M. Puidoko buvusiam padėjėjui K. Motiečiui teismas skyrė baudą | kl.lt

M. PUIDOKO BUVUSIAM PADĖJĖJUI K. MOTIEČIUI TEISMAS SKYRĖ BAUDĄ

Vilniaus apygardos teismas Seimo nario buvusiam padėjėjui Kęstučiui Motiečiui už prekybą poveikiu skyrė 4,9 tūkst. eurų baudą.

Teismas, kaip ir prašė prokuroras, skyrė 5 tūkst. eurų baudą, tačiau ją sumažino, kadangi K. Motiečius dvi paras buvo sulaikytas, BNS pranešė Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis.

Teismo baudžiamasis įsakymas buvo priimtas trečiadienį, rodo LITEKO duomenys. Jo teisinė galia prilygsta nuosprendžiui.

Teisėja Giedrė Telksnienė K. Motiečiui paskyrė minimalią sankcijoje numatytą bausmę.

„Skiriant baudą buvo įvertinta tai, kad K. Motiečius teisiamas pirmą kartą, nėra jo atsakomybę sunkinančių aplinkybių ir nustatyta viena atsakomybę lengvinanti – prisipažino padaręs nusikaltimą ir nuoširdžiai gailėjosi dėl savo veiksmų“, – paskelbė teismas.

Baudžiamasis įsakymas dar neįsiteisėjęs, jis per keturiolika dienų dar gali būti skundžiamas.

K. Motiečiui bauda skirta už kito Seimo nario Mato Maldeikio papirkimą.

Prieš metus pernai vasarą pradėtą tyrimą dėl korupcijos teismas baigė  baudžiamuoju įsakymu. Jo teisinė galia prilygsta nuosprendžiui.

Prokuroro nuomone, toks bausmės dydis atitiktų teisingumo ir protingumo principus, atsižvelgiant į tai, kad kaltinamasis anksčiau nebuvo teistas, prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailisi dėl tokio savo poelgio. Teismas prokuroro motyvams pritarė.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, K. Motiečius Seimo patalpose 2021 metų balandį pasiūlė Seimo nariui konservatoriui Matui Maldeikiui 50 tūkst. eurų kyšį.

Siūlydamas kyšį kaltinamasis, kaip įtariama, siekė, kad Seimo narys ateityje balsuotų taip, jog neapibrėžtam laikui būtų sustabdytas Loterijų ir lošimų mokesčio įstatymo pakeitimo projekto, kuriuo turėjo būti sugriežtinti lošimų verslą reglamentuojantys teisės aktai, svarstymas.

Kaip skelbta, kyšiu galėjo būti siekiama, kad Seimo narys asmeniškai palaikytų ir paveiktų kitus kolegas, kad būtų neribotam laikui atidėtas Azartinių lošimų įstatymo nuostatų, draudžiančių eksploatuoti į elektroninę automatų duomenų valdymo sistemą nesujungtus automatus, įsigaliojimas, numatytas tų metų lapkričio 1 dieną. Taip pat kad nebūtų priimta pataisa dėl lošimų mokesčio tarifų padidinimo.

Ikiteisminio tyrimo pradžioje įtarimai buvo pareikšti dar vienam asmeniui. Pasak prokuratūros, atlikus numatytus proceso veiksmus bei įvertinus gautus duomenis, ikiteisminis tyrimas šio asmens atžvilgiu buvo nutrauktas konstatavus, kad nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė BNS yra patvirtinusi, kad šis asmuo yra Nacionalinės lošimų ir žaidimų verslo asociacijos vadovas S. Kacas.

Teisėsauga įtaria, jog kyšiu K. Motiečio siūlytu kyšiu galėjo būti siekiama, kad Seimo narys asmeniškai palaikytų ir paveiktų kitus kolegas, kad būtų neribotam laikui atidėtas Azartinių lošimų įstatymo nuostatų, draudžiančių eksploatuoti į elektroninę automatų duomenų valdymo sistemą nesujungtus automatus, įsigaliojimas.

S. Kaco vadovaujama asociacija priešinosi priimtai lošimų verslo pertvarkai, pagal kurią lošimų verslui reikia mokėti vienkartinį mokestį už licenciją, įmonių įstatinis kapitalas diferencijuotas, nuotolinių lošimų organizatoriai gali neturėti ir fizinio tinklo.

Nuotolinių stalo lošimų ar lošimų A kategorijos automatais organizatoriams reikia sukaupti bent 1,158 mln. eurų įstatinį kapitalą, nuotolinių lažybų, totalizatorių, lošimų B kategorijos automatais, bingo lošimų rengėjams – 289 tūkst. eurų, o nuotolinio žirgų totalizatoriaus – 144 tūkst. eurų.

M. Puidokas šiame ikiteisminiame tyrime buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas, vėliau jis byloje liko tik liudytoju.

Pernai birželio 10 dieną Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai atliko kratą Seimo nario kabinete. M. Puidokas pareiškė kratos metu patyręs smurtą – buvęs agentų smaugtas, suplėšyti jo drabužiai, iki kraujo sudraskyta ranka, atimti asmeniniai daiktai.

STT teigė, kad mobilieji telefonai iš Seimo nario paimti prievarta jam atsisakius juos pateikti, pareigūnų veiksmai buvo teisėti, o parlamentaras galėjo bandyti ištrinti tyrimui svarbius duomenis.

Prokuratūra ir teismai atmetė Seimo nario skundą ir paliko galioti Generalinės prokuratūros nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl STT pareigūnų veiksmų atliekant kratą Seimo nario kabinete.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS