Sausio 13-osios nuosprendį apskundė ne tik nukentėjusieji | kl.lt

SAUSIO 13-OSIOS NUOSPRENDĮ APSKUNDĖ NE TIK NUKENTĖJUSIEJI

Sausio 13-osios byloje paskelbtą nuosprendį aukštesnės instancijos teismui skundžia nukentėjusieji, nuteistieji, advokatai ir prokurorai.

Iki trečiadienio popietės Vilniaus apygardos teismas buvo gavęs iki 40 apeliacinių skundų. Iš viso byloje dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui nuosprendis paskelbtas 67 asmenims.

Vienas iš apeliantų, nukentėjusysis Robertas Povilaitis. Jis per Sausio 13-osios įvykius neteko tėvo, dėl jo žūties yra pateikęs 120 tūkst. eurų neturtinės žalos ieškinį.

„Aš prašau jį nagrinėti, tas pats teismas Medininkų byloje svarstė civilinius ieškinius, o čia atmetė, kažkoks nelogiškumas“, – BNS sakė R. Povilaitis.

Jis taip pat teigė, kad civilinį ieškinį buvo pateikusi ir jo mama Ona Povilaitienė.

„Panašu, kad apygardos teismas jį pametė ar pražiūrėjo. Nežinau, kas atsitiko, nuosprendyje jos ieškinys nepaminėtas. Mes turim duomenis, kad jis užregistruotas, gal tiesiog užmiršo. Dėl mano pasisakė, o jos net nepaminėjo“, – stebėjosi R. Povilaitis.

Jo teigimu, 2017 metais liepos 7 dieną jis buvo paduotas, liepos 13 dieną gautas pranešimas iš teismo dėl šio ieškinio gavimo.

Nukentėjusioji O. Povilaitienė taip pat parašė skundą Apeliaciniam teismui.

Kovo 27 dieną nuosprendį paskelbęs teismas konstatavo, kad Sausio 13-osios įvykių metu nebuvo teisinės normos, reglamentuojančios neturtinės žalos atlyginimą.

Teismui nuosprendį apskundė du bylos nagrinėjime dalyvavę Rusijos piliečiai – nuo 2014 metų Lietuvoje suimtas sovietų karininkas Jurijus Melis ir Vilniuje gyvenantis Genadijus Ivanovas.

Skundą pateikė J. Melio advokatė Galina Kardanovskaja, G. Ivanovas skundą pateikė savo vardu. 

„Prašome visiško išteisinimo, jis iš tikrųjų nedalyvavo įvykiuose“, – BNS sakė G. Ivanovo advokatė Julija Žukienė. Su G. Kardanovskaja BNS susisiekti nepavyko.

J. Meliui skirta septynerių laisvės atėmimo bausmė. Į bausmę įskaičiuotas jo kalinimas suėmimo metu, tad jei nuosprendis nebus pakeistas, jis į laisvę galės išeiti už dvejų metų.

G. Ivanovas nuteistas ketverių metų bausme. Jis galės būti laisvėje, kol nuosprendis įsigalios, – jam teismas neskyrė suėmimo.

Kadangi daugelio kaltinamųjų byla buvo nagrinėjama už akių, tai reiškia, kad apeliacinio skundo padavimo terminai yra kitokie: jie bet kada gali jį paduoti. Jeigu vykdant nuosprendį jie bus sulaikyti, ir po kelerių metų, ir po dešimties metų gali paduoti apeliacinį skundą ir teismas privalės jį išnagrinėti.

Generalinė prokuratūra taip pat apskundė Vilniaus apygardos teismo nuosprendį Sausio 13-osios byloje ir teigia, kad nuteistiesiems skirtos bausmės, atsižvelgiant į nusikaltimus, buvo per švelnios.

Sausio 13-osios bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija kovo pabaigoje dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų paskelbė nuosprendžius iš viso 67-iems Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos piliečiams, jiems skirtos bausmės nuo ketverių iki 14 metų.

Tarp nuteistųjų – 94 metų buvęs sovietų gynybos ministras Dmitrijus Jazovas, jam už akių teismas skyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę. 14 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas ir buvęs sovietų armijos Vilniaus garnizono vadas Vladimiras Uschopčikas, buvusiam KGB karininkui Michailui Golovatovui skirta 12 metų nelaisvės.

Dauguma kaltinamųjų nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisakė juos išduoti.

1991 metais sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

TvartelioZinios

Sliuzu lervu ir padugniu kompanija nusprendusi pasipinigauti is zmoniu mirciu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS