Po sulaikymo G. Jaunius nori įrodyti savo tiesą: policija sako, kad jo žaidime nedalyvaus | kl.lt

PO SULAIKYMO G. JAUNIUS NORI ĮRODYTI SAVO TIESĄ: POLICIJA SAKO, KAD JO ŽAIDIME NEDALYVAUS

Balandžio pradžioje Vilniaus miesto tarybos narys Gediminas Jaunius pakliuvo į policijos akiratį. Triukšmingos kompanijos nuo pareigūnų atėjęs ginti vyras buvo sulaikytas pats. Blaivumą tikrintis atsisakęs G. Jaunius pareigūnų veiksmus įvertino kaip perteklinius ir pasiduoti neketina. Jis, padedamas teisininkų, planuoja kreiptis į atsakingas institucijas dėl galimai neteisėto sulaikymo ir neproporcingų, suteiktus įgaliojimus viršijusių policijos pareigūnų veiksmų.

Balandžio 3 dieną sostinės policija pranešė apie naktį nustatytus aštuonis karantino reikalavimų nesilaikiusius asmenis. Netrukus paaiškėjo, kad į konfliktą įsivėlė ir triukšmavusios kompanijos kaimynas, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys G. Jaunius. Tąkart po incidento socialiniame tinkle balandžio 3-osios popietę pasisakė ir pats G. Jaunius: „Noriu pabrėžti, kad pareigūnams dirbti netrukdžiau, savo pareigomis nesinaudojau, nekonfliktavau – tik uždaviau klausimus pareigūnams, ko pasekoje sulaukiau kvietimo pasitikrinti blaivumą. Įstatymui nenusižengiau, todėl nemačiau pagrindo vykdyti nepagrįstų perteklinių pareigūno reikalavimų, už tai buvau uždarytas į policijos automobilį, vėliau išvežtas į komisariatą pasiaiškinimui“, – tąkart situaciją komentavo G. Jaunius.

Deja, neišvengiau šmeižto ir nepagrįstų kaltinimų. Prisipažinsiu, mane nustebino policijos pasirinkta agresyvi viešųjų ryšių taktika.

Žinomam vyrui užkliuvo ir pareigūnų automobilis, kuriuo jis buvo vežamas į komisariatą. „Dėl policijos pareigūnų veiksmų teisėtumo – net ir žinodami, jog automobilis yra kruvinas, nedezinfekuotas, prilygsta antisanitarinėms sąlygoms ir tai jie patys patvirtino, vis tiek uždarė mane ir laikė jame beveik pusę valandos. Nuotraukoje patalpa, kurioje buvau sulaikytas ir gabenamas į komisariatą. Kraujas ne mano“, – balandžio 3-ąją rašė Vilniaus miesto tarybos narys.

Tąkart G. Jauniui suskubo pritarti ir didžioji dalis internautų: komentatoriai teigė, kad COVID-19 pandemijos kontekste tokie vaizdai pasitikėjimo nekelia. Į tokius pasisakymus netruko sureaguoti ir Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis. „Jei vežamas COVID-19 sergantis asmuo – automobilis po to iš karto dezinfekuojamas“, – socialiniame tinkle rašė R. Matonis.

Tačiau komentatoriai vis tiek nepasidavė, esą sunku žinoti, ar policijos automobiliu vežamas asmuo yra užsikrėtęs COVID-19 ar ne.

Feisbuko nuotr.

R. Matonis portalo žurnalistams teigė, kad po kiekvieno iškvietimo išvalyti policijos automobilių galimybės nėra. „Jeigu būna kažkoks kraujo klanas, jis būna išvalomas, jeigu yra šiaip nešvarus automobilis, tai jie yra valomi po pamainos. Po kiekvieno iškvietimo išvalyti automobilį nelabai turbūt realu būtų, nes turbūt reikėtų turėti dvigubai daugiau automobilių ir ekipažų“, – teigė policijos atstovas.

G. Jaunius pasiduoti nežada – kreipsis į atsakingas institucijas

Balandžio 12 dieną, pirmadienį, G. Jaunius socialiniame tinkle ne tik dar kartą išdėstė mintis apie sulaikymą, bet taip pat paviešino vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas balandžio 3-iąją įvykęs incidentas. „Praėjusį šeštadienį plačiai nuskambėjo žinia, kad buvau sulaikytas policijos. Netruko rastis skubančių nuteisti net manęs neišklausius. Deja, neišvengiau šmeižto ir nepagrįstų kaltinimų. Prisipažinsiu, mane nustebino policijos pasirinkta agresyvi viešųjų ryšių taktika. Tai, ką žiniasklaidai kalbėjo policijos atstovas Ramūnas Matonis buvo nepagrįsta ir neteisinga“, – nuomonę socialiniame tinkle dėstė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys.

G. Jaunius pridūrė, kad dėl susiklosčiusios situacijos jis planuoja kreiptis į atsakingas institucijas. „Šią savaitę, kartu su teisininkais išanalizavę susidariusią situaciją, parengėme dokumentus, kuriais kreipsimės į atsakingas institucijas, prašydami atlikti tarnybinį patikrinimą dėl galimai neteisėto mano sulaikymo ir neproporcingų, suteiktus įgaliojimus viršijusių policijos pareigūnų veiksmų. Siekdamas aiškiai ir nedviprasmiškai papasakoti situaciją, kokia ji buvo iš tikrųjų, pristatau apžvalgą, kurioje patys galite pamatyti ir išgirsti, kokia ši situacija buvo iš tikrųjų“, – pridūrė G. Jaunius.

Socialinio tinklo paskyroje Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas tąnakt įvykęs incidentas. Apie G. Jauniaus susidūrimą su policija pasisakė ir advokatė, ir žinomo vyro kaimynė. G. Jauniaus pasidalytame vaizdo įraše paviešinti ir pokalbiai su pareigūnais, ir vaizdai iš policijos automobilio, kuriuo sulaikytasis buvo gabentas į policijos komisariatą.

Portalo žurnalistams su G. Jauniumi susisiekti kol kas nepavyko – vyro mobilusis telefonas išjungtas.

Policijos atstovas: jo žaidime dalyvauti nenorime

Jeigu jis nori kažkur kreiptis – tegul kreipiasi. Jeigu jis kreipsis į teismą, tai teisme viskas ir paaiškės, visos aplinkybės.

R. Matonis portalo žurnalistams patikslino, kad G. Jauniui protokolas buvo surašytas ne dėl to, kad jis atsisakė tikrintis blaivumą, o dėl teisėtų reikalavimų nevykdymo. „Jis turi teisę atsisakyti, tam pažeidimui nebūtina nustatyti blaivumą. Jam buvo pasiūlyta nustatyti, jis atsisakė, tai jo teisė tokia“, – teigė R. Matonis.

Policijos atstovas tvirtino apie G. Jauniaus planus kreiptis į atitinkamas institucijas nesidomintis. „Nežinau, nesidomėjau. Jis kažką čia daro, karposi vaizdo įrašus sau naudingus, tai tegul daro. Mes šitame jo žaidime nenorime dalyvauti. Jeigu jis nori kažkur kreiptis – tegul kreipiasi. Jeigu jis kreipsis į teismą, tai teisme viskas ir paaiškės, visos aplinkybės“, – kalbėjo pašnekovas.

Aš nežinau, ką jis ištrynė ir ką jis įsidėjo, bet akivaizdu, kad jis įsidėjo, kas jam yra naudinga.

Paklaustas, ar mano, kad Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys viešoje erdvėje paviešino vaizdo įrašus, kuriuose gali būti ištrinta svarbi, tačiau G. Jauniui nepalanki informacija, R. Matonis teigė, kad žinomas vyras paviešino jam naudingus vaizdo įrašus. „Aš nežinau, ką jis ištrynė ir ką jis įsidėjo, bet akivaizdu, kad jis įsidėjo, kas jam yra naudinga. Nors iš tų iškarpytų vaizdo įrašų aš nematau, kad būtų kažkokie pareigūnų neteisėti veiksmai“, – teigė R. Matonis.

Policijos atstovas sakė negalintis vertinti, ar visi pareigūnų veiksmai tą naktį buvo tinkami. „Aš negaliu įvertinti, nesu įgaliotas vertinti pareigūnų veiksmų, bet, kiek aš matau, tai man atrodo pareigūnų veiksmai yra adekvatūs situacijai. Ypač žinant, kad tai yra iškarpytas vaizdo įrašas, kur atrinkta tai, kas jam naudinga“, – pridūrė policijos atstovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (46)

Tokius pasinešusius debilus

vyti iš visų vadovaujančių postų, kad jų ir kvapo tenai nebūtų. Priešingu atveju - ta didybės manija tik augs iki landsbergių klano lygio...

tai kad ir arkliui aisku

kad ne jis ji,o atvriksciai

9 amatai, 10 badas

Mokėsi ten ir ten po truputuką. Čia per sunku, čia per nuobodu .Ir poteriai per ilgi, sunku įsiminti. Kas lieka? Šnapsas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS