„Vilniaus energija“ vartotojams turės grąžinti dar 3 mln. eurų | kl.lt

„VILNIAUS ENERGIJA“ VARTOTOJAMS TURĖS GRĄŽINTI DAR 3 MLN. EURŲ

Iš sostinės šilumos ūkio pernai pasitraukusi Prancūzijos koncerno „Veolia“ bendrovė „Vilniaus energija“ vartotojams už šilumą turės grąžinti papildomus 3,054 mln. eurų, apskaičiavo Kainų komisija.

Sprendimą dėl perskaičiuotų šilumos kainų komisija turėtų priimti balandžio 19 dieną.

Kainas komisija perskaičiuoja po to, kai tai padaryti ją 2015 metų pabaigoje įpareigojo Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas. Kainų komisija užtrukusį kainų perskaičiavimą grindė tuo, kad „Vilniaus energija“ neteikė visos reikiamos informacijos.

Kainos perskaičiuotos už 2010-2011 bei 2015 metus. Jau anksčiau komisija buvo nustačiusi, kad už 2012-2014 metus „Vilniaus energija“ turi grąžinti 24,3 mln. eurų, iš kurių per sumažintą kainą vartotojams buvo grąžinta apie 6 mln. eurų.

Lėšas susigrąžinti turėtų dabar šilumos ūkį valdantys Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) ir, jas atgavę iš „Vilniaus energijos“, per sumažintą šilumos kainą grąžinti vartotojams.

Kaip Eltai teigė Vilniaus šilumos tinklų atstovė Edita Sirutienė, maždaug 18 mln. eurų bendrovė iš „Vilniaus energijos“ bando išsireikalauti bendrame 350 mln. eurų ieškinyje Stokholmo arbitražui. Ar dėl papildomų 3 mln. eurų ieškinys būtų tikslinamas, ji sakė negalinti atsakyti.

„Dar nežinome, ar tikslinsime ieškinį, dėl to sprendimas nepriimtas“, - Eltai sakė E. Sirutienė.

Pernai pavasarį pasibaigus nuomos sutarčiai „Vilniaus energija“ sostinei grąžino šilumos ūkį. Tačiau 2016 metais įmonė kreipėsi į Stokholmo arbitražą, prašydama paskirti nepriklausomą vertintoją. Vėliau susigrąžinusi ūkį savivaldybė ir VŠT pateikė preliminariai 200 mln. eurų vertės ieškinį dėl padarytos žalos šilumos ūkiui, kurį šiemet patikslino ir reikalavimą padidino iki 350 mln. eurų.

Į tai pernai spalį „Veolia“ ir „Vilniaus energija“ sureagavo priešieškiniu. Įmonės neatskleidžia jo vertės, bet neoficialiai jis siekia 100 mln. eurų.

„Veolia“ su Lietuva ginčijasi ir Vašingtono arbitraže, kur prašo atlyginti maždaug 120 mln. eurų žalą dėl nesąžiningo Lietuvos elgesio. Energetikos ministerija į tai sureagavo 130 mln. eurų priešieškiniu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

as

o KAUNO ENERGIJA KADA IR KIEK GRAŽINS KAUNIEČIAMS?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS