VU fondas sulaukė 75 tūkst. eurų paramos iš JAV lietuvės įmonės | kl.lt

VU FONDAS SULAUKĖ 75 TŪKST. EURŲ PARAMOS IŠ JAV LIETUVĖS ĮMONĖS

  • 0

Vilniaus universiteto (VU) neliečiamojo kapitalo fondas naujuosius mokslo metus pasitiko augančiomis rėmėjų gretomis.

Lietuviškų šaknų turinti JAV kapitalo IT sprendimų, konsultavimo ir personalo valdymo bendrovė „Strategic Staffing Solutions“, kurios steigėja ir pagrindinė akcininkė yra iš Lietuvos kilusi žinoma verslininkė Cynthia Pasky, nusprendė į VU progresą investuoti 75 tūkst. eurų sumą.

Įmonė savo tarptautines socialines iniciatyvas kreipia į Lietuvą jau ne vienerius metus, o C. Pasky yra aktyvi JAV lietuvių bendruomenės narė. Su VU fondu ji bendradarbiauja nuo pat jo veiklos pradžios 2016 m., kuomet tapo fondo Globėjų tarybos nare.

Kaip sako „Strategic Staffing Solutions” viceprezidentas Europai ir Didžiajai Britanijai Mantautas Paškevičius, skirdama paramą VU fondui įmonė investuoja į Lietuvos talentų ugdymą.

„Šalies aukštųjų mokyklų paruošiamus talentus ir poreikį juos pristatyti pasauliui „Strategic Staffing Solutions“ įvertino dar prieš 20 metų, kai tik atėjo į Lietuvos rinką. Vilniaus universiteto neliečiamojo kapitalo fondas atlieka labai svarbią Lietuvos verslo ateičiai misiją – remia būsimosios darbo jėgos ugdymą. Tad tikiuosi, kad ši dovana paskatins ir kitus vietinio bei tarptautinio verslo atstovus investuoti į šį fondą“, – teigia M. Paškevičius.

Anot VU fondo direktoriaus Justino Noreikos, užsienio lietuvių įtraukimas į universiteto rėmėjų bendruomenę yra vienas iš strateginių fondo tikslų.

„Vakarų šalyse, o ypatingai Jungtinėse Amerikos Valstijose, privačių rėmėjų parama aukštajam mokslui turi ilgametes tradicijas, paramos sumos yra itin didelės. Lietuvoje tokios iniciatyvos dar žengia pirmuosius žingsnius, tačiau jau kelerius metus įstatyminė bazė leidžia steigti neliečiamojo kapitalo fondus, o tai atvėrė dar didesnes galimybes kreiptis į rėmėjus užsienyje bei auginti filantropijos tradicijas Lietuvoje. Pirmojo užsienio kapitalo rėmėjo ženklus indėlis į neliečiamojo kapitalo fondą turi ypatingą reikšmę ir žymi naujo plėtros etapo pradžią“, – sako J. Noreika.

Pasak fondo vadovo, ateityje planuojama dar daugiau dėmesio skirti užsienio rėmėjų pritraukimui iš JAV, Pietų Afrikos Respublikos, Izraelio, Europos šalių.

2016 m. įsteigtas VU fondas yra pirmasis universitetinis neliečiamojo kapitalo fondas Lietuvoje (angl. Endowment fund), siekiantis iš investavimo gautomis pajamomis užtikrinti Vilniaus universiteto, kaip nacionalinio mokslo ir kultūros židinio, pasaulinį konkurencingumą.

Šiuo metu fondo investuojamo neliečiamojo kapitalo dydis yra per 1,8 mln. eurų, o aktyviai investuoti pradėta 2019 m. pradžioje. Pirmuosius paramos projektus iš investicijų grąžos planuojama įgyvendinti nuo 2020 m.

Fondo dalininkai yra Alvydas Žabolis, Nerijus Numavičius, Darius Zubas, UAB „Light Conversion“, kuriai atstovauja prof. Algis Petras Piskarskas, ir UAB „Ekspla“, kuriai atstovauja Rimantas Kraujalis. Kiti didesni neliečiamojo kapitalo fondo rėmėjai – UAB „Alma littera“ ir A. Guogos paramos fondas. Fondo investicijų valdybą šiuo metu sudaro Alius Jakubėlis, Mindaugas Mažeikis, prof. Konstantinas Pileckas ir Šarūnas Barauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS