Vilniuje – Nobelio premijos laureato A. Sacharovo gimimo šimtmečiui skirta konferencija | kl.lt

VILNIUJE – NOBELIO PREMIJOS LAUREATO A. SACHAROVO GIMIMO ŠIMTMEČIUI SKIRTA KONFERENCIJA

  • 4

Vilniaus rotušėje ketvirtadienį vyko dešimtoji tarptautinė konferencija, skirta žmogaus teisių gynėjo ir Nobelio Taikos premijos laureato Andrejaus Sacharovo gimimo 100-mečiui paminėti.

Pradėdamas konferenciją užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas pažymėjo, kad A. Sacharovo įsitikinimas, jog taika, pažanga ir žmogaus teisės yra tarpusavyje susiję, išlieka aktualus ir šiandien.

„Deja, mes ir toliau stebime akivaizdžius pilietinių laisvių, žodžio laisvės ir žmogaus teisių apribojimus visame pasaulyje, taip pat ir mūsų kaimynystėje. Lietuvos užsienio reikalų ministerija palaiko A. Sacharovui skirtos konferencijos, dar žinomos kaip „Sacharovo klausymai“, atnaujinimo idėją Lietuvoje. Reikia naudotis šio didžio žmogaus palikimu kaip įkvėpimo šaltiniu naujoms kartoms Europoje ir visame pasaulyje, ypač dabar, kai pilietinis aktyvumas, žmogaus teisės ir demokratija susiduria su naujais iššūkiais“, – teigė M. Adomėnas.

Deja, mes ir toliau stebime akivaizdžius pilietinių laisvių, žodžio laisvės ir žmogaus teisių apribojimus visame pasaulyje.

Konferencijos dalyvius taip pat pasveikino Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius ir poetas, profesorius, vienas iš 1976 metais įsteigtos Lietuvos Helsinkio grupės, kuri buvo pirmoji žmogaus teisių organizacija Lietuvoje, steigėjų Tomas Venclova. Nuotoliniu būdu į konferencijos dalyvius kreipėsi A. Sacharovo anūkė Marina Sakharov-Liberman, kuri pabrėžė savo senelio, kaip žmogaus teisių gynėjo, iškilaus fizikos mokslininko bei nepaprastos asmenybės, vaidmenį bei pasidalino jo šiltais prisiminimais apie Lietuvą.

Konferencijos metu, kaip skelbiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime, buvo diskutuojama apie 1975 metų Helsinkio susitarimus, ne tik suformavusius Europos bendradarbiavimo ir saugumo pagrindus, bet ir įtvirtinusius pagarbos žmogaus teisėms ir pagrindinėms laisvėms tarpvalstybiniuose santykiuose principus. Šie susitarimai vėliau paskatino žmogaus teisių stebėjimo (Helsinkio) grupių kūrimąsi sovietinio bloko šalyse, taip pat ir Lietuvoje. Pranešimus skaitė profesoriai Michaelas Morganas, Timothy‘s Gartonas Ashas ir A. Sacharovo įdukra Tatiana Yankelevich kiti žinomi tarptautiniai pranešėjai.

Konferencija – Vytauto Didžiojo universiteto A. Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centro organizuojamų Nobelio premijos laureato Andrejaus Sacharovo 100-mečio renginių ciklo ir daugiametės programos „Atgaivinant Helsinkio dvasią 2020–2025“ programos, kurią remia ir Užsienio reikalų ministerija, dalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

istisai rusijos arabai bruzdedavo ir dabar bruzda,jiems istisai visos santvarkos blogis

Pirmam

Ar tu žinai, asile, kad Sacharovas buvo rusų disidentas - kovotojas prieš komunistinę diktatūrą ir už Lietuvos bei kitų SSSR kolonijų laisvę?

Pirmam vatnikui

Vatnik Klpd - čemodan, vokzal, Rossija!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS