Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti | kl.lt

NUOSPRENDIS POLITINĖS KORUPCIJOS BYLOJE: VISI IŠTEISINTI

Vilniaus apygardos teismas antradienį išteisino kaltinamuosius „MG grupės“, anksčiau besivadinusios „MG Baltic“, politinės korupcijos byloje, paskelbė teisėjų kolegijos pranešėja Nijolė Žimkienė.

Kaltinimai dėl eilės papirkimų ir prekybos poveikiu, siekiant koncernui naudingų sprendimų priėmimo, buvo pareikšti buvusiam koncerno viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui.

Kyšininkavimu byloje buvo kaltinami buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, buvęs šios partijos narys Šarūnas Gustainis ir parlamentaras, Darbo frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Eksliberalas Gintaras Steponavičius buvo kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Teismas taip pat išteisino kaip juridinius asmenis kaltintus „MG grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją.

Jie išteisinti kaip nepadarę veiksmų, turinčių nusikalstamos veikos požymių.

R. Kurlianskiui, E. Masiuliui ir V. Gapšiui prokuroras siūlė skirti laisvės atėmimo bausmes, dešimttūkstantines baudas, suėmimą teismo salėje ir uždrausti jiems eiti įvairias pareigas.

Š. Gustainiui ir G. Steponavičiui siūlyta skirti baudas bei draudimą eiti įvairias pareigas.

„MG grupei“ buvo siūloma skirti daugiau nei pusantro milijonų eurų, Liberalų sąjūdžiui – beveik 565 tūkst., Darbo partijai – beveik 377 tūkst. eurų baudas.

Teisėjų kolegija padarė išvadą, kad Seimo narių ir privataus asmens bendravimas, kurio turinys – privatų asmenį dominančio teisės akto priėmimas ar Seimo nario asmeninis balsavimas, ar įtaka kitiems, yra nesuderinamas su skaidraus sprendimų priėmimo standartu.

Vis dėlto kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, piktnaudžiavimo nusikaltimų sudėčių bylos įrodymai nepatvirtina, teigiama teismo pranešime.

Šis nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacinės instancijos teismui.

Pinigai gėrimo dėžutėje – paskola

Teismas patvirtino versiją, kad R. Kurlianskio 2016 metais E. Masiuliui degtinės butelio dėžutėje perduoti 90 tūkst. eurų buvo ne kyšis, o skirti finansuoti politinę veiklą. Tačiau tuo metu už tuo metu nebuvo taikoma baudžiamoji atsakomybė.

Anot N. Žimkienės, teisėsaugos surinktų įrodymų nepakanka įrodyti, jog pinigus E. Masiulis paėmė už veikimą „MG grupės“ interesais.

„Esant prieštaringoms aplinkybėms, (...) neaiškumai ir abejonės pagal baudžiamąją teisę turi būti aiškinamos kaltinamojo naudai“, – sakė teisėja.

P. Peleckio / BNS nuotr.

E. Masiulis sakė, kad pinigus iš R. Kurlianskio skolinosi investicijoms į nekilnojamąjį turtą, o R. Kurlianskis teigė rėmęs liberalo politinę veiklą, nes šis jam patiko.

Anot N. Žimkienės, tokio teiginio nepakanka įrodymui apie kyšį.

Teisėja taip pat pabrėžė, kad kriminalinės žvalgybos metu E. Masiulio automobilyje buvo rastas paskolos raštelį primenantis dokumentas, kurio autentiškumas vėliau buvo patvirtintas specialisto išvadoje.

„Nesuprantama, dėl kokių priežasčių specialisto išvada yra ignoruojama, o prokuroro kalboje teigiama, kad paskolos susitarimo iš viso nebuvo“, – sakė N. Žimkienė.

Vilniaus apygardos teismas taip pat atsiejo papildomus 16 tūkst. eurų, kurie laikyti kaip verslininko kyšis R. Masiuliui, nuo R. Kurlianskio.

Pasak teisėjų kolegijos pranešėjos, įrodymų, jog minėtus pinigus E. Masiuliui perdavė būtent jis, nėra.

Derybos dėl nuolaidų – darbo dalis

Teisėsauga kaltino V. Gapšį paėmus du kyšius, jų bendra vertė –  27,1 tūkst. eurų.

Prokuratūra teigė, kad jis kyšius gavo kaip nuolaidą politinei reklamai „MG grupės“ valdomose televizijose ir per apsimestinį paramos sutartį tarp grupės valdomos bendrovės ir vienos viešosios įstaigos.

Vis dėlto teisėja nurodė, kad V. Gapšys vykdė jam partijos priskirtas pareigas, „rūpinosi šios partijos reklamine kampanija, dėl to jam buvo aktualios išlaidos, vedė derybas dėl nuolaidų“.

„Teisėjų taryba derybose dėl nuolaidų nusikalstamų kėslų neįžvelgė“, – sakė ji.

Ji taip pat pabrėžė, kad byloje nenustatyta, jog kaltinamieji tarėsi dėl atlygio, kuris galėtų būti vertinamas kaip kyšis.

Tuo metu kalbant apie antrąjį epizodą, N. Žimkienė teigė, kad teismas nenustatė, jog „ši parama yra atlygis, kyšis V. Gapšiui už jo pageidaujamą teisėtą veikimą ir poveikį“.

Jos teigimu, analizuojant keturis R. Kurlianskio ir V. Gapšio pokalbius, nuoseklaus pokalbio, atitinkančio kaltinimų turinį, neužfiksuota.

„Pavienės frazės (...) nėra pakankamai informatyvios, nevienareikšmės“, – sakė teisėja.

Aibė prieštaravimų

Aiškindama bylos epizodą, kurioje Š. Gustainis kaltinamas sulaukęs kyšio, kaip paramos viešajai įstaigai, N. Žimkienė teigė, kad prie tokių išvadų priėjo patys prokurorai.

„Tokie vertinimai yra deklaratyvūs, jų byloje esantys įrodymai nepatvirtina“, – pabrėžė ji.

Š. Gustainiui kaip kyšis inkriminuoti 2015-ųjų liepos mėnesį į „Taikomosios politikos instituto“ sąskaitą pervesti 8,7 tūkst. eurų.

Anot teisėjos, prokurorai tiesiog „preziumuoja kyšio davimą ir gavimą“ bei susieja paramą, kuri buvo gauta vasarą, su rudenį vykusiu pokalbiu tarp Š. Gustainio ir R. Kurlianskio.

Teismas taip pat nusprendė, kad G. Steponavičius nesitarė su R. Kurlianskiu dėl balsavimo kaltinime nurodomais klausimais, todėl jam kaltinimas dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi nepasitvirtino.

„Jokie G. Steponavčiaus balsavimai nebuvo aptariami“, – teigė N. Žimkienė.

Teismas taip pat nurodo, kad prokuratūros jam perduotoje byloje buvo aibė prieštaravimų, kurių pašalinimui teismas išnaudojo visas galimybes, kaltinimas buvo grindžiamas iš esmės vien kaltinamųjų pokalbių stenogramų ištraukomis, be kita ko, jas laisvai ir netiksliai interpretuojant.

Teisėjų kolegija pažymėjo, jog vertinant įrodymus selektyviai, akcentuojant atskiras kaltinamųjų frazes, joms suteikiant norimą prasmę, būtų pažeista pagrindinė įrodymų vertinimo taisyklė, draudžianti baudžiamojon atsakomybėn traukiamo asmens kaltę grįsti prielaidomis.

Nagrinėta beveik šešerius metus

Prieš beveik šešerius metus pradėta byla palaidojo politikų karjeras ir Liberalų sąjūdžio galimybes 2016-aisiais iškovoti pergalę Seimo rinkimuose.

Tą pačią dieną, gegužės 12-ąją, kai teisėsauga pranešė apie byloje vykdomas kratas ir sulaikymus, E. Masiulis paskelbė atsistatydinantis iš partijos pirmininko pareigų ir Seimo.

Vėlesnėje ikiteisminio tyrimo stadijoje sulaukęs teisėsaugos įtarimų, apie pasitraukimą iš parlamento pranešė ir V. Gapšys.

Š. Gustainis iš partijos buvo pašalintas dar turėdamas specialiojo liudytojo statusą, jis pats pasitraukė iš Vilniaus miesto tarybos.

Tuo pačiu statusu apklaustas G. Steponavičius irgi sustabdė narystę partijoje, 2020 metais Seimo rinkimuose jis nedalyvavo.

Bylos duomenimis, kyšiai politikams buvo perduodami ir grynaisiais, ir kaip parama viešosioms įstaigoms, kyšiu net palaikytas kvietimas į televizijos laidą. N. Žimkienė paskelbė, kad šie įtarimai nepasitvirtino.

„MG grupė“ yra viena didžiausių Lietuvoje gamybos, prekybos, nekilnojamojo turto ir žiniasklaidos įmonių grupė.

Anot N. Žimkienės, tokio teiginio nepakanka įrodymui apie kyšį, o baudžiamojo proceso kodekso nuostata, kriminalizuojanti neteisėtą politikų ar partijų rėmimą, tuo metu negaliojo.

Teisėja taip pat pabrėžė, kad kriminalinės žvalgybos metu E. Masiulio automobilyje buvo rastas paskolos raštelį primenantis dokumentas, kurio autentiškumas vėliau buvo patvirtintas specialisto išvadoje.

„Nesuprantama, dėl kokių priežasčių specialisto išvada yra ignoruojama, o prokuroro kalboje teigiama, kad paskolos susitarimo iš viso nebuvo“, – sakė N. Žimkienė.

Vilniaus apygardos teismas taip pat atsiejo papildomus 16 tūkst. eurų, kurie laikyti kaip verslininko kyšis R. Masiuliui, nuo R. Kurlianskio.

Pasak teisėjų kolegijos pranešėjos, įrodymų, jog minėtus pinigus E. Masiuliui perdavė būtent jis, nėra.

R. Kurlianskis: visada sakiau, kad tuščias puodas garsiai skamba

Politinės korupcijos byloje išteisintas buvęs koncerno „MG grupės“ viceprezidentas R. Kurlianskis sako, kad padarė viską, ką galėjo, jog apsigintų.

Verslininkas tvirtino, kad prokuroro argumentai apie jo politinę korupciją visą laiką buvo tušti, tačiau teigė, jog ši pergalė nėra galutinė, nes nuosprendis dar gali būtų skundžiamas aukštesnės instancijos teismui.

„Nė viena pergalė nėra galutinė ir šita taip pat nėra galutinė. Antra, aš visą laiką sakydavau, kad tuščias puodas garsiai skamba, tiesą sakant, aš ir įrodinėjau tai apie (...) ketverius metus laiko, kad prokuroras yra tuščias puodas. Teismas su mano argumentas ir įrodymais sutiko“, – žurnalistams antradienį sakė R. Kurlianskis.

Raimondas Kurlianskis. P. Peleckio / BNS nuotr.

„Aš manau, kad aš padariau ir mano gynėjai padarė viską, kaip įmanoma geriausiai. Tai tokį rezultatą ir turime“, – pridūrė jis.

R. Kurlianskis neatsakė į klausimą, ar ateityje bandys remti partijas ar politikus.

E. Masiulis apie teismo sprendimą: anksčiau ar vėliau teisybė laimi

Kyšio paėmimu politinės korupcijos byloje kaltintas buvęs liberalų lyderis E. Masiulis sveikina jį išteisinantį teismo sprendimą, tačiau kol kas savo politinės ateities planų nekomentuoja.

Aš šiandien nieko negaivinsiu.

„Šiandien džiaugiuosi, kad teismas, atmesdamas labai didelį spaudimą iš išorės, nagrinėdamas tikrai, kas pateikta byloje – pateiktus faktus, klausydamas ne viešųjų ryšių specialistų, o teisinių argumentų – priėmė tokį sprendimą, kokį ir turėjo priimti“, – žurnalistams antradienį sakė buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis.

„Anksčiau ar vėliau teisinėje valstybėje teisybė laimi“, – pridūrė jis.

E. Masiulis tvirtina, kad yra pasiruošęs ir tolimesnei gynybai, jeigu prokuratūra skųs pirmosios instancijos teismo sprendimą.

„Šis prokuroras tikrai turbūt neras viduje moralinių principų pasakyti bent jau atsiprašau, bet kokia kaina bandys įrodinėti savo išgalvotus argumentus aukštesnėse instancijose, bet mes esame pasiruošę ir toliau ginti tuos argumentus“, – teigė E. Masiulis.

Eligijus Masiulis. P. Peleckio / BNS nuotr.

Jis kol kas nekomentavo, ar ketina gaivinti savo politinę karjerą.

„Aš šiandien nieko negaivinsiu. Emociškai, kaip žmogus, esu labai giliai pažeistas, nes visa šita byla man kainavo labai daug nepagrįstų priekaištų, pasmerkimų, bet lygiai taip pat džiaugiuosi, kad Lietuvoj yra labai daug žmonių, pažįstamų, artimų žmonių, kurie visada manimi tikėjo, tiki ir tikės ateity“, – sakė buvęs politikas.

„Šiandien aš tikrai nesu pasiruošęs atsakyti į klausimus dėl mano tolimesnės veiklos. Aš šiandien tiesiog džiaugiuosi tuo, kad teismui pavyko priimti tokį sprendimą“, – pridūrė buvęs liberalų lyderis.

Jis taip pat sakė neketinantis kreiptis dėl kompensacijų priteisimo.

„Man didžiausias atpildas yra teisingas sprendimas (...) Aš tikrai nesiekčiau kažkokių materialinių kompensacijų sau. Tai, kas iš manęs buvo atimta kai kurių teisėsaugos pareigūnų piktnaudžiaujant įstatymais, veiksmais – šito neįvertinsi jokiais finansiniais dalykais“, – tvirtino E. Masiulis.

Jo teigimu, politikui svarbiausia jo reputacija, o dabar ji yra „pakibusi ant plauko“.

„Nemaža dalis žmonių galbūt išbraukė mane iš politikų sąrašo“, – kalbėjo kyšio ėmimu kaltintas buvęs politikas.

Kritika prokurorui

Pasak E. Masiulio, valstybinį kaltinimą byloje palaikęs prokuroras Justas Laucius, dirbdamas su byla, darė karjerą.

„Būtent šitaip atsitiko su šiuo prokuroru, kadangi būtent 2018 metais šis prokuroras tapo Vilniaus apygardos prokuroru ir dar įdomiau, kad pernai rudenį, kada jau šią bylą buvo galima baigti, prokuroras, matydamas, kad tai gali nesutapti su jo kadencijos pabaiga ir nenorėdamas sulaukti verdikto, sąmoningai pats galimai pratęsė šią bylą dar dviem mėnesiams patikslindamas visiškai formaliai kaltinimus, dėl ko byla išsitęsė. Šių metų kovą šis prokuroras antrą kartą patvirtintas Vilniaus apygardos vyriausiuoju prokuroru“, – kalbėjo išteisintasis.

Jo teigimu, J. Laucius tikėjosi blogo sprendimo, todėl bylą vilkino.

„Prokuroras tikėjausi blogo sprendimo sau ir visais įmanomais būdais tempė šitą procesą, kad patenkintų savo karjerą. Galimai šitoje valstybėje kai kurių teisėsaugininkų daromos karjeros per kitų žmonių galvas, laužant likimus, sudaužant jų reputaciją, stumiant juos iš politikos“, – teigė buvęs politikas.

Jis taip pat sakė skaičiavęs, kiek jam kainavo gynyba teismuose. Anot E. Masiulio, tai buvo dešimtys tūkstančių eurų, tačiau sumos tiksliai neįvardino.

E. Masiulis tvirtino gynybą apmokėjęs savomis lėšomis, o anksčiau, kai nebuvo galimybių, naudojosi valstybės pagalba.

GALERIJA

  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
  • Nuosprendis politinės korupcijos byloje: visi išteisinti
P. Peleckio / BNS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (290)

PRAKURATŪRA ir STT daro ž a l ą Lietuvai,

tai rodo šioje KORUPCIJOS byloje i š t e i s i n t i VISI NUSIKALTĖLIAI, kuriuos 6 metus t a m p ė nepagrįstai-- padarė BYLOJE įvardintiems NUSIKALTĖLIAMAS didelę žalą.--BŪTINA p a n a i k i n t i Lietuvoje PROKURATŪRĄ ir STT, kurie k o m p r o m i t u o j a Lietuvos VALSTYBĘ;-- s ą m o n i n g a i 6 metus t a m p ė DVI korumpuotas politines gaujas ir daugelį korumpuotų politikų--kurie nei vienas yra NEKALTI--į s i v a i z d u o j a t e VISUS išteisino, tai bent TEISMO sprendimas;- šitaip juvelyriškai " išnagrinėjo"-- ir nustatė jog visi NUSIKALTĖLIAI yra " šv.avinėliai ",ir prie kurių n u s i k a l s t a m u būdu, 6 metus nepagrįstai k a b i n ė j o s PROKURATŪRA

ALGIS

Jeigu byla tesiasi 6m. . --kaltų nebus , pavyzdys Uspaskichp ir ši byla, o šis nuosprendis mano manymu prilygsta absurdiškam rusų aišinimui , ''KAD JIE KARO PRIEŠ UKRAINĄ NEPRADĖJO''

pasistojo klausimas

kiek Lietuvoje kainuoja teisingumas. Matyt daug jei net 6 metus įnašą kaupė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS