Žurnalistai pralaimėjo teismą dėl sunaikinto Vyriausybės posėdžio įrašo | kl.lt

ŽURNALISTAI PRALAIMĖJO TEISMĄ DĖL SUNAIKINTO VYRIAUSYBĖS POSĖDŽIO ĮRAŠO

Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį atmetė žurnalistų prašymą pateikti pernykštį Vyriausybės pasitarimo garso įrašą.

Teismas nusprendė, kad žurnalistų skundas nepagrįstas, pranešė teisėja Eglė Žulytė-Janulionienė.

Lietuvos žurnalistų sąjunga ir kelių redakcijų žurnalistai prašė, kad teismas įpareigotų Vyriausybę atkurti ir pateikti garso įrašą iš praėjusių metų spalio 3 dienos pasitarimo, kur svarstytos įstatymo pataisos dėl galimybės neatlygintinai naudotis registrų duomenimis.

Administracinis teismas nurodė, kad Vyriausybės pasitarimuose klausimai ir pasisakymai atspindi tik preliminarias politikų pozicijas, todėl visuomenės teisę žinoti užtikrino pasitarimo protokolas.

Aš galvojau, kad Lietuvos visuomenė turi teisę žinoti, kaip priimami politiniai sprendimai. Pasirodo, kad ta teisė yra ribota.

Protokolo pateikimas užtikrino žurnalistų teisę „gauti informaciją ir galimybę skleisti teisingą informaciją“, sakė teisėja.

Jos teigimu, žurnalistų siekis gauti pasitarimo garso įrašą yra vertintinas kaip noras gauti perteklinę informaciją, nes šių įrašų darymas įstatymuose nebuvo apibrėžtas kaip Vyriausybės viešoji funkcija.

E. Žulytė-Janulionienė pabrėžė, kad pasitarimuose reiškiama pozicija gali ir neturėti įtakos sprendimams Vyriausybės posėdyje, kur dėl klausimų Ministrų kabinetas apsisprendžia galutinai. Vyriausybės posėdžiai buvo transliuojami viešai.

Teisėja nurodė, kad teisines pasekmes gali sukelti tik Vyriausybės posėdžiuose priimti teisės aktai.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius sakė, kad teismo sprendimas tikriausiai bus skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

„Mes puikiai suprantame, kad priimant sprendimus labai svarbu išgirsti kiekvieną ministrų argumentą, kiekvieną premjero argumentą, kai jie pritaria ar nepritaria projektui“, – teigė D. Radzevičius.

Sprendimo išklausyti atvykę žurnalistai teigė besibaiminantys, jog teismo argumentai gali formuoti precedentą institucijoms užsiverti nuo žiniasklaidos.

„Aš galvojau, kad Lietuvos visuomenė turi teisę žinoti, kaip priimami politiniai sprendimai. Pasirodo, kad ta teisė yra ribota“, – kalbėjo naujienų portalo 15min.lt žurnalistas Šarūnas Černiauskas.

Po kilusio ginčo su žurnalistais Vyriausybė inicijavo įstatymų pakeitimus, kur numatyta, kad Ministrų kabineto pasitarimai yra vieši. Jie įsigaliojo nuo sausio.

S. Skvernelis: net neabejoju, kad elgėmės teisėtai

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad žurnalistų skundą atmetęs teismas patvirtino, jog Vyriausybė griežtai laikosi įstatymų.

Tai jis sakė netrukus po to, kai Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį nepagrįstu pripažino žurnalistų prašymą pateikti pernykštį Vyriausybės pasitarimo garso įrašą.

„Reikia susipažinti su motyvais, bet aš net neabejojau, kad Vyriausybė nuo pat darbo pradžios dirbo griežtai laikantis įstatymų“, – Vyriausybėje žurnalistams sakė S. Skvernelis.

„Tą mes darome kiekvienu atveju ir net neabejoju, kad elgėmės teisėtai, teisingai. Šiandien teismas tą patvirtino“, – pridūrė Vyriausybės vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Pagal viską tie žurnaliūgos TURI tą įrašą, BET - jis gautas neteisėtais metodais; jiems reikia NORS kokio preteksto jį legalizuot.

jonas

tik kvailiai galeeejo abejuoti kad islos

ŽINIASKLAIDA--liaukitės skleisti NETIESĄ !

ir KLAIDINTI gyventojus. Dėl tarnavimo vienai ideologinei ŠUTVEI,šalies žiniasklaida, NEGRĮŽTAMAI prisišauks Lietuvos gyventojų PASMERKIMO, juk matote kokiais tempais reitingai krinta. GYVENTOJAI patys apsigins nuo nesąžiningos-NEOBJEKTYVIOS žiniasklaidos., pasekdami JAV prezidentūros,VENGRIJOS, KROATIJOS ir kitų ES valstybių pavyzdžiu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS