Sostinės planai artėjančiam šildymo sezonui mes nemažą dėmę ant miesto veido? | kl.lt

SOSTINĖS PLANAI ARTĖJANČIAM ŠILDYMO SEZONUI MES NEMAŽĄ DĖMĘ ANT MIESTO VEIDO?

  • 3

Praėjusį šildymo sezoną sostinės gyventojai mokėjo didžiausias sąskaitas Lietuvoje. Šįmet dujų kainoms toliau kylant ir net gresiant jų trūkumui, Vilniuje rengiamasi deginti mazutą ir dyzeliną.

Tačiau seimo narys Lukas Savickas Savivaldybę kaltina taupant žmonių sveikatos sąskaita ir užsiimant populizmu. Demokratų frakcija Savivaldybei grasina parlamentiniu tyrimu ir kaltina neužtikrinus šildymo biokuru.

Tuo tarpu Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas priekaištus atmetė ir sakė, kad tokiu būdu tiesiog politikuojama, naudojantis socialiai jautriomis temomis. Pasak V. Benkunsko, esą pats L. Savickas, anksčiau dirbdamas premjero Sauliaus Skvernelio komandoje, darė viską, kad užkirstų kelią naujos biokuro jėgainės statybai, pasakojama LNK reportaže.

– Ar tiesa, kad Vilniaus savivaldybė prieš artėjančius rinkimus nenori vilniečiams mestelėti didelių sąskaitų?

– Aš tai sakyčiau kitaip. Mes darome viską, kad vilniečiams šildymo paslauga nesutriktų ir mes galėtume nemažinti temperatūros, kaip šį sezoną darys vokiečiai arba prancūzai. Svarbu, kad šioje situacijoje kainos būtų pačios mažiausios. Lietuva turi dujų terminalą, bet mes esame globalios rinkos dalis. Tai, kas vyksta pasaulinėje energetikos krizėje, daro įtaką ir mūsų padėčiai. Ta kaina, kuria mes atplukdome dujas ir naudojame savo poreikiams yra susijusi su tais dalykais, kurie vyksta Rusijos dirbtinai sukeltoje energetikos krizėje.

Mes darome viską, kad vilniečiams šildymo paslauga nesutriktų ir mes galėtume nemažinti temperatūros, kaip šį sezoną darys vokiečiai arba prancūzai.

Ruošdamiesi rudeniui bei būsimam šildymo sezonui mes dar vasaros pradžioje paskelbėme konkursą siekiant fiksuota kaina įsigyti visą kiekį reikiamų dujų. Deja, niekas neatėjo į konkursą ir nepasiūlė. Esame su „Ignitis“ pasirašę sutartį, jog reikiamas dujų kiekis galėtų būti pristatytas, bet jau už tą kainą, kuri bus žiemos laikotarpiu. O kaina yra kylanti.

Kainos šiuo metu yra spekuliatyvios, kaina galėtų augti ir daugiau. Prognozės yra nedėkingas dalykas. Matant, ką išdarinėja Rusija, nėra jokių prielaidų, kad kainos mažės.

– Ar Savivaldybė jau kreipėsi dėl kainų kompensavimo vilniečiams?

– Kompensacinis mechanizmas veikia nuo praeitų metų. Jis yra pasiteisinęs. Mažiausias pajamas gaunantys gyventojai nebus palikti vieni ir jiems šildymo paslaugos bus kompensuotos. Šiuo atveju mes galime kreiptis į Vyriausybę, bet kompensacijos neatsiranda iš dangaus. Jeigu atsisakysime arba fiksuosime dujų kainas, tada kokios nors kitos paslaugos bus nefinansuojamos arba nepakankamai finansuojamos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar galiotų praėjusių metų kompensacinis mechanizmas, ar buvo kreiptasi iš naujo?

– Kompensacinis mechanizmas, kuris veikė pernai, liks arba galbūt netgi bus plečiamas. Taip pat vyksta diskusijos dėl nulinio PVM tarifo. Finansų ir Socialinių reikalų ministerijos nuolatos peržiūri mūsų praktiką, kiek buvo pareiškėjų dėl šilumos kompensacijos. Beveik 8 mln. eurų buvo skirta vien Vilniaus mieste kompensacijų išmokėjimui.

Tai yra daroma ne iš didelės laimės, bet per sukąstus dantis, jog suvaldytume finansinę problemą.

Vyriausybė arba valstybė nespėjo pasidaryti planų, kurie jau 2014 metais buvo suplanuoti. Ponas L. Savickas praeitoje kadencijoje dėjo maksimalias pastangas, kad „Igničio“ valdomos jėgainės statybos strigtų kiek įmanoma daugiau. Buvo inicijuojamos komisijos tyrimas, net buvo kreiptasi į prokuratūrą su prašymais šį projektą stabdyti, bet to nebuvo padaryta.

– Kodėl taip vyksta, jeigu anksčiau kaišiojo pagalius į ratus, o dabar priekaištauja, kad dar nepasiruošę?

– Politikų darbas iš šių dalykų daryti politiką, tik čia ant kortos pastatyti rimti dalykai, socialiai jautri paslauga, kuri turi didelę reikšmę, ji gali brangti. Tad tos spekuliacijos ar bandymai rinktis politinius taškus yra suprantami. Kita vertus, mes dėmesį šiuo metu kreipiame visai kitur, nes nešame atsakomybę už tai, kad paslauga būtų ir ji būtų kuo pigesnė.

– Nemažai priekaištų susilaukiama dėl ekologinių klausimų. Sakoma, kad Vilnius yra žaliasis miestas, save taip pozicionuoja, tačiau sprendimas šildytis mazutu mestų nemažą dėmę ant miesto veido, tiesa?

– Tai tikrai yra žingsnis atgal iš ekologinės perspektyvos, nes mazutas paskutinį kartą buvo naudotas 2013–2014 metų šildymo sezone. Tai yra daroma ne iš didelės laimės, bet per sukąstus dantis, jog suvaldytume finansinę problemą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Chyy

o tai kaip su Gentvilioko baisiu draudimu kūrent kietu kuru?

fas fas

nu wilno ramiai miegoti neis nuo paskoliniu kaukimo po saskaitu gavimo

Tai

Svarbiausia , kad gyventojams butu silta ziema ir pigu nesvarbu ka kurent ,nes tokia situacija ES susikloste , kad zaliasis kursas nesvarbus tapo galesim ir siuksles kurent svarbu is Rusu duju kuo maziau naudot .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS