Vilnius už 6 mln. eurų modernizuos vaikų darželį ir du daugiabučius | kl.lt

VILNIUS UŽ 6 MLN. EURŲ MODERNIZUOS VAIKŲ DARŽELĮ IR DU DAUGIABUČIUS

  • 0

Vilniaus savivaldybė pranešė už beveik 6 mln. eurų modernizuosianti vaikų lopšelį-darželį ir du daugiabučius.

Atitinkamas savivaldybės paraiškas patvirtino Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), ketvirtadienį pranešė savivaldybė.

Taikos g. 99 esantis lopšelis-darželis „Justinukas“ ir du daugiabučiai, stovintys Tuskulėnų g. 6 ir Antakalnio g. 91 bus modernizuojami taikant modulinės (skydinės) renovacijos principus.

Pasak savivaldybės, kadangi modulinei renovacijai dažniausiai naudojami mediniai skydai, ji laikoma draugiškesne aplinkai. Be to, tokią renovaciją galima atlikti nepriklausomai nuo metų laiko.

„Žiemą renovacijos procesai stoja, todėl tokios alternatyvos, kaip pastatų atnaujinimas skydais, gali spręsti šią problemą. Tikimės, kad būtent tokio tipo renovacija paspartins procesus sostinėje, o šiuo pavyzdžiu paseks ir kiti Lietuvos miestai“, – pranešime teigia Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas.

Tikimės, kad būtent tokio tipo renovacija paspartins procesus sostinėje, o šiuo pavyzdžiu paseks ir kiti Lietuvos miestai.

 

Dviejų bandomųjų pavyzdinių daugiabučių atnaujinimui skirta apie 2,5 mln. eurų. Vienas iš jų statytas 1986 metais, kitas – 1965-aisiais. Pasak savivaldybės, abu pastatai „seniai reikalauja rūpesčio ir nuolatinės priežiūros“.

Planuojama, kad po modernizavimo abu jie pasieks A energinę klasę ir sutaupys daugiau nei 70 procentų šilumos energijos.

Vilniaus Justiniškių mikrorajono lopšelis-darželis „Justinukas“ duris atvėrė 1985 metais. Nuo statybos pradžios šis pastatas neatnaujintas, jo būklė prasta.

Planuojama, kad po atnaujinimo bus pasirūpinta darželio bendra išvaizda, senais vamzdynais, apšvietimu, sutvarkytos vidaus patalpos, įėjimas pritaikytas žmonėms su negalia. Ant darželio stogo taip pat numatoma įrengti saulės elektrinę. Pastatas, planuojama, pasieks A energetinę klasę, bus sutaupytą ne mažiau nei 60 proc. šilumos energijos.

Skaičiuojama, kad bendros investicijos į tokį projektą sieks apie 3,4 mln. eurų. Jis bus įgyvendintas APVA ir Vilniaus savivaldybės lėšomis.

Pasak savivaldybės, pasaulyje modulinė (skydinė) renovacija praktikuojama jau seniai, o jos pavyzdžių gausu Vokietijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Estijoje ir kitose Europos šalyse.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS