Vilniaus meras: P. Cvirkos paminklą svarstoma nukelti, bet sprendimai bus po rinkimų | kl.lt

VILNIAUS MERAS: P. CVIRKOS PAMINKLĄ SVARSTOMA NUKELTI, BET SPRENDIMAI BUS PO RINKIMŲ

Paminklą rašytojui ir sovietmečio veikėjui Petrui Cvirkai svarstoma nukelti, bet sprendimai bus priimti po Seimo rinkimų, kad temos neeskaluotų Rytų kaimynas, sako sostinės meras Remigijus Šimašius.

„Apie nukėlimą yra svarstoma, šią vasarą esame numatę diskusijų ciklą, įtraukiant visus, kam visuomenėje gali būti aktualu, pradedant nuo P. Cvirkos anūko ir baigiant laisvės kovotojais,  arba atvirkščiai reikėtų sakyti, pirmiausia įtraukiant laisvės kovotojus“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė meras.

Vilniaus miesto vadovas taip pat pabrėžė, kad sprendimų dėl P. Cvirkos paminklo likimo iki Seimo rinkimų nebus.

„Mes nuolat matome kaimyninės valstybės nedraugišką norą supriešinti mūsų visuomenę, ypatingai tai suaktyvėja prieš rinkimus. Ir man buvo klausimas, ar ruošiuosi iki Seimo rinkimų tai padaryti, ir mano atsakymas buvo, kad iki Seimo rinkimų tikrai ne, iki Seimo rinkimų bus ramių diskusijų metai, o sprendimai bus ne tokie, kurių pageidautų nelabai draugiškas mūsų kaimynas“, – kalbėjo R. Šimašius.

Seimo nariai konservatoriai Arvydas Anušauskas ir Audronius Ažubalis šią savaitę kreipėsi į Vilniaus merą, ragindami siūlydami paskubinti P. Cvirkos paminklo nukėlimą.

„Artėja Lietuvos sovietinės okupacijos 80-metis, o Vilniaus centre vis dar saugomas Stalino „saulės“ nešėjo P. Cvirkos monumentas. Esame tvirtai įsitikinę, kad stalinistinio, komunistinio teroro aukos nusipelno didesnės pagarbos, o P. Cvirkos paminklo nukėlimas galėtų būti vienas iš tokios pagarbos deramos išraiškos pavyzdžių“, – rašoma kreipimesi.

Pastaruoju metu atgimus diskusijoms dėl paminklo P. Cvirkai, nukėlimo šalininkai teigia, kad jis nuo pirmosios sovietų okupacijos 1940-aisiais aktyviai kolaboravo su Maskva, vėliau vadovaudamas Rašytojų sąjungai šalino iš jos kolegas už antisovietines pažiūras, perduodavo informaciją saugumui.

P. Cvirkos paminklo nukėlimui priešinasi Lietuvos rašytojų, dailininkų sąjunga, kitos menininkus vienijančios organizacijos. Jie ragina įvertinti P. Cvirką ne tik kaip sovietinį veikėją, bet kaip talentingą rašytoją, taip pat siūlo neskubėti naikinti sovietinės epochos ženklų paliekant tokias erdves edukacijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

saulius

kada bolsevikai sprogdino ir griove musu tautos pavelda tai nieko tokio ,kai kas liepia jiems atleisti,o kai super graziai ir kulturingai demontuos tu baisybiu vykdytoju paminkla ojoi kiek diskusiju,reikejo padiskutuoti su Stalinu.....

...

O kai islamistai paminklus griauna, tai triukšmą keliam... negi mes nuo jų nors kuom skiriamės?.. :/

Anonimas

Kake make sikt uzsisake.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS