Vilnius kuria ateities mokyklas: kas trečioje veiks „FabLab“ dirbtuvės | kl.lt

VILNIUS KURIA ATEITIES MOKYKLAS: KAS TREČIOJE VEIKS „FABLAB“ DIRBTUVĖS

  • 0

Vilnius tęsia inovacijų ir verslumo ugdymo lyderystę mokyklose: šiais mokslo metais atidaroma 14 naujų „FabLab“ kūrybinių dirbtuvių, kuriose moksleiviai gali kurti, išradinėti ir mokytis autentiškoje įveiklinančioje aplinkoje, aprūpintoje šiuolaikiška gamybos įranga, informavo Vilniaus savivaldybė.

Vaikai konstruoja, modeliuoja, projektuoja, gamina įvairius gaminius, modelius, maketus ar prototipus ir net steigia bendroves. Tokios dirbtuvės labai paskatina jų verslumą, kūrybiškumą, domėjimąsi technika bei technologijomis. Įkūrus visas naujas dirbtuvės, sostinėje jų veiks 35 – kas trečioje mokykloje.

„Vilniaus miestas mokyklose siekia išauginti kūrybiškus, verslius ir technologiškai išmanius vilniečius bei turi planą, kaip tai padaryti. Neįtikėtinai džiugu, kad Vilnius toliau lyderiauja ir tampa pavyzdžiu kitoms savivaldybėms – šiuo metu esame vieninteliai Lietuvoje, kurie savo mokyklose jau porą metų diegia „FabLab“ dirbtuves ir nežadame sustoti. Taip moksleiviai taikydami naujausias technologijas ir inovacijas, STEAM projektus, toliau mokysis ir kurs prototipus bei verslo idėjas, o mokiniai ir mokytojai mokysis kartu“, – kalbėjo sostinės mero pavaduotojas Vytautas Mitalas.

Praėjusią savaitę, pirmoji iš 14 naujų dirbtuvių, buvo atidaryta Barboros Radvilaitės progimnazijoje, o šiandien atidaryta dirbtuvė „Sietuvos“ progimnazijoje. Vėliau, vasario-kovo mėnesiai atsidarys ir kitos dirbtuvės.

Vienoms „FabLab“ dirbtuvėms įrengti mokykloje savivaldybė skiria 9 tūkst. eurų, už kuriuos mokykla įsigyja bazinę įrangą: 3D spausdintuvą, CNC frezavimo stakles, lazerinę pjaustyklę, braižytuvą bei elektronikos ir robotikos rinkinius. Taip pat mokyklos prie projekto įgyvendinimo prisideda savo lėšomis – skiria ne mažiau 4 tūkst. eurų dirbtuvių patalpų įrengimui ir pritaikymui. Papildomai savivaldybė finansuoja technologijų ekspertų-konsultantų paslaugas, kurie parengia mokykloms patalpų išplanavimo sprendimus, rekomendacinius įrangos sąrašus, veda įrangos naudojimo mokymus. Mokyklose, aprūpintose šiuolaikiška gamybos įranga, moksleiviai papildomai mokosi rinkodaros, finansų valdymo, verslo modelių, socialinės ir finansinės atsakomybės bei steigia Jaunąsias bendroves.

Taip moksleiviai taikydami naujausias technologijas ir inovacijas, STEAM projektus, toliau mokysis ir kurs prototipus bei verslo idėjas, o mokiniai ir mokytojai mokysis kartu.

Artimiausiu metu „FabLab“ dirbtuvės bus atidarytos ir Petro Vileišio, „Ąžuolyno“, Šv. Kristoforo, Taikos, Antakalnio progimnazijose, taip pat Pavilnio pagrindinėje mokykloje, Vladislavo Sirokomlės, Jono Basanavičiaus, Grigiškių, Grigiškių „Šviesos“, Žemynos, Salomėjos Nėries ir Žvėryno gimnazijose.

Šiemet bus skelbiamas konkursas įrengti dar 10 papildomų naujų Atvirų techninių kūrybinių „FabLab“ dirbtuvių Vilniaus miesto savivaldybės mokyklose.

Pasaulyje veikia daugiau nei 1000 oficialių „FabLab“ tinklui priklausančių technologijų kūrybinių dirbtuvių, daugiau nei 78 šalyse. Dirbtuvės skiriasi savo sudėtingumu – nuo paprasčiausia įranga (lituokliais, 3D spausdintuvais ir frezavimo aparatais) aprūpintų kūrybinių erdvių – iki modernių, moksliniams tyrimams pritaikytų laboratorijų.

Vilniaus savivaldybės mokyklos pirmosios Lietuvoje įsijungė į JAV Masačiusetso technologijos institute sugalvotą atvirų inžinerinių kūrybinių dirbtuvių „FabLab“ (angl. Fabrication Laboratory) tinklą. „FabLab“ idėja yra paprasta: suteikti reikalingą aplinką vietines technologines idėjas pigiai, greitai ir efektyviai paversti realybe. Pastaruoju metu „FabLab“ dirbtuvės vis dažniau steigiamos įvairių šalių mokyklose ir naudojamos kaip platformos praktiniam technologijų mokymui, projektinei veiklai bei moksleivių verslumui skatinti.

„FabLab“ plėtra yra viena iš priemonių, kuriomis Vilniaus miestas siekia plėsti technologinį mokinių pasiruošimą ketvirtosios pramonės revoliucijos iššūkiams. Sostinės gimnazijose taip pat steigiamos naujos gamtos mokslų laboratorijos, vystomos mikrokompiuterių progimnazijose iniciatyvos, o artimiausiu metu programavimo pagrindų bus pradėti mokyti net pradinukai.

Vilniaus miestas pagal vienam mokiniui tenkančių „FabLab“ skaičių pretenduoja tapti pirmaujančiu miestu ne tik Europoje, bet ir pasaulyje.

„FabLab“ (angl. Fabrication/Fabulous Laboratory) dirbtuvės yra inovacijų bei išradimų kūrimo platforma, skirta inovacijų ir išradimų prototipams kurti, skatinti vietinį verslumą, domėjimąsi technika bei technologijomis. Mokyklų „FabLab“ dirbtuvės taip pat yra mokymosi ir naujovių platforma – vieta, kurioje galima žaisti, kurti, mokyti(s) bei išradinėti.

GALERIJA

  • Vilnius kuria ateities mokyklas: kas trečioje veiks „FabLab“ dirbtuvės
  • Vilnius kuria ateities mokyklas: kas trečioje veiks „FabLab“ dirbtuvės
  • Vilnius kuria ateities mokyklas: kas trečioje veiks „FabLab“ dirbtuvės
  • Vilnius kuria ateities mokyklas: kas trečioje veiks „FabLab“ dirbtuvės
S. Žiūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS