Narkobarono R. Karpio advokatas atsidūrė už grotų | kl.lt

NARKOBARONO R. KARPIO ADVOKATAS ATSIDŪRĖ UŽ GROTŲ

  • 18
Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Praėjusią savaitę sulaikyti policijos patrulis Arnoldas Voinovas ir advokatas Arturas Jušinskis, įtariami bandę papirkti narkotikų platinimo bylai vadovaujančius pareigūnus. Anksčiau jau teistas advokatas atstovauja narkobaronu tituluojamo Roko Karpio interesams.

Atsidūrė už grotų

Vilniaus apylinkės teismas penktadienį dviem mėnesiams leido suimti kyšininkavimu įtariamą advokatą A.Jušinskį. Su juo kartu sulaikytas policijos patrulis A.Voinovas ketvirtadienį buvo suimtas mėnesiui, BNS sakė teismo atstovė Rimantė Kraulišė. Pasak jos, prokuroras advokatą prašė suimti ilgiau – maksimaliam trijų mėnesių terminui.

Policija skelbė, kad, atliekant ikiteisminio tyrimo veiksmus byloje dėl neteisėto disponavimo labai dideliais kiekiais narkotinių ir psichotropinių medžiagų, buvo gauta duomenų apie advokato ir patrulio bandymus daryti įtaką ikiteisminiam tyrimui ir papirkti ikiteisminį tyrimą atliekančius Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnus.

Surinkus pakankamai duomenų apie galimą nusikalstamą veiką, policijos operacijos metu vasario 18–19 d. minėti asmenys buvo sulaikyti. Sulaikytiesiems pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir papirkimo.

Kaip skelbė delfi.lt, buvo sankcionuotas nusikalstamos veikos imitavimo modelis. Vasario 18 d. patrulis po darbo LKPB pareigūnui perdavė 8 tūkst. eurų ir tada buvo sulaikytas, o vasario 19 d. sulaikytas advokatas, įtariamas tais pačiais nusikaltimais, kaip ir patrulis: prekyba poveikiu ir papirkimu.

Kyšis narkotikų byloje

Advokatas A.Jušinskis TV3 televizijai neigė bet kokią nusikalstamą veiką ir atmetė įtarimus korupcija. Jis tikino apie kyšį, su kuriuo įkliuvo kitas įtariamasis, nieko nežinąs.

Įtariamųjų darbovietėse ir gyvenamosiose vietose atliktos kratos, kurių metu paimta tyrimui reikšminga medžiaga. Ikiteisminio tyrimo veiksmai tęsiami. Maksimali bausmė, gresianti už sulaikytiesiems inkriminuojamas veikas, siekia iki septynerių metų laisvės atėmimo.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Įdomios sąsajos

Pastaruoju metu advokatas A.Jušinskis labiausiai buvo žinomas dėl dalyvavimo garsiojoje mirusio milijonieriaus verslininko Raimondo Karpavičiaus turtų dalybos byloje. Teisininkas atstovauja pirmajai R.Karpavičiaus žmonai Audronei ir jų sūnui R.Karpiui, kurie bando teisme užginčyti velionio valią - testamentą. R.Karpis  – visuomenėje narkobarono etiketę užsitarnavęs veikėjas.

R.Karpis dar 1999 m. buvo sulaikytas Naujojoje Zelandijoje už kokaino kontrabandą. Po dvejų metų, vykstant bylos teisminiam nagrinėjimui, vyras buvo paleistas už 100 tūkst. Naujosios Zelandijos dolerių (apie 19 tūkst. eurų) užstatą. Pasinaudodamas suklastotu pasu, jis iš Naujosios Zelandijos išvyko į Europą. Netrukus Naujosios Zelandijos policija gavo kolegų iš Ispanijos užklausą, kurioje teirautasi apie Islandijos pilietį, iš kurio buvo konfiskuota 541 tūkst. Naujosios Zelandijos dolerių (360 tūkst. eurų). Manytina, kad šie pinigai galėjo būti skirti R.Karpiui. Ispanijos teisėsauga lietuvį įtarė narkotikų platinimu, pinigų plovimu, dokumentų klastojimu ir kita nusikalstama veika. Tačiau įrodymai taip ir nebuvo surinkti, vyras paleistas.

R.Karpiui ilgai pavyko slapstytis nuo teisėsaugos.

Vėliau lietuvio pavardę linksniavo ne vienos šalies pareigūnai, kovojantys su narkotikų platinimu. O Naujosios Zelandijos žiniasklaida R.Karpį pristatė kaip jauną narkotikų baroną, besimėgaujantį prabangiu gyvenimu.

Pareigūnams pavyko sužlugdyti ne vieną su R.Karpiu siejamą narkotikų kontrabandos atvejį, jo paiešką paskelbė Interpolas.

R.Karpiui ilgai pavyko slapstytis nuo teisėsaugos. Tik 2011 m. gruodį Rygos tarptautiniame oro uoste Latvijos pasieniečiai sulaikė į Turkiją besiruošiantį skristi R.Karpį, bandantį pranešti lagaminą su nedeklaruotais 200 tūkst. JAV dolerių. Sulaikytasis nugabentas į Naująją Zelandiją. 2012 m. dviejų instancijų teismai lietuvį pripažino kaltu dėl narkotikų kontrabandos ir 2,25 mln. eurų išplovimo. Jis buvo nuteistas kalėti vienuolika metų ir tris mėnesius. Tačiau už grotų praleido apie ketverius metus. 2016-ųjų gruodžio 22 d. R.Karpavičius buvo deportuotas į Lietuvą.

R.Karpiui ilgą laiką pavyko sėkmingai slapstytis. Teismo dokumentai teigia, kad maždaug 2009 m. vyras pristigo lėšų. Kreipėsi į tėvą milijonierių R.Karpavičių, tačiau šis asmeninių lėšų skolinti nepanoro – buvo sudaryta paskolos sutartis su verslininkui priklausančia bendrove "Marijampolės pieno konservai". Iš pradžių R.Karpis paskolos dalį grąžino, tačiau vėliau skolos nebemokėjo. Tada "Marijampolės pieno konservai" kreipėsi į teismą. Kalbėta, kad R.Karpis yra įsiskolinęs dideles pinigų sumas nusikalstamo pasaulio atstovams.

R.Karpavičius ne kartą viešai buvo prasitaręs labai apgailestaujantis dėl sūnaus pasirinkto nusikaltėlio kelio. Įtariama, kad būtent dėl kriminalinės veiklos Rokas pasikeitė pavardę – iš Karpavičiaus virto Karpiu. O tėvas iš jo testamentu atėmė paveldėjimo teisę.

Praėjusiais metais R.Karpiui pareikšti įtarimai dėl vagystės iš tėvo namų. O šiais metais teismas pradėjo nagrinėti R.Karpio ir jo motinos Audronės skundą, kuriuo jie abu bando užginčyti pernai mirusio verslininko R.Karpavičiaus testamentą. Notaro patvirtintame dokumente nurodoma, kad velionis visą turtą palieka savo turtą antrajai žmonai Aistei ir broliui Henrikui.

Praeities šleifas

A.Jušinskio biografijoje jau anksčiau būta dėmių – 2008 m. jis varstė teismų duris. Tuomet Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas nagrinėjo tada dar Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus vyresniojo specialisto pareigas ėjusio A.Jušinskio baudžiamąją bylą dėl neteisėto pokalbių klausymosi, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumento suklastojimo ir tarnybos paslapties atskleidimo. Bylą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad pasienietis klausėsi politiko Jaroslavo Voitechovičiaus pokalbių, nes šis bendravo su buvusia A.Jušinskio drauge.

Operatyvininko planas buvo gudrus – 2007 m. balandį jis savo vadovams pateikė dokumentus apie cigarečių kontrabandininkų grupuotę ir surašė pavardes įtariamųjų, kurių pokalbių esą reikėjo slapta klausytis siekiant juos sučiupti. Tarp kontrabandininkų jis įrašė ir savo varžovo, Šalčininkų savivaldybės tarybos nario telefono numerį. Taip A.Jušinskiui pavyko gauti teismo leidimą klausytis pokalbių.

A.Jušinskis pokalbių klausėsi ne tik pats, bet ir davė jų paklausyti buvusiai draugei, mat pokalbiai atskleidė, kad politikas artimus santykius vienu metu palaikė ne su viena moterimi.

Prieš teismą stojęs buvęs pasienietis A.Jušinskis teisme prisipažino klausęsis pokalbių, tačiau tikino, kad tai daręs ne dėl asmeninių, o dėl tarnybinių reikalų – esą atliko tyrimą. Teismas tuomet 25 metų A.Jušinskiui skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams ir nurodė atsiprašyti J.Voitechovičiaus bei įpareigojo jam sumokėti 5 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti.

Tiesa, 2009-aisiais A.Jušinskiui nusišypsojo laimė – kadenciją baigiantis prezidentas Valdas Adamkus suteikė malonę ir panaikino teismo skirtą bausmę.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

kada

ateis eilė nešikui-nenešikui advokatėliui pasėdėti jau laikas būtų.

Jurgis

Advokatas laisvas visiškai ir nevaržomai dirba advokatu toliau. Mano žiniomis, Advokatų taryba svarstė jo nušalinimo galimybę, tačiau vienbalsiai nusprendė nenušalinti, nes nerado tam teisinio ir objektyvaus faktinio pagrindo. Džiugu, kad Advokatų taryba yra savarankiškas institutas ir nepasiduoda emocijoms ir dirbtinai sukeltam rezonansui, o priima racionalius, protingus sprendimus. Akivaizdu, jog advokatas yra kažkam stipriai neįtikęs dėl savo aktyvios profesinės veiklos, o ypač vienai Kauno ,,poniai". Tačiau nėra jokios abejonės, jog jis sugeba atsilaikyti nuo nepagrįsto puolimo ir matysime kaip kas vyks toliau. Laikas yra geriausias vaistas... gyvensime ir matysime:)

Vida

laisvė advokatui 2020-03-03 atvėrė Vilniaus apygardos teismas. Jis jau laisvas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS