Prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl galimos J. Narkevičiaus korupcijos | kl.lt

PROKURATŪRA NUTRAUKĖ IKITEISMINĮ TYRIMĄ DĖL GALIMOS J. NARKEVIČIAUS KORUPCIJOS

Vilniaus apygardos prokuratūra ketvirtadienį pranešė nutraukusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo buvusio susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus kyšininkavimo ir papirkimo.

Prokuratūros teigimu, išnagrinėjus ir įvertinus ikiteisminio tyrimo metu gautus duomenis, liudytojų parodymus bei nustatytas aplinkybes konstatuota, kad nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Ikiteisminį tyrimą pernai pavasarį pradėjo Specialiųjų tyrimų tarnyba, gavusi buvusio dabar jau bankrutavusios bendrovės „Sodžiaus būstas“ savininko Aleksandro Ribnikovo pareiškimą apie galimai neteisėtus buvusio susisiekimo ministro J. Narkevičiaus veiksmus.

A. Ribnikovas tuomet nurodė, kad 2008 metais jis su J. Narkevičium susitarė, kad „Sodžiaus būstas“ be atlygio rekonstruos politiko tėvų namą, o J. Narkevičius padės jo įmonei laimėti viešuosius pirkimus atlikti kai kurių Vilniaus ir Trakų rajono savivaldybių ugdymo įstaigų renovacijos darbus.

J. Narkevičius 2007-2008 metais dirbo Vilniaus miesto savivaldybės administracijoje, jo sutuoktinė Irena Narkevič dirbo Trakų rajono savivaldybėje.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavęs prokuroras nurodė, kad tyrimo metu nebuvo gauta objektyvių duomenų, jog J.Narkevičius už palankių A. Ribnikovui sprendimų viešuosiuose pirkimuose priėmimą iš jo reikalavo didelės vertės kyšio – rekonstruoti tėvų namą.

„Įvertinus liudytojų parodymus, atlikus viešųjų pirkimų medžiagos analizę, negauta objektyvių duomenų apie poveikį dėl konkrečių rangovų atrinkimo dalyvaujant viešuosiuose pirkimuose ar juos laimint bei kitas aplinkybes, susijusiais su viešųjų pirkimų procedūrų pažeidimais ugdymo įstaigų renovacijos projekto įgyvendinimo metu“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Anot prokuratūros, tyrimo metu taip pat negauta jokių duomenų apie Viešųjų pirkimų tarnybos ar kitų kompetentingų institucijų nustatytus viešųjų pirkimų, vykdytų Vilniaus ir Trakų ugdymo įstaigose, procedūrų pažeidimus.

Teisėsauga taip pat nenustatė, kad J. Narkevičius A. Ribnikovui būtų siūlęs dalyvauti viešuosiuose pirkimuose ir juose žadėjęs palankius ar įmonei naudingus sprendimus.

„Vertinant pareiškėjo nurodytus teiginius dėl atsiskaitymų už rekonstruojamą namą, liudytojais apklausti asmenys nurodė, kad už atliktus darbus buvo atsiskaitoma, tai patvirtino ir gauti rašytiniai dokumentai, susiję su rekonstrukcijos metu atliktais darbais ir jų apmokėjimu“, –  pažymėjo prokuratūra.

Tyrimo metu mokestinius J. Narkevičiaus ir su juo susijusių asmenų patikrinimus atliko ir Valstybinė mokesčių inspekcija, kuri nustatė, kad politiko ir su juo susijusios išlaidos atitiko tuo metu jų turėtą turtą ir jiems užteko pajamų turtui įsigyti ar išlaidoms pagrįsti.

Jokių kitų duomenų, kuriais būtų galima pagrįsti pareiškime nurodytus teiginius, kad su A. Ribnikovo įmone už rekonstrukcijos darbus nebuvo atsiskaityta, prokuratūra nenustatė.

LRT gegužės viduryje pranešė, kad 2007-2008 metais aukštas pareigas Vilniaus miesto savivaldybės administracijoje ėjęs J. Narkevičius ir Trakų rajono savivaldybėje dirbusi jo sutuoktinė Irena Narkevič galėjo daryti įtaką statybų bendrovei „Sodžiaus būstas“ laimint Vilniaus ir Trakų darželių bei mokyklų remonto konkursus, o 10 proc. laimėtų sumų turėjo būti skiriama politiko namo Trakuose rekonstrukcijai.

LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, „Sodžiaus būstas“ 2008-2012 metais laimėjo mažiausiai dešimt projektų Vilniaus mieste ir mažiausiai penkis – Trakų rajone. Bendra atliktų darbų vertė – daugiau kaip milijonas eurų (4 mln. 435 tūkst. litų).

J. Narkevičius teigė, kad už namo Trakuose renovaciją daugiausia mokėjo jo tėvai, kuriems tuo metu priklausė pastatas, ir tvirtino galintis tai įrodyti.

Buvęs ministras taip pat buvo kreipęsis į prokuratūrą dėl šmeižto, tačiau ši atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Korumpuotas narkevic

Na va, ar viekas korumpuotas meslas sausas islipo is balos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS