Visuomenei atveriami Vilniaus universiteto senamiesčio ansamblio kiemeliai | kl.lt

VISUOMENEI ATVERIAMI VILNIAUS UNIVERSITETO SENAMIESČIO ANSAMBLIO KIEMELIAI

Vilniaus universiteto (VU) senamiesčio ansamblio kiemeliai nuo šiol bus nemokamai prieinami visiems sostinės gyventojams ir svečiams, ketvirtadienį pranešė universitetas.

Be to, jie bus atveriami ir įvairių viešų kultūros renginių, koncertų organizatoriams.

Iki šiol patekimas į istorinį VU ansamblį buvo mokamas.

Planuojama, kad panaikinus įėjimo į kiemelius mokestį, siekiant padengti infrastruktūros naudojimo kaštus, mokamas išliks tik aukščiausio Vilniaus senamiesčio taško – VU Šv. Jonų bažnyčios varpinės – lankymas. Tiesa, varpinė lankytojus priims ne iškart – šiuo metu joje atliekami remonto darbai.

Anot VU rektoriaus Rimvydo Petrausko, šiuo žingsniu siekiama didinti universiteto atvirumą visuomenei, tai buvo ir vienas pagrindinių jo rinkiminių įsipareigojimų.

„Norime, kad mūsų kiemai būtų lankomi ne tik gausybės turistų, valstybių vadovų, bet kad juos prisimintų ir čia gyvenantys miestiečiai – ir tai darytų ne tik šiltuoju metų sezonu, bet ir rudenį bei žiemą. Turime ką parodyti ir norime dalintis šiomis erdvėmis su visuomene“, – VU pranešime teigia rektorius.

Norime, kad mūsų kiemai būtų lankomi ne tik gausybės turistų, valstybių vadovų, bet kad juos prisimintų ir čia gyvenantys miestiečiai.

VU architektūrinis ansamblis yra vienas lankomiausių Lietuvos objektų, o Šv. Jonų bažnyčia ir jos varpinė pasižymi išskirtine baroko architektūra.

Ansamblį sudaro 13 istorinių kiemų, kuriuos puošia išskirtiniai sienų tapybos darbai: Didysis, Bibliotekos, Bursų, Arkadų, Simono Daukanto, Mikalojaus Daukšos, Lauryno Gucevičiaus, Adomo Mickevičiaus, Observatorijos, M. K. Sarbievijaus, Konstantino Sirvydo, Spaustuvės ir Simono Stanevičiaus. Ansamblio maketas pristato Lietuvą Briuselyje esančiame Mini Europos parke.

Patekti į kiemelius bus galima kiekvieną dieną nuo 8 iki 21 val.

Pirmieji didelio masto renginiai VU Didžiajame kieme numatomi jau netrukus. Birželio 18 dieną čia koncertuos Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, birželio 26 dieną vyks Oskaro Koršunovo spektaklis „Vestuvės“, birželio 27 dieną – Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas „Metų laikai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

jau turbut ir ten kruvas kaviniu atidarys ,vakar vakare varinejom po centra,vilniaus gatve paversta didele kavine m.y.z.a.l.ine ,triuksmas ir dumu smarve ne eiline! o kur dar sokiai visokie! o ten gyvenantiems jau tikrai nemalonu kentet didziuli triuksma ir dumu smarve

SUSIJUSIOS NAUJIENOS