Vilniaus rajone vėluos socialinės išmokos: kalti programišiai | kl.lt

VILNIAUS RAJONE VĖLUOS SOCIALINĖS IŠMOKOS: KALTI PROGRAMIŠIAI

  • 3

Daugybė sprendimų ir nutarimų apie pašalpas Vilniaus rajono savivaldybėje dabar suvedinėjami į kompiuterius rankomis, nes programišiai pasidarbavo kaip reikiant. Vilniaus rajono savivaldybė nukentėjo nuo vienos didžiausių kibernetinių atakų, praneša LNK.

„Kiekviename aplanke esančios informacijos kažkokia dalis yra sugadinta, todėl dabar reikia atrinkti. Yra ir tokios sistemos, kur kol kas mes priėjimo neturime“, – pasakojo Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorius Vladislav Kondratovič.

Dabar savivaldybės pagrindinė užduotis, pasak administracijos direktoriaus, padaryti viską, kad vaiko pinigai, visos kitos kompensacijos žmonėms būtų išmokėtos kuo greičiau.

„Žmonės reikia žinoti, kad, tarkime, nuo šios dienos jie kol kas negaus tų išmokų. Tikimės atnaujinti kai kurių išmokų mokėjimą iki švenčių“, – sakė V. Kondratovič.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Tačiau ir šito garantuoti žmonėms kol kas savivaldybė negali. „Nereikia pamiršti, kad mes šiandien turėjome mokėti už lapkritį, o gruodis jau įpusėjo, šventės ir t. t., bet tikrai paskaičiavome ir maksimaliai pritraukėme papildomų darbuotojų, kad jie galėtų tą informaciją apdirbti“, – tikino direktorius.

Internetiniai sukčiai įsilaužė į savivaldybės kompiuterius ir užkodavo daugybę juose buvusios informacijos. Tada pareikalavo šimtus tūkstančių siekiančios išpirko. Pagauti nusikaltėlių – beveik neįmanoma.

„Statistika yra niūri šioje vietoje, nes labai retai pavyksta aptikti tokių nusikaltėlių klaidų. Čia svarbu kripto atakos, jos penkiolika metų yra aktyvios ir labai labai patobulėjo“, – teigė Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vadovas Liudas Ališauskas.

Tačiau mokėti išpirką taip pat esą ne išeitis. Lietuva nusprendusi niekada to nedaryti. „Nusikaltėliai blogi, bet ne kvaili. Kai auka organizacija yra linkusi sumokėti išpirką, jie puikiai supranta, kad šalia gali stovėti institucijos, kurios bandys juos pagauti, todėl gavę pinigus net nerizikuoja ir nesilaiko duoto žodžio grąžinti duomenis“, – aiškino L. Ališauskas.

Nors savivaldybė turėjo dvi vietas, kur laikė atsargines kopijas, programišiai pasiekė ir jas. Apsisaugoti nuo tokių atakų institucijos gali prisijungusios prie vadinamųjų saugumo operacijų centrų – jie saugo atsargines kopijas ir rūpinasi saugumu.

„Organizacijos gali prisijungti prie tokio saugumo operacijų centro, kuris stebės visos infrastruktūros veiklą ir galės užfiksuoti tą užkriptavimo pradžią“, – sakė „Telecentro“ veiklos vystymo departamento vadovas Arnas Zuikis.

Patyrę nusikaltėliai galėtų nulaužti ir tokį duomenų centrą, tačiau tai pavyksta labai retai. Didžiausia problema – ne sistemų patikimumas, o žmogiškasis faktorius. Dažniausiai nutinka taip, kad gaunamas elektroninis laiškas su neva kokia nors atsiųsta siunta ir ten prašoma paspausti nuorodą jai atsiimti.

„Jeigu administratorius ar kitas įmonės darbuotojas, kuris prieina prie vidinių sistemų, paspaus – bus nulaužtas“, – apibendrino A. Zuikis.

Žmonės reikia žinoti, kad, tarkime, nuo šios dienos jie kol kas negaus tų išmokų. Tikimės atnaujinti kai kurių išmokų mokėjimą iki švenčių.

Kaip programišiai sugebėjo įsilaužti į Vilniaus rajono savivaldybės sistemas, dar aiškinamasi. Kol kompiuterinės sistemos atstatinėjamos, žmonėms, norintiems gauti kompensacijas, rekomenduojama kreiptis į seniūnijas.

„Mūsų paslaugos yra teikiamos ir seniūnijose. [...] Seniūnijos irgi dirba prie tos informacijos ir dalis bylų yra ten. Kompensacija už šildymą yra vienos pagrindinių“, – tikino Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorius ir ramino, kad visi pinigai bus išmokėti, o didesnių sąskaitų be kompensacijų žmonės gauti neturėtų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Idomu

O štai įstaigos valdininkams algos išmokamos laiku itariu. Kažkodėl tų duomenų kiber ataka negadino.

Anonimas

dar neprispauzdino kiek reikia DDDD

?

o ka veikia velediaujanti kyberpolicija?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS