Pareigūnams sukėlė įtarimų elektroninių cigarečių skystis: nepilnamečiams gali grėsti atsakomybė | kl.lt

PAREIGŪNAMS SUKĖLĖ ĮTARIMŲ ELEKTRONINIŲ CIGAREČIŲ SKYSTIS: NEPILNAMEČIAMS GALI GRĖSTI ATSAKOMYBĖ

  • 1

Vilniaus apskrities policija teigia, kad vis daugėja gaunamų pranešimų apie nepilnamečiams platinamas narkotines ir psichotropines medžiagas bei šių medžiagų vartojimą, o egzaminams ir įskaitoms besiruošiantys paaugliai gali atsidurti areštinėje.

„Policijos pareigūnai pastebi, jog suaktyvėjęs nepilnamečių asmenų narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimas siejamas su elektroninių cigarečių išpopuliarėjimu tarp jaunimo, tai tapo mados ir pasipuikavimo prieš draugus reikalu“, – rašoma trečiadienį paskelbtame policijos pranešime.

Policijos pareigūnai, reaguodami į susidariusią situaciją, imasi aktyvių veiksmų, siekiant pažaboti narkotinių medžiagų platinimą nepilnamečiams.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimo nepilnamečiams, surinko ir išanalizavo duomenis dėl Justiniškių rajone nepilnamečiams platinamų narkotinių medžiagų.

Policijos pareigūnai pastebi, jog suaktyvėjęs nepilnamečių asmenų narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimas siejamas su elektroninių cigarečių išpopuliarėjimu tarp jaunimo, tai tapo mados ir pasipuikavimo prieš draugus reikalu.

Balandžio viduryje policijos pareigūnai sulaikė du šešiolikmečius – merginą ir vaikiną, jie iš kito asmens įsigijo elektroninių cigarečių garinimo skysčio, jo sudėtyje galimai yra psichotropinių medžiagų.

Netrukus buvo sulaikytas ir nesenai pilnametystės sulaukęs jaunuolis, abiturientas, kuris minėtą skystį ir pardavė. Taip pat kartu su juo sulaikytas ir dar vienas nepilnametis, galimai vyresniojo įtrauktas į jo vykdomą nusikalstamą veiklą, susijusią su psichotropinių medžiagų platinimu.

Atlikus pirminius procesinius veiksmus, vaikinas, pardavęs nepilnamečiams skystį, buvo uždarytas į areštinę, vėliau bus sprendžiamas klausimas dėl kardomosios priemonės jam skyrimo.

Sulaikius asmenis, policijos pareigūnai toliau tęsė procesinius veiksmus, atlikdami kratas ir apžiūras asmenų gyvenamosiose vietose. Tyrimo metu rasti ir paimti buteliukai su skysčiu, galimai savo sudėtyje turinčiu psichotropinių medžiagų.

Laukiama specialisto išvadų siekiant išsiaiškinti, kokia tyrimui pateikta medžiaga ir koks jos kiekis. Tad tikslus narkotinių ar psichotropinių medžiagų pavadinimas paaiškės gavus minėtą specialisto išvadą.

Policijos pareigūnai pastebi, kad nepilnamečiai jokios grėsmės dėl savo sveikatos ar net gyvybės nemato, nors ne visada jaučia teigiamus elektroninių cigarečių vartojimo simptomus, atsiliepiančius jų sveikatai.

Paklausus, ar įsivaizduojantys, kokius skysčius garina elektroninėse cigaretėse, dažnas net nesusimąsto apie tai ir įvardina tiesiog „smailu“ ar „druska“, keliančiais jiems malonius pojūčius.

„Tačiau dėl itin jauno amžiaus, taip pat dėl patirties rūkant elektronines cigaretes nebuvimo, nepilnamečiai, neįvertinę savo organizmo ribų ir galimybių, dažnai dėl ūmaus organizmo apnuodijimo atsiduria ligoninės reanimacijos palatose, po to dar ilgai jaučia haliucinogeninius reiškinius, kuomet dar labiau pakinta normalaus pasaulio suvokimas“, – sako policija.

Policijos pareigūnai atkreipia dėmesį, jog įstatymų leidėjas yra numatęs griežtą atsakomybę už narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimą nepilnamečiams – sankcija, numatyta Baudžiamojo kodekso 261 straipsnyje, yra laisvės atėmimas nuo trejų iki dvylikos metų.

Šio nusikaltimo subjektas yra asmuo, kuriam iki nusikaltimo padarymo yra suėję 16 metų. Vadinasi, nepilnametis asmuo, išplatinęs narkotines medžiagas kitam nepilnamečiui, bus traukiamas baudžiamojon atsakomybėn dėl narkotinių medžiagų platinimo nepilnamečiams.

Be to, policijos pareigūnai atkreipia dėmesį, jog baudžiamąją atsakomybę taip pat užtraukia narkotinių ar psichotropinių medžiagų lenkimas vartoti (pvz., pasiūlymas parūkyti, užtraukti dūmą) nepilnamečiui.

„Atrodo, toks nekaltas ir draugiškas veiksmas, tačiau už jį yra numatyta baudžiamoji atsakomybė Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 264 str. 2 d. – tam, kas padėjo nepilnamečiui įsigyti, vertė, lenkė ar kitaip jį pratino ne gydymo tikslais vartoti narkotines ar psichotropines medžiagas, už kurį gresia atsakomybė nuo trejų iki dešimties metų“, – primena policija.

Policijos pareigūnai ragina nepilnamečius sutelkti dėmesį į artėjančius brandos egzaminus, šiuo metu laikyti įskaitas, kurios yra egzaminų sudedamoji dalis, ir ruoštis naujam gyvenimo etapui. Narkotinių medžiagų įgijimas bei platinimas gali turėti rimtas pasekmes ir sugadinti būsimą karjerą.

GALERIJA

  • Pareigūnams sukėlė įtarimų elektroninių cigarečių skystis: nepilnamečiams gali grėsti atsakomybė
  • Pareigūnams sukėlė įtarimų elektroninių cigarečių skystis: nepilnamečiams gali grėsti atsakomybė
  • Pareigūnams sukėlė įtarimų elektroninių cigarečių skystis: nepilnamečiams gali grėsti atsakomybė
  • Pareigūnams sukėlė įtarimų elektroninių cigarečių skystis: nepilnamečiams gali grėsti atsakomybė
Vilniaus apskr. VPK nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nieko tokio

Narkotinių ir/ar onkologinės ligas sukeliančių medžiagų yra ir saldainių rutuliukuose kur čiulpinukas Yra ir kai kuriose nežymiai prekių ženklų saldumynus vaikams, gėrimuose. O jau kai kavą pilsto ir vaikai perka, iš viso nėra nieko paprasčiau. Savikaina kavos iki 10 euricentų, parduoda už 2,50 ar daugiau eurų puodelį, kava perleista iš kelių kartų per tas pačias sumautas pupeles, kas lemia vaikų vertimą narkomanais. Paprastas būdas išparduoda narkotikus ir sukurti narkomanų rinką yra karštą vandenį plikyti ant tos pačios maltų pupelių kavos kelis kartus. O jau po to ir įvairūs sintetiniai sirupai...iš ko jie pagaminti, ką nulemia juose esantys sintetiniai saldiklliai...ar suvokiate? O kaip nesunku prie vaikų poilsio vietos įberti jiem klofelino...arba įtrinti parkopano, dimedrolio...ir viskas. Vaiko tokio tėvai gali ir iš viso neberasti niekada.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS