VŠT: šalti orai sausį šilumą Vilniaus gyventojams pabrangino iki 18 proc. | kl.lt

VŠT: ŠALTI ORAI SAUSĮ ŠILUMĄ VILNIAUS GYVENTOJAMS PABRANGINO IKI 18 PROC.

  • 3

Pirmąjį šių metų mėnesį šilumos kaina mažėjo, tačiau dėl šaltesnio oro sąskaitos gyventojams išaugs apie 16–18 proc., palyginti su 2023 metų sausiu, pranešė Vilniaus šilumos tinklai (VŠT).

„Už 50 kv. metrų buto šildymą renovuotame daugiabutyje vidutinė sąskaita sieks apie 66 eurus, o sename, energetiškai neefektyviame – 112 eurų“, – pranešime teigė VŠT.

Naujos statybos daugiabučių gyventojai už tokio pat ploto butą vidutiniškai mokės 41 eurą – 32 proc. daugiau nei 2023 metų sausį (31 euras), renovuotų – 16 proc. daugiau (pernai – 57 eurai), o nerenovuotų – beveik 17 proc. daugiau (pernai – 96 eurai).

VŠT atstovė Monika Merkytė sako, kad 16–18 proc. augimas skaičiuojamas lyginant bendrą sąskaitą gyventojams šių metų ir 2023 metų sausį.   

Sausį centralizuotos šilumos kilovatvalandė kainavo 7,61 cento (be PVM) – 3 proc. mažiau nei prieš metus ir 1 proc. mažiau nei gruodį. Didžiąją šilumos kainos dalį sudaro dujų kaina rinkose.

VŠT klientų komandos vadovės Rūtos Jasiulionienės teigimu, dėl atšalusių orų šilumos suvartojimas sausį išaugo 25 proc.

„Butams šildyti sunaudotos šilumos kiekį nulemia lauko oro temperatūros pokyčiai. Dėl šalto sausio patalpoms šildyti prireikė ketvirtadaliu daugiau šilumos negu 2023 metų sausį, tuomet dėl temperatūrų skirtumų šilumos suvartojimas buvo mažesnis“, – pranešime teigė ji.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šis sausis buvo vienas šalčiausių per septynerius metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pirmyn

Portugalijoj gal ir pabrango, o bent man atpigo, lyginant su pernai. Gyvename labai šiltai, nuolat langai praviri.

Taip!

Siemet gana salta Jakutijoje,Kazachstane. Butina branginti siluma!

kaunietis

ES klimato kaitos tarnyba praneša kad praėjęs sausis buvo šilčiaus nuo orų stebėjimo pradžios, o VŠT kad šalčiausias nuo 2016 kaip tai suprasti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS