Vilniaus Šnipiškių garažai nukelti: atlaisvintoje žemėje atsiras darželis | kl.lt

VILNIAUS ŠNIPIŠKIŲ GARAŽAI NUKELTI: ATLAISVINTOJE ŽEMĖJE ATSIRAS DARŽELIS

Kaip teigiama Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai, metalinių garažų nukėlimas Kernavės g. baigtas. Atlaisvintame 63 arų valstybinės žemės sklype atsiras 280 vietų lopšelis-darželis, kuris šiuo metu jau projektuojamas. Teritorijoje esančia sporto žaidimų aikštele po darželio darbo valandų galės naudotis ir bendruomenė.

Kernavės gatvėje ant valstybinės žemės stovėjo 179 metaliniai garažai. Garažų nukėlimas pajudėjo UAB „Grindai“ nukėlus pirmuosius garažus ir įrengus patogų išvažiavimą. Tuomet sukruto ir garažų savininkai. Per du mėnesius jie išsikėlė savo garažus ir juose buvusį turtą. Artimiausiu metu „Grinda“ išveš likusias šiukšles ir baigs tvarkyti teritoriją, išlygins likusias duobes.

Garažų nukėlimas buvo vykdomas teismo paskirtu sprendimu dalyvaujant ir antstoliui. Dar 2020 m. Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus įsakymas įpareigojo visus Vilniaus mieste ant valstybinės žemės esančių metalinių garažų savininkus iškeldinti šiuos statinius iki 2020 m. gruodžio 31 d. ir atlaisvinti užimtą valstybinę žemę.

S. Žiūros nuotr. 

Tuščiame sklype iškils 2-3 aukštų lopšelis-darželis su sporto žaidimų aikštele. Jį galės lankyti 280 vaikų nuo 3 metų iki priešmokyklinukų. Užduotis projektuotojams sudaryta pagal bendruomenės išsakytus lūkesčius – planuojant siekti gatvės ir kiemo erdvių atskyrimo, o sklypo erdves formuoti taip, kad būtų prieinamos ir tinkamos naudotis bendruomenės gyventojų veikloms – sukurti fizinius, emocinius ir želdynų skiriamuosius elementus. Numatoma, kad sporto žaidimų aikštele su specialia smūgius silpninančia danga ne darbo metu galėtų naudotis platesnė bendruomenės dalis. 

Per trejus metus Vilniuje buvo nukelta beveik 9400 metalinių garažų – tai yra apie 85 proc. visų valstybinėje miesto žemėje stovėjusių garažų. Didžiausią valstybinės žemės plotą užima garažai Stepono Batoro gatvėje. Šioje vietoje ant valstybinės žemės dar stovi apie 300 garažų. Vilkpėdėje Vaduvos gatvėje dar likę 186 garažai. 72 nenukelti garažai dar stovi didžiuliame garažų masyve prie A. P. Kavoliuko ir Sietyno gatvių. Apie 70 garažų likę Paneriuose, prie Savanorių prospekto, 48 – Mildos gatvėje. 

Nukėlus garažus sutvarkoma aplinka, sklypuose projektuojamos žaliosios erdvės, gyventojams reikalinga infrastruktūra, tokia, kaip darželiai ir mokyklos. Pavyzdžiui, Karoliniškėse iš Sietyno gatvės patraukus garažus tiesiama trūkstama 250 m ilgio gatvės atkarpa su pėsčiųjų ir dviračių takais tarp V. Maciulevičiaus ir R. Jankausko gatvių. Nukėlus 80 arų sklype įsikūrusius garažus tarp Giedraičių ir Kintų g. gatvių, įrengta Šnipiškių aikštė su pėsčiųjų takais, mažosios architektūros elementais, apšvietimu, vaikų žaidimų ir sporto aikštelėmis.

GALERIJA

  • Vilniaus Šnipiškių garažai nukelti: atlaisvintoje žemėje atsiras darželis
S. Žiūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

O darželis kieno bus? Valdiškas, ar...

Austėjos Landsbergienės privatus?

Anonimas

LABAI TINKAMA.VIETE....TEPALAI, TETRAETILŠVINAS NUO BENZINO TAI DIDŽIAUSI NUODAI...VA JUMS VAIKUČIAI DOVANĖLĖ...O AŠ ČIA SIŪLYČIAU ČIA PERKELTI VYRIAUSYBĘ...NĖRA KO ORO GADINTI GEDIMINO PROSPEKTE.....

Protingas sprendimas

Metalinių garažų užteršta žemė bus labai tinkama valdiškų vaikų darželių statyboms
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS