Prokuroras: R. Kurlianskis, E. Masiulis ir V. Gapšys yra nusikaltėliai | kl.lt

PROKURORAS: R. KURLIANSKIS, E. MASIULIS IR V. GAPŠYS YRA NUSIKALTĖLIAI

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius sako, kad apkaltinamąjį nuosprendį politinės korupcijos byloje paskelbęs Apeliacinis teismas konstatavo nuteistuosius esant korupciniais nusikaltėliais, o juos anksčiau išteisinęs Vilniaus apygardos teismas padarė „bjaurių“ klaidų.

„Klaidos grubios, bjaurios ir esminės, nes dėl jų asmenys, padarę didelę galybę korupcinio pobūdžio nusikaltimų, be jokio pagrindo buvo išteisinti“, – po nuosprendžio paskelbimo žurnalistams sakė prokuroras J. Laucius.

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį pakeitė pirmos instancijos teismo nuosprendį ir nuteisė visus kaltinamuosius koncerno „MG Grupė“ (anksčiau vadinosi „MG Baltic“) politinės korupcijos byloje, daliai jų skirtos realios laisvės atėmimo bausmės.

„Įsiteisėjęs apeliacinės instancijos teismo nuosprendis yra labai svarbus nekaltumo prezumpcijos prasme. Priminsiu, kad asmuo laikomas nekaltu tol, kol jo kaltumas nėra įrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu. Tai ponų, kurie buvo patraukti kaltinamaisiais šioje byloje, kaltumas įstatymo nustatyta tvarka šioje byloje yra įrodytas, jų kaltė yra pripažinta įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu“, – žurnalistams sakė prokuroras J. Laucius.

Įsiteisėjęs apeliacinės instancijos teismo nuosprendis yra labai svarbus nekaltumo prezumpcijos prasme.

„Kitaip tariant, visi šie ponai, kurie buvo patraukti kaltinamaisiais, kalbant paprastai, žmonių kalba, yra nusikaltėliai, o ponas Raimondas Kurlianskis, ponas Eligijus Masiulis, taip pat ponas Vytautas Gapšys ne bet koks nusikaltėlis, o sunkus, nes, kaip minėta, įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu yra pripažinti kaltais, padarę sunkius korupcinio pobūdžio nusikaltimus. Tai ne mano nuomonė, pabrėžiu, tai yra teisinis faktas, žvelgiant į šią situaciją nekaltumo prezumpcijos prasme “, – teigė prokuroras.

Buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui skirti šešeri metai laisvės atėmimo ir beveik 19 tūkst. eurų bauda, buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui – pusšeštų metų laisvės atėmimo.

Darbo partijos atstovas Vytautas Gapšys taip pat pripažintas kaltu, jam skirti ketveri metai ir šeši mėnesiai laisvės atėmimo.

Kaip žurnalistams aiškino prokuroras J. Laucius, paskelbus nuosprendį, teismas imasi priemonių nukreipti nuosprendį jį vykdančiai institucijai. Nuosprendis turi būti nukreiptas vykdyti per tris dienas nuo jo paskelbimo.

„Prokuroras šiame procese dalyvauja, jis turi pasižiūrėti, kad nuosprendis laiku ir tinkamai nukreiptas vykdyti, paskui įsijungia kitos institucijos. Jų veiksmai, matyt, turbūt bus tokie, kad tuos ponus, kuriuos šiandien matėme laisvėje, pamatysime nelaisvėje“, – sakė prokuroras.

„MG Grupei“, Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai skirtos atitinkamai daugiau nei 1,1 mln., beveik 377 tūkst. ir daugiau nei 301 tūkst. eurų baudos.

Buvusiems liberalams Šarūnui Gustainiui ir Gintarui Steponavičiui skirtos atitinkamai beveik 19 tūkst. ir daugiau nei 15 tūkst. eurų baudos. G. Steponavičius buvo nuteistas dėl piktnaudžiavimo, nesant kyšininkavimo požymių.

Pasak prokuroro, įsiteisėjęs Apeliacinio teismo nuosprendis rodo, kad pirmosios instancijos teismas bylą išnagrinėjo iš esmės neteisingai.

„Kitaip tariant, yra konstatuota įsiteisėjusiu apeliacinės instancijos teismo sprendimu, kad nagrinėjant bylą pirmosios instancijos teisme buvo padaryta aibė Baudžiamojo proceso kodekso, taip pat Baudžiamojo kodekso taikymo klaidų“, – sakė prokuroras.

„Klaidos bjaurios, grubios ir esminės, nes dėl jų, asmenys, padarę didelę galimybę korupcinio pobūdžio nusikaltimų, be jokio pagrindo buvo išteisinti“, – tvirtino jis.

Vilniaus apygardos teismas visus kaltinamuosius pernai balandžio 19 dieną – išteisino kaip nepadariusius veiksmų, turinčių nusikalstamos veikos požymių

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį pakeitė pirmos instancijos teismo sprendimą ir nuteisė visus kaltinamuosius koncerno „MG Grupė“ (anksčiau vadinosi „MG Baltic“) politinės korupcijos byloje, daliai jų skirtos realios laisvės atėmimo bausmės.

Jie nuteisti dėl įvairių kyšio davimo bei ėmimo ir prekybos poveikiu epizodų.

Apeliacinio teismo nuosprendis įsiteisėja iš karto, paskelbimo dieną, bet dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

onute

Kur ruskis Uspaskas kur Gentvilas kur tie kurie voge o dabar tik gražina kas čia du cirkai su čekučiais

JONAS

Kalbėkit ka norit bet čia jis teisybe sako Pritariu 100%

Jonis

Lauciaus žodis, tai kaip Dievo, ar dar tvirtesnis už Dievo žodis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS