Policijos reidai atskleidė problemą: nėra kur patikrinti vairuotojų kraujo? | kl.lt

POLICIJOS REIDAI ATSKLEIDĖ PROBLEMĄ: NĖRA KUR PATIKRINTI VAIRUOTOJŲ KRAUJO?

  • 9

Eilinis policijos naktinis reidas, tikrinamas vairuotojų blaivumas. Užsieniečiui įpūsti į alkotesterį nepavyksta net iš keliasdešimties kartų. Kaip praneša LNK, jo bičiuliai ima karščiuotis. Tai viena iš situacijų, kai sustabdytam vairuotojui gali būti atliekamas kraujo tyrimas.

„Tyrimai atliekami tuo atveju, jei asmuo fiziškai negali įpūsti ar dėl girtumo, ar dėl fizinių savybių. Tokiu atveju esame priversti vežti patikrinti kraujo“, – sako Vilniaus kelių policijos valdybos viršininkas Dainius Šalomskas.

Šiuo metu sostinėje vairuotojų kraujas, jei reikės, tikrinamas kitur nei įprastai, mat Priklausomybės ligų centro Vilniaus filialas renovuojamas ir nuo balandžio 1 d.  kraujas netikrinamas nei darbo dienomis, nei savaitgaliais.

„Šiuo metu Priklausomybės ligų centras, kiek žinau, neveikia, bet veikia Respublikinė universitetinė ligoninė ir ten atlieka tyrimus“, – sako D. Šalomskas.

Ar tokia situacija nesudaro kliūčių tikrinimams?

„Buvo tam tikra tvarka ir mūsų pastato lokacija buvo patogi pareigūnams. Šiuo metu šiek tiek sudėtinga reidų metu, kyla sunkumų“, – teigia Priklausomybės ligų centro Vilniaus filialo laikinasis direktorius Giedrius Likatavičius.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Kraujo tyrimas turi būti atliktas per valandą. Policija supranta, kad per valandą dėl eilių vairuotojai duoti kraujo gali ir nespėti.

„Priėmimo skyriuje gali būti nemažai kitų pacientų“, – situaciją supranta D. Šalomskas.

Advokatai pasakoja, kas bus, jei per valandą vairuotojas nesuspės duoti kraujo.

„Jei per vieną valandą nepatikrinamas blaivumas, tai bus traktuojama asmens nenaudai“,  – pažymi advokatas Edvardas Steckis.

„Svarbu suteikti žmogui antrą šansą. Svarba iškyla tada, kai yra ribiniai atvejai – 0,4 prom., kai apskritai atsiranda atsakomybė, ir 1,5 bei daugiau promilių, kai atsiranda baudžiamoji atsakomybė. Šiais atvejais yra labai svarbu“, – vienus svarbesnių atvejų akcentuoja advokatas Artūras Gutauskas.

Dabar tokia tvarka, kad tikrinamas vairuotojas į alkotesterį pučia du kartus, tarp pūtimų – 15 min. tarpas. Vertinamas mažiausias rezultatas.

„Jei atsisako tikrintis – baudžiamoji atsakomybė. Jeigu įpučia – kita atsakomybė. Manau, viskas gana puikiai sureguliuota“, – pastebi Vilniaus kelių policijos valdybos viršininkas D.Šalomskas.

Ir patys vairuotojai policijos prietaisais gali nepasitikėti ir blaivumą pasitikrinti patys.

„Alkotesteriai tikrai šiuolaikiški. Jų parodymais tikrai abejoti net neverta. Sugaišite tik laiką“, – šiuolaikiškų alkotesterių patikimumą akcentuoja D.Šalomskas.

Yra teisininkų, kurie mano, kad visi tyrimai galėtų būti atliekami toje pačioje vietoje, kur ir fiksuojamas pažeidimas.

„Ar negalėtų kartu būti medicinos specialistų, kurie tvarkingai patikrintų asmens blaivumą, užfiksuotų požymius, paimtų kraujo mėginį“, – svarsto advokatas E. Steckis.

Priklausomybės ligų centro Vilniaus filialo vadovybė sako, kad daroma viskas, jog paslaugos kuo greičiau grįžtų.

„Manome, kad greitu metu, per mėnesį, gausime licenciją ir galėsime vėl pradėti dirbti visu pajėgumu“, – tikisi Priklausomybės ligų centro Vilniaus filialo laikinasis direktorius G. Likatavičius.

Policija tvirtina, kad kraujo tyrimą gali atlikti bet kuri visą parą veikianti gydymo įstaiga.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Priklausomybes ligu centras

Tai bene pati korumpuociausia valstybine istaiga,kuriai vadovauja vienintelis ir nepakartojamas EMILIS SUBATA, per jo vadovavima issilakste visi geriausi sio centro specialistai,kadangi jis dar niekada nera rupinesis savo darbuotojais. Persipynes saitais su visokiausio plauko marginalinemis nevyriausybinemis organizacijomis plauna pinigelius ir imituoja darba. GEDA!

Pilietis

Greitai nebus kur sergantiems žmonėms kreiptis,nes liks Vilniaus,Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių ligoninės dabar jau ten patekti reikia mėnesius laukti eilėse

Petras

Su vienkartiniais covidiniasi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS