Vilniaus taryba spręs, ar skverui Naujamiestyje suteikti Izraelio vardą | kl.lt

VILNIAUS TARYBA SPRĘS, AR SKVERUI NAUJAMIESTYJE SUTEIKTI IZRAELIO VARDĄ

  • 12

Vilniaus savivaldybės taryba trečiadienį posėdyje spręs, ar bevardžiam skverui Naujamiestyje suteikti Izraelio vardą.

Tokį sprendimą siūlo savivaldybės Istorinės atminties komisija, sulaukusi Izraelio ambasados prašymo.

Dalis vietos gyventojų tokiam sprendimui nepritaria ir ragina savivaldybę prieš priimant tokius sprendimus pasitarti su vietos bendruomenėmis. Vieno iš prie skvero esančių daugiabučių gyventojai raštu kreipėsi į savivaldybę, reikšdami nepritarimą tokiai idėjai.

Savivaldybės Istorinės atminties komisijos vadovė Kamilė Šeraitė BNS teigė, kad reikalavimas informuoti gyventojus apie vykdomus pokyčius yra, „bet toks reikalavimas yra tik dėl informavimo“, o ne dėl erdvių pavadinimų derinimo.

Anksčiau šiuo vardu planuota pavadinti Senamiesčio skverą, esantį Bazilijonų ir Arklių gatvių sankirtoje, tačiau dėl planuojamo užstatymo tokia idėja atmesta.

Šiam siūlymui nepritarė ir vietos bendruomenė, kritikuojanti Izraelio veiksmus prieš Palestiną.

Tarptautinė bendruomenė ne kartą ragino Izraelį nutraukti okupaciją palestiniečių teritorijose, nes yra neteisėta pagal tarptautinę teisę.

Istoriniai akcentai, skirti Vilniuje gyvenusiai žydų bendruomenei, šiuo metu sutelkti sostinės Žydų gatvėje: šalia lietuviško gatvės pavadinimo pakabintos lentelės su šios gatvės pavadinimais jidiš ir hebrajų kalbomis, čia yra Vilniaus Gaonui skirta memorialinė lenta ir biustas, kiti simboliai.

Pasak istorinių rašytinių šaltinių, Žydų gatvė Vilniuje minima nuo 1592 metų. Joje buvo įsikūręs svarbiausias Lietuvos žydų dvasinis ir kultūrinis centras, veikęs nuo XVI amžiaus pabaigos, šioje gatvėje šurmuliavo prekeiviai, veikė Stiklo turgus.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Pilietė

Ar jau pristigom lietuviškų pavadinimų? Kas darosi su mūsų valdžiazmogiais?

Anonimas

prezidentūra bevardė...

Kaunietis

Lietuvos didvyrio A.Ramanausko VANAGO vardu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS