Vilniaus savivaldybė pristatys Lukiškių aikštės naudojimo ir tvarkymo priemonių planą | kl.lt

VILNIAUS SAVIVALDYBĖ PRISTATYS LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS NAUDOJIMO IR TVARKYMO PRIEMONIŲ PLANĄ

Trečiadienį Seimo Kultūros komitete Vilniaus savivaldybės atstovai pristatys Lukiškių aikštės naudojimo ir tvarkymo priemonių planą.

Parlamentarai, anot komiteto nario Vytauto Kernagio, tikisi išgirsti, kaip Vilniaus savivaldybė rengiasi tvarkyti Lukiškių aikštę. Poreikis „pasitikrinti“ Vilniaus savivaldybės vizijas dėl Lukiškių aikštės panaudojimo, kaip teigia V. Kernagis, atsirado siekiant išvengti galimų staigmenų, kurios galėtų supriešinti visuomenę.

„Kadangi savivaldybės plano dar nesame matę, o neoficialiomis žiniomis, yra kažkokių strigimų su NŽT (ELTA – Nacionaline žemės ūkio tarnyba), tai tiesiog norisi išgirsti, kad paskui nebūtų kažkokių staigmenų, kurios supriešina visuomenę“, – Eltai sakė V. Kernagis.

ELTA primena, kad Vilniaus savivaldybė, pernai birželio 23 d. Lukiškių aikštėje atidariusi dirbtinį paplūdimį, sulaukė daug kritikos. Supiltu pliažu piktinosi ne tik Seimo nariai, bet kai kurie istorikai – jų teigimu, aikštė, kurioje vyko tragiški įvykiai, nėra tinkama vieta tokioms pramogoms.

Pasak komiteto nario V. Kernagio, Kultūros ministerija dar anoje kadencijoje pasirašė sutartį su Vilniaus savivaldybe, pagal kurią savivaldybė įsipareigoja per keturis mėnesius pateikti planą, ką ji žada daryti Lukiškių aikštėje ir kaip ją ketinama prižiūrėti.

Lukiškių aikštės memorialas sukėlė daug diskusijų

ELTA primena, kad prieš daugiau nei trejus metus Vyriausybės, Kultūros ministerijos bei Šiuolaikinio meno centro inicijuotą konkursą dėl memorialo Lukiškių aikštėje laimėjo skulptoriaus Andriaus Labašausko „Laisvės kalvos“ idėja. Antroje vietoje likę „Vyčio“ skulptūros autoriai tokį sprendimą apskundė Aukščiausiajam Teismui reikalaudami laimėtoją pripažinti neteisėtu, o kūrybines dirbtuves pratęsti.

2019 m. Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad konkursą laimėjęs skulptoriaus A. Labašausko kūrinys atitiko keliamus reikalavimus ir atmetė ieškovų skundą. Šį sprendimą ieškovai tuomet apskundė Apeliaciniam teismui. Apeliacinis teismas taip pat nurodė, jog nėra pagrindo konstatuoti, kad konkursą laimėjusio autoriaus A. Labašausko idėja yra netinkama.

Diskusijos dėl to, kuri skulptūra turi būti Lukiškių aikštėje, paaštrėjo praėjusią vasarą, kai Vilniaus miesto savivaldybė Lukiškių aikštėje įrengė dirbtinį paplūdimį.

Tuomet Seimas skubos tvarka priėmė įstatymą, nustatantį, kad tai yra pagrindinė šalies reprezentacinė aikštė su Vyčio monumentu. Remiantis įstatymu – erdvė turi būti tvarkoma užtikrinant rimtį bei deramą pagarbą kovotojams ir sukilėliams, o jos naudojimas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei.

2020 m. rugsėjo 24 d. parlamentarai priėmė Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo pataisas, kurios užtikrino Lukiškių aikštės perdavimą Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui.

Kultūros ministro Simono Kairio teigimu, tolesni aikštės ir jos memorialo klausimai dar bus nagrinėjami. Anot jo, abu minėti projektai kelia per didelį visuomenės susipriešinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS