Vilniuje tarp Rasų, Markučių ir Užupio įkurtas skulptūrinių instaliacijų sodas | kl.lt

VILNIUJE TARP RASŲ, MARKUČIŲ IR UŽUPIO ĮKURTAS SKULPTŪRINIŲ INSTALIACIJŲ SODAS

Vilniuje taro Rasų, Markučių ir Užupio rajonų įkurtas skulptūrinių instaliacijų sodas „2123“, pranešė sostinės savivaldybė.

Pasak pranešimo, nauja traukos erdvė atsivėrė Vitebsko ir Drujos gatvių sankirtoje – tikimasi, kad ši vieta taps atvira susitikimų bei diskusijų platforma įvairioms bendruomenėms.

Architektų Onos Lozuraitytės, Petro Išoros, kuratorės Danutės Gambickaitės ir Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos inicijuotoje naujoje viešoje erdvėje sukurtos 24 skulptūrinės instaliacijos, sutvarkyta aplinka, pėsčiųjų takai, želdynai, įrengta nauja šviesų instaliacija bei dviračių stovai.

Sodas „2123“ kurtas taip, kad ant čia esančių objektų galima sėdėti, juos liesti, įsitaisyti pokalbiams, paskaitoms ir pritaikyti kitiems lankytojų poreikiams.

V. Červiakov nuotr.

Pasak pranešimo, skulptūrinių instaliacijų sodo koncepciją menininkai pasirinko neatsitiktinai – prieš kelis šimtmečius čia buvo Rojaus sodai – XIX amžiaus pabaigoje Ir XX amžiaus pradžioje Rasų kolonijų kvartalas projektuotas pagal tuo metu Vakarų Europoje populiarią miesto sodo idėją.

Projekto autoriai pažymi, kad teritorija tarp Rasų, Markučių ir Užupio iki šiol buvo kultūriniame vakuume – nors šių rajonų teritorija sparčiai plečiasi, tankėja, keičiasi, o meninio turinio čia beveik nėra.

Sodo instaliaciją kūrėme mąstydami apie pradingstančių Vilniaus urbanistinių objektų bei medžiagų atmintį ir jų pernaudojimo galimybes.

Anot pranešimo, sodas „2123“ turėtų užpildyti šį trūkumą, paskatinti aplinkinių rajonų gyventojus atkreipti dėmesį į savo aplinką, Vilniaus istorijas ir daugiau laiko skirti buvimui atvirose viešose erdvėse.

„Sodo instaliaciją kūrėme mąstydami apie pradingstančių Vilniaus urbanistinių objektų bei medžiagų atmintį ir jų pernaudojimo galimybes, kurios gilėjančios ekologinės krizės akivaizdoje – ypač aktualios. Čia sutelkiami pasiskolinti, surinkti, rasti ir perkuriami objektai iš išnykusių, nykstančių, performuojamų, renovuojamų ir kitaip besikeičiančių Vilniaus vietų“, – sako kultūrinių instaliacijų sodo autoriai.

Sodo „2123” skulptūrinėms instaliacijoms naudoti buvusių profsąjungų rūmų kolonos, granito laiptai, medžių kamienų elementai iš Vilniaus miesto centro, medžių grotelės iš Gedimino prospekto, Vilniaus katedros aikštės granito plytelės bei istorinį Žemutinės pilies bokštą žymintys granitai iš paskutinio jos atnaujinimo projekto bei kiti objektai, kuriuose įženklinamos ir užfiksuojamos į gyventojų atmintį ir kasdienybę įsirėžusios vietos.

Dalis skulptūrinių instaliacijų sodo elementų sukurti bendradarbiaujant su menininku Antanu Gerliku, baldų ir interjero detalių kūrėjais NATYVAI, dizaineriu Mareku Voida bei šviesų kūrėjų kolektyvu „Lightforms“.

Naujosios erdvės pristatymas visuomenei planuojamas 2022-ųjų gegužę, atšilus orams. Lankytojai bus kviečiami sudalyvauti sodo atidarymo šventėje, kurią lydės skulptūrinių instaliacijų kiemelio kūrėjų ekskursija, pasakojimai ir istorijos apie sode esančius objektus, koncertas bei diskusija apie viešąsias erdves.

Sodas „2123“ yra vienas iš 12 naujų „Kuriu Vilnių“ projektų, kuriems įgyvendinti buvo paskirstyta 500 tūkst. eurų. Šiam projektui įgyvendinti skirta – 79 tūkst. eurų.

GALERIJA

  • Vilniuje tarp Rasų, Markučių ir Užupio įkurtas skulptūrinių instaliacijų sodas
  • Vilniuje tarp Rasų, Markučių ir Užupio įkurtas skulptūrinių instaliacijų sodas
  • Vilniuje tarp Rasų, Markučių ir Užupio įkurtas skulptūrinių instaliacijų sodas
  • Vilniuje tarp Rasų, Markučių ir Užupio įkurtas skulptūrinių instaliacijų sodas
V. Červiakov nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Išsisemta

jokio kūrybiškumo...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS