Vilniuje už ne vietoje paliktas šiukšles – baudos iki 1,4 tūkst. eurų: pažeidėjai stebimi ir dronais | kl.lt

VILNIUJE UŽ NE VIETOJE PALIKTAS ŠIUKŠLES – BAUDOS IKI 1,4 TŪKST. EURŲ: PAŽEIDĖJAI STEBIMI IR DRONAIS

  • 11

Norint sudrausminti šiukšlintojus sostinėje įrengtos net 69 vaizdo stebėjimo kameros. Daugiausia jų miegamuosiuose rajonuose. Net 59 garsiniai signalai, kurie informuoja gyventojus, jog atliekų prie konteinerių palikti negalima. Ir tai – ne viskas. Vilniuje skraido net trys dronai, kurie stebi pažeidėjus. Tai kainavo beveik 300 tūkstančių eurų. Baudos už pakartotinai padarytą atliekų tvarkymo pažeidimą prasideda nuo 600 eurų.

Apie naujus pokyčius plačiau papasakojo Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus (VASA) laikinasis vadovas Robertas Lavinskas.

– Nauji pokyčiai – beveik 70 kamerų, kurios stebi konteinerius, ir net daugiau nei 50 garsinių signalų pačiuose konteineriuose. Papasakokite apie tai plačiau.

– Taip, Vilniuje įrengtos 69 kameros. Jos įrengtos pačiose problematiškiausiose Vilniaus atliekų tvarkymo aikštelėse. Daugiausia miegamuosiuose rajonuose, vieno kažkokio išskirti negalėčiau, pasitaiko praktiškai aplink visą Vilnių. Tos kameros stebi gyventojus, kurie netinkamai tvarko atliekas. Palieka automobilio ardymo dalis, didžiųjų gabaritų atliekas, dideles pakuotes, kurias sunkiau įdėti į konteinerį. Gyventojai jas palieka šalia, o tai daryti griežtai draudžiama. 

– Kaip veikia į konteinerius įrengti garsiniai signalai?

– Jie informuoja gyventojus, kad atliekų prie konteinerio palikti negalima. Mūsų operatoriai pastebėję, kad gyventojas ruošiasi atliekas palikti prie konteinerio paleidžia garsinį signalą, kad atliekų nepaliktų. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Be kamerų ir garsinių signalų atsirado dar vienas inovatyvus dalykas.  Koks jis?

– Tai Vilniaus miesto atliekų aikšteles stebime ir dronais. Šiuo metu yra trys dronai. Jie skraido nustatytu maršrutu ir stebi konkrečias aikšteles, nustato prie aikštelių naujai atsiradusius objektus. Pagal tai nustatome, ar yra paliktos didelių gabaritų atliekos. Tada mūsų kontrolieriai jau identifikuoja, kas paliko tas atliekas. Pats dronas tikrai gyventojų neseka.


Kokio dydžio maksimalios baudos gali sulaukti vilniečiai už ne vietoje paliktas šiukšles pasakojo Vilniaus savivaldybės atliekų tvarkymo poskyrio vedėja Eglė Bernotavičienė.

– Kokia maksimali bauda gresia už šiuos pažeidimus?

– Bauda skiriama už pakartotinius atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimus. Tai už pakartotinį taisyklių pažeidimą skiriama nuo 600 iki 1,4 tūkst. eurų bauda.

– Kiek pernai buvo nubausta Vilniaus gyventojų?

– Už atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimus buvo išrašyta apie 600 administracinių nusižengimų protokolų. 

– Jeigu yra padarytas pažeidimas, kas gauna baudą? Kaip vyksta tokie dalykai?

– Jeigu yra pakankamai duomenų kas padarė tą pažeidimą, tai baudžiamas konkrečiai tas pažeidėjas. O jeigu neišeina identifikuoti, tai tas sąnaudas turi dengti bendrai visi namo gyventojai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

O kulkosvaidžių ant stulpų nebus ? Dronai granatų ant pažeidejų nemėtys ?

kacapų anonimui

yra. Tik rusijoje mėšlina rusai visur kaip kiaulės, nes rusijoje net konteinerių daug kur nėra.

Dronu

mieste tikrai padaugejo! Skraido,tupi medziuose,karksi. Pats maciau!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS