Lentvariškis nuteistas už karo laikų sprogmenų kolekcionavimą | kl.lt

LENTVARIŠKIS NUTEISTAS UŽ KARO LAIKŲ SPROGMENŲ KOLEKCIONAVIMĄ

  • 1

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį skyrė dvejų metų laisvės apribojimo bausmę 25 metų lentvariškiui K.S., kuris kolekcionavo visuomenei pavojingas Antrojo pasaulinio karo relikvijas.

Pasak teismo pranešimo, nustatyta, kad K.S. savo namuose neteisėtai laikė strateginės reikšmės 1935 metų kovinę priešpiestinio veikimo iššokančią skeveldrinę miną, sukomplektuotą su pramoninės gamybos markės sprogdikliu. Ekspertai nustatė, kad jame yra 150,6 gramo vidutinio galingumo brizantinio poveikio sprogstamosios medžiagos trotilo ir minos detonatoriaus. Juose yra po 1,5 gramo brizantinio ir inicijuojančio poveikių sprogstamųjų medžiagų užtaisas.

Per kratą jaunuolio namuose rasta ir daugiau šaunamųjų ginklų bei sprogmenų dalių: pramoninės gamybos 20 mm kalibro priešlėktuvinės automatinės patrankos vamzdis, sukomplektuotas su vamzdžio stabdžiu ir liepsnos slopintuvu. Be to, aptiktas pramoninės gamybos ,,F-1“ tipo kovinės gynybinės skeveldrinės rankinės granatos korpusas be sprogdiklio ir sprogstamosios medžiagos užtaiso bei XX amžiaus vidurio sovietų sąjungos originaliosios granatos ir minos korpusai, kurie iš kaltinimo pašalinti, nes yra netinkami naudoti.

Teisme jaunuolis aiškino, kad karinius daiktus jis kolekcionuoja nuo 14 metų. Jiems laikyti buvo įrengęs specialų kambarį. Pasakojo, kad minėtą miną jis įsigijo sendaikčių turguje ant Tauro kalno Vilniuje. Kitus antikvarinius daiktus siųsdavosi internetu.

Pirkdamas miną, jaunuolis pardavėjo teiravosi, ar joje nėra sprogstamųjų medžiagų. Grįžęs į namus, K.S. minos nepatikrino, tai padarė tik po kelių savaičių, bet joje nieko nerado.

Tyrimą atlikę ekspertai specialia technika nustatė, kad šioje minoje, ant dugno ir sienelių, yra prilipusio trotilo. Anot ekspertų, nors trotilas yra tokia medžiaga, kuri be detonatoriaus negali sprogti, tačiau ši mina yra skirta naikinti gyvai jėgai. Ji veikia 15-20 m spinduliu, kitaip dar vadinama mirties zona.

K.S. prisipažino, kad Ginklų kontrolės įstatymo neperskaitė, apie minėtus daiktus sužinojo skaitydamas įvairią literatūrą.

Teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgė į padaryto nusikaltimo ir kaltinamojo pavojingumą. K.S. dvejus metus bus apribota laisvė – nuo 22 val. iki 6 val. jis turės būti namuose, išskyrus atvejus, kai tai bus susiję su darbu. Konfiskuoti beveik visi K.S. namuose rasti pavojingi daiktai.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

:)))

ir ka galima su tuo patrankos vamzdziu padaryti???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS