Vilniuje pradedami iškeldinti metaliniai garažai, jų vietoje bus statomas darželis | kl.lt

VILNIUJE PRADEDAMI IŠKELDINTI METALINIAI GARAŽAI, JŲ VIETOJE BUS STATOMAS DARŽELIS

  • 14

Pirmadienį Vilniuje, Kernavės gatvėje, bus pradėti iškeldinti metaliniai garažai, stovintys ant valstybės žemės.

Iš pradžių planuojama nukelti 75 garažus, vėliau – dar apie 100.

Atlaisvintame sklype bus statomas 280 vietų lopšelis-darželis su sporto žaidimų aikštele. Ja po darželio darbo valandų galės naudotis ir bendruomenė, pranešė sostinės savivaldybė.

„Vilniuje gyventojų skaičius sparčiai auga, todėl būtina plėsti ir vaikų darželių infrastruktūrą. Tai ypač aktualu tokiuose rajonuose kaip Šnipiškės, kur atsiranda vis daugiau naujų gyvenamųjų kvartalų ir kuriasi daugybė jaunų šeimų“, – pranešime cituojamas miesto meras Valdas Benkunskas.

Dar 2020 metais pasirašytas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas įpareigojo visus mieste ant valstybės žemės esančių metalinių garažų savininkus iškeldinti šiuos statinius iki tų metų gruodžio 31 dienos ir atlaisvinti užimtą valstybinę žemę.

Anot savivaldybės Organizacijos vystymo grupės patarėjos Daivos Mikulskienės, daugelis gyventojų nukėlė savo garažus geranoriškai, bet Kernavės garažų bendrija prašymus ignoravo.

„Neliko kito pasirinkimo, kaip tik pasitelkti teisėsaugą ir atlaisvinti žemę, kuri priklauso visiems vilniečiams“, – tvirtino ji.

Kernavės gatvėje yra 179 metaliniai garažai. Jie užima apie 63 arų ploto sklypą.

Savivaldybės teigimu, garažų bendrija ilgai neatskleidė tikrųjų savininkų, vėliau teigė, kad įpareigos juos nukelti garažus iki šių metų vasaros pabaigos. To nepadarius, teismas leido savivaldybei nukelti šiuos garažus.

Metalinius garažus ir juose buvusį turtą laikinai saugos įmonė „Grinda“.

Norėdami atsiimti turtą, žmonės galės kreiptis į įmonę, jei dokumentais įrodys, kad tai jų turtas. Vėliau turtas bus atiduotas atliekų tvarkytojams.

Per trejus metus Vilniuje nukelta beveik 9 tūkst. metalinių garažų, tai yra daugiau nei 80 proc. visų valstybinėje miesto žemėje stovėjusių garažų.

Visi laikinieji metaliniai garažai užėmė apie 50 ha plotą.

Metaliniai garažai Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose pradėjo kurtis sovietmečiu. Tuomet juos valstybinėje žemėje leista statyti laikinai – 3–5 metams, tačiau dešimtmečius ten likę garažai ilgainiui tapo sąvartynais, ėmė kelti grėsmę aplinkai, teršti ją.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Senukas

Vata raus

Klausimas MEDIKAMS

Ar visuomenės sveikata privalančios rūpintis tarnybos garantuoja, jog darželis tokioje vietoje nekenks vaikų sveikatai? Ten kur garažai, ten visokie techniniai tepalai, alyva - žemė po garažais jų giliai ir daug prisigėrusi. Šiltuoju metų laiku oras toje vietoje tų tepalų garų prisigėręs, tad dar dešimtmečius ten būsiantys žmonės tais nuodais kvėpuos. . .

Gal gerai sumąstyta nauja afiora?

Aha, ,,darželis''visais galimais įvairių cheminių skysčių prigirdytu dirvožemiu.Atsimenu kaip 1988-ais metais mieste netoli Kamenec Podolsko Ukrainoje ėmė plikti vaikai maždaug iki 12-os metų.Ten valdžiukės tuoj pat vietiniai buvo apkaltinti teatrilšvino pylimu į benziną oktaninio skaičiaus padidinimui. O kas gali paneigti,kad čia to sklypo vėl koks landsbergėlis nenusigriaus už vieną jaurą ir nebūtinai tą ,,darželį'' statys?Gal sumąstys kokiems jau plikiems senukams pansionatą už pensijų fondo pinigus subudavoti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS