Vilniuje Sudervės kapinėse bus pagerbtos Holokausto aukos | kl.lt

VILNIUJE SUDERVĖS KAPINĖSE BUS PAGERBTOS HOLOKAUSTO AUKOS

  • 1

Penktadienį Vilniuje, Sudervės žydų kapinėse, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės atstovai su Lietuvoje reziduojančių užsienio šalių ambasadoriais pagerbs Holokausto aukas.

Bendruomenės nariai kartu su diplomatinio korpuso atstovais uždegs atminimo žvakes bei padės akmenukus prie paminklo Paneriuose nužudytiems vaikams bei mokytojams, pranešė organizatoriai.

„Simboliškai pradedame minėti skaudžią sukaktį – 80 metų nuo Holokausto Lietuvoje pradžios. Pasirinkome aplankyti Sudervės žydų kapinėse esantį paminklą Antrojo pasaulinio karo metais Paneriuose nužudytiems mokytojams ir mokiniams – dauguma jų yra iš Vilniaus miesto, čia gimė, gyveno, mokėsi ir mokė. Čia ir mirė“, – sakė Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. 

Paminklas nužudytiems vaikams bei mokytojams skirtas pagerbti ir Icchoką Rudaševskį – dėl jo dienoraščio, rašyto Vilniaus gete, Lietuvos žydų bendruomenė kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, siūlydama šį istorinį dokumentą padovanoti visoms Lietuvos mokykloms.

Pasak F. Kukliansky, aukos bus pagerbtos Sudervės kapinėse, nes žydų bendruomenė šiuo metu neturi kito nacionalinio paminklo Holokausto aukoms.

Sudervės kapinėse žydų bendruomenės mirusieji pradėti laidoti prieš Antrąjį pasaulinį karą. Nuo 1941 metų čia laidoti Vilniaus gete mirę žydai.

Šiemet sukanka 80 metų nuo Holokausto Lietuvoje pradžios: per Antrąjį pasaulinį karą išžudyta apie 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. žydų. Karo metais išgelbėti apie 8 tūkst. Lietuvos žydų, dar maždaug tiek pat liko gyvi, nes spėjo pasitraukti.

Izraelyje įsikūręs Holokausto studijų centras „Yad Vashem“ už žydų gelbėjimą Pasaulio tautų teisuoliais yra pripažinęs apie 900 lietuvių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

o kada pagerbs lietuvius nukentejusius per kara ir pokaryje nuo komunistu kgbistu nkvdistu kurie gyvuliniuose vagonuose simtus tukstanciu veze i sibira, kuriuos lt zemeje savo namuose saude okupantai komunistai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS