Teisėjų kolegija lieka prie riaušių bylos, atmetusi argumentus dėl suinteresuotumo | kl.lt

TEISĖJŲ KOLEGIJA LIEKA PRIE RIAUŠIŲ BYLOS, ATMETUSI ARGUMENTUS DĖL SUINTERESUOTUMO

Vilniaus miesto apylinkės teismo trijų teisėjų kolegija nenusišalino nuo riaušių prie Seimo bylos, kaip to siekė viena kaltinamųjų Astra Genovaitė Astrauskaitė – teisėjai pareiškė, kad nepalankūs teismų sprendimai negali būti vertinami kaip suinteresuotumas bylos baigtimi.

„Kaltinamosios Astros Genovaitės Astrauskaitės žodinį pareiškimą dėl teisėjų kolegijos nušalinimo nuo bylos atmesti. Nepalankūs sprendimai negali būti vertinai kaip suinteresuotumas bylos baigtimi “, – sakė teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis.

Kolegija nesutinka, kad teismas nesiėmė priemonių, kai blogai per posėdį pasijuto A. G. Astrauskaitė. Pasak jo, būtent teisėjas Mindaugas Striaukas pakvietė policininkus, kad jie padėtų sunegalavusiai A. G. Astrauskaitei.

Kaltinamoji riaušių prie Seimo byloje A. G. Astrauskaitė siekia nušalinti bylą nagrinėjančią Vilniaus miesto apylinkės teismo trijų teisėjų kolegiją, nes jos manymu, teismo kolegija suinteresuota bylos baigtimi, o ne išsiaiškinti kaltinimo surinktų aplinkybių.

A. G. Astrauskaitė taip pat skundėsi, kad teisėjai nekreipė dėmesio į jos sveikatos būklę.

„Kai man buvo bloga viename posėdyje, kolegija visiškai nesprendė, ar kviesti man greitąją ir mane išvesti iš salės. Jeigu ne policininkai, nežinau, kaip aš būčiau atsidūrus ligoninėje“, – sakė kaltinamoji.

Ji taip pat sakė, kad, kai jai iškilo poreikis į tualetą, į tai teisėjai iškart nereagavo.

Kaltinamoji nurodė esanti poetė, literatė, ji skundėsi, kad teisėjai neleido jai dalyvauti poezijos pavasario renginiuose, nes taikomas draudimas lankytis renginiuose.

„Teisėjų kolegija neleido, nusprendė, kad tai perteklinis renginys, nesureagavo net į literatūrinį prašymą“, – skundėsi A. G. Astrauskaitė.

Ji taip pat reiškė nepasitenkinimą teisėju M. Striauku.

„Mėtė tušinį man kalbant, rytinė abstinencija, tai nejuokinga, tai baisu“, – sakė kaltinamoji.

Gegužę vykusiame posėdyje 18 kaltinamųjų pasišalino iš teismo salės, kai kurie grįžo į popietinį posėdį. Anksčiau buvo paskelbta, kad atmetamas nušalinimas teisėjui Mindaugui Striaukui, tai papiktino kai kuriuos kaltinamuosius. Prašymą nušalinti teisėją pateikęs vienas kaltinamųjų Antanas Kandrotas-Celofanas motyvavo tuo, kad 2020 metų gegužės 20 dieną šis buvo sulaikytas neblaivus, tačiau išsaugojo darbą. Kiti neblaivūs sulaikyti teisėjai neteko darbo.

Į posėdį trečiadienį neatvyko advokatas Erikas Rugienius. Jis gina A. Kandrotą ir dar du kaltinamuosius, tačiau teisininkas trečiadienį pranešė, kad nuo šiol gins tik A. Kandrotą ir su kitais kaltinamaisiais susitarimus nutraukia.

„Klausykit gerbiamieji, posėdžiai suderinti metams, pranešama tą pačią dieną, prieš pat posėdį. Taip keičiasi advokatai byloje, gal galima ne paskutinę akimirką ir ne paskutinę minutę? Per kiekvieną posėdį atsiranda nauji gynėjai“, – piktinosi teisėjų kolegijos pirmininkas Jeugenijušas Jaglinskis.

Riaušių prie Seimo byloje trečiadienį ketinta toliau skelbti kaltinamąjį aktą ir išklausyti kaltinamųjų poziciją dėl pareikštų kaltinimų.

Šioje byloje 87 asmenys kaltinami dėl 2021 metų rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių. Byloje yra 25 nukentėjusieji ir 242 liudytojai iš visos Lietuvos. Šiemet iš viso numatyta surengti 16 teisiamųjų posėdžių.

Remiantis Lietuvos teismų sistemos LITEKO duomenimis, vien be  teismo posėdžiuose proceso dalyvių pareikštų ir teisėjų kolegijos salėje išspręstų prašymų, per pastaruosius mėnesius papildomai jau buvo išspręsti 189 įvairaus pobūdžio proceso dalyvių prašymai, tarp jų – leisti išvykti iš šalies, leisti dalyvauti procese nuotoliniu būdu, susipažinti su baudžiamosios bylos medžiaga, prašymai pakeisti gynėją ir kiti. Taip pat priimta daugiau nei 40 nutarčių dėl laikino nuosavybės teisės apribojimo.

Riaušių prie Seimo baudžiamoji byla Vilniaus miesto apylinkės teismą pasiekė sausį, dėl itin didelio proceso dalyvių skaičiaus ir ypatingai didelės apimties ji pripažinta galinčia užsitęsti, bylai nagrinėti sudaryta trijų teisėjų kolegija.

Visi kaltinamieji į posėdžius, kaip įprasta, nesusirenka. Beveik visi kaltinamieji yra laisvėje, vienam jų yra paskelbta paieška.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo 2021 metų rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas, šie savo ruožtu mėtė į pareigūnus akmenis.

Policija pažymi, kad organizuoto mitingo metu ir po jo grupė asmenų „organizavo ir išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip pažeisti viešąją tvarką“, riaušių metu kai kurie asmenys tai ir darė, panaudojo sprogmenis bei pasipriešino policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Sluchen

Kas per kaimo vista. Ir sita valstiete dar bande miesto vaikus mokinti?

nedebilui \\\\\.../////

TIK toks kaip tu gali ją mokytoja vadinti, tokia vieninetlė egzempliorius,gadinusi vaikus

Tik \\\\\.../////

debilas gali mesti mokytojai kaltinimus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS