Vilniaus savivaldybės komitetuose – indeksuotas Nacionalinio stadiono projektas | kl.lt

VILNIAUS SAVIVALDYBĖS KOMITETUOSE – INDEKSUOTAS NACIONALINIO STADIONO PROJEKTAS

  • 6

Vilniaus savivaldybės komitetuose pradedami svarstyti Nacionalinio stadiono ir viso daugiafunkcio komplekso Vilniuje statybų pokyčiai su indeksuota kaina.

Vasario 28 dieną sostinės taryboje planuojamų svarstyti 2021 metais pasirašytos koncesijos sutarties pakeitimų projektas antradienį bus svarstomas Kontrolės komitete, trečiadienį – Švietimo reikalų komitete, penktadienį – Ekonomikos ir finansų komitete.

Stadiono statybos kaina būtų indeksuojama 40,35 proc. (be finansavimo ir operavimo kaštų), iš jų savivaldybė ir Vyriausybė padengtų 28,71 proc., o likusią dalį – 11,64 proc. – naujoji koncesininkė bendrovė „Hanner“, kuri ją dengtų iš apyvartinių lėšų ir pelno.

BNS savivaldybės pateiktais naujausiais skaičiavimais, Vilniaus miesto ir valstybės įsipareigojimų suma po indeksavimo siektų 158,19 mln. eurų (su PVM) ir būtų 2,13 mln. eurų didesnė nei iki indeksavimo.

Indeksavus vien statybos kainą, ji didėtų apie 27,14 mln. eurų (su PVM) – nuo 94,54 mln. eurų iki 121,68 mln. eurų (su PVM), o dar 10,86 mln. eurų kainuotų papildomi darbai: 3 tūkst. stadiono vietų, bendrą jų skaičių padidinant iki 18 tūkst., bei universali arena, tinkama kultūros ir sporto renginiams.

Iš 27,14 mln. eurų indeksuotos statybos kainos skirtumo 10 mln. eurų padengtų Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, 17,14 mln. eurų – sostinės savivaldybė. Be to, savivaldybė finansuotų ir 10,86 mln. eurų kainuosiančius papildomus darbus.

Vis dėlto bendra sostinės ir valstybės įsipareigojimų suma po indeksavimo didėtų nežymiai, nes Vilniaus savivaldybė žada sutaupyti 35,86 mln. eurų (su PVM) paskolų palūkanų, išsimokėdama koncesininkei už jos investicijas ne per 22 metus, o per dvejus – tam reikės 15,78 mln. eurų vietoje anksčiau numatytų 51,65 mln. eurų.

Projekto operavimo kaštai nekistų – jie liktų 9,87 mln. eurų (su PVM).

Be kita ko, naujoji projekto koncesininkė „Hanner“ turės padengti 9,51 mln. eurų (be PVM) siekiantį skirtumą tarp perskaičiuotos investicijų sumos ir faktinės investicijų sumos, taip pat šios sumos mokesčius bei finansavimo sąnaudas.

Sostinės tarybos nariams pateiktame sprendimo projekte visos kainos nurodytos be PVM. Savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas BNS teigė, kad taip yra dėl to, jog PVM nėra taikomas stadiono, universalios arenos statybų bei finansavimo kaštams.

Vilniaus savivaldybė ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija su įmone „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ 2021 metų spalį pasirašė 25 metų trukmės koncesijos sutartį, o statybas pernai rudenį jau pradėjo bendrovė „Naresta“.

Projektas ėmė strigti paaiškėjus, kad jis gerokai pabrango ir „BaltCap“ kreipėsi į partnerius prašydamas indeksuoti statybų kainą. Fondas ne kartą tikino, kad buvęs „BaltCap Infrastructure Fund“ partneris Šarūnas Stepukonis, kuris įtariamas pralošęs milijonus eurų fondo lėšų, nepadarė žalos stadiono projektą įgyvendinančiai įmonei „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“.

Jei indeksuotą projekto kainą patvirtins miesto taryba, Arvydo Avulio valdoma „Hanner“ iš „BaltCap“ išpirks 98 proc. „Vilniaus daugiafunkcio komplekso“ akcijų valdančią įmonę „Venetus Capital“.

Daugiafunkcis kompleksas Šeškinėje, greta „Akropolio“ užims daugiau nei 228 tūkst. kv. metrų teritoriją.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

koks stadionas, kai ,,rusai puola''. , o dar nori nuo zmoniu nuplesti atgrasymo mokesti.... laukem daug metu sito stadiono, tai galim ir dar palaukt, ne tai dabar svarbu

Leonas

Balius maro metu , gal reikia visuomenei pateikti sąmatą.

Anonimas

ostatybininkai gauna daugiau už minimuma ,tai kur eina pinigai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS