragmentai, kurie tarpusavyje sutampa.

Palyginus visus tris mėginius, galėtų būti daroma išvada, kad Vilniaus vandenų nuotekų valyklos mėginyje aptikta daugiau plastiko elementų. Tai galėtų reikšti, kad į nuotekų valyklą plastikas pateko ne iš vieno šaltinio“, – paskelbė sostinės vicemeras V. Benkuskas.

Visus tyrimų rezultatus žadama perduoti prokuratūrai ir aplinkosaugai.

Taip pat vis dar laukiama mėginių, paimtų iš Neries, iš šulinio Liepsnos gatvėje ir kitų tyrimų rezultatų. 

Aplinkosaugininkai aiškinasi įtarimus, jog nuotekas su plastiku į sostinės nuotekų valymo sistemą leido Vilniaus įmonė „Ecso“.

Tyrimas pradėtas po to, kai visuomeninė organizacija „Lašišos dienoraštis“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip prie „Vilniaus vandenų“ išleistuvo iš vandens ištraukiami plastiko gabaliukai.

„Vilniaus vandenys“ sausio pabaigoje galimą taršą plastiko dalelėmis aptiko dar vienoje sostinės vietoje. Pirminiuose mėginiuose plastiko rasta kanalizacijos šulinyje Savanorių-Liepsnos gatvių sankryžoje.

 

Vilniaus nuotekų valykla

D. Labučio / ELTOS nuotr.

GALERIJA

  • Vicemeras: į nuotekų valyklą plastikas pateko ne iš vieno šaltinio
  • Vicemeras: į nuotekų valyklą plastikas pateko ne iš vieno šaltinio
  • Vicemeras: į nuotekų valyklą plastikas pateko ne iš vieno šaltinio
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

teršėjas

O tai kodėl manęs niekas neapklausė? Pas mane į kriauklę irgi nutekėjo panašių atplaišų ir karts nuo karto vis nuteka. Ir ne tik pas mane. Daugeliui buitinių vartotojų taip nutinka.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS