Rinkimų komisijai Vilniaus rajone – akibrokštas: sulaukė šokiruojančio skundo | kl.lt

RINKIMŲ KOMISIJAI VILNIAUS RAJONE – AKIBROKŠTAS: SULAUKĖ ŠOKIRUOJANČIO SKUNDO

Vilniaus rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Janina Girucka pasakojo kovo 19 dieną, per antrąjį rinkimų turą, sulaukianti skundų. Vienas iš jų susijęs su Vytauto Kernagio daina „Kolorado vabalai“.

„Sulaukėme skundų dėl išorinės agitacijos, dėl rinkėjų neblaivumo. Taip pat dėl galimo rinkėjų papirkimo, bendrosios tvarkos, bet labai ryškių neturime“, – portalo kauno.diena.lt žurnalistams sakė J. Girucka.

Be viso to, į Vilniaus rajono rinkimų komisijos akiratį pateko ir agitacija socialiniame tinkle „Facebook“ dėl dainos „Kolorado vabalai“. „Tyrimo grupė nagrinėja šitą atvejį. Pranešimus gavome iš kelių adresatų“, – teigė komisijos pirmininkė.

Apie tokį skundą, kurį minėjo J. Girucka, feisbuke pasidalijo ir žurnalistas bei visuomenininkas Andrius Tapinas, paragindamas rinkėjus Vilniaus rajone eiti balsuoti.

Prieš kelerius metus „absoliučiu kolorado vabalu“ Arūnas Valinskas yra pavadinęs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderį Valdemarą Tomaševskį, akcentuojant, kad jis esą yra antivalstybininkas.

Sekmadienį prieš 18 val. kalbinta J. Girucka paklausta, ar gausu darbų, sakė, kad šiuo metu apygardoje – tylu. „Išvežėme paštą. Žiūrime paštą, skundus gaudome. Laukiame apygardų uždarymo ir protokolų“, – teigė komisijos pirmininkė.

Dėl galimybės tapti Vilniaus rajono meru antrajame ture varžosi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidatas Waldemar Urban bei Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas Robert Duchnevič.

„Baltosios pirštinės“ turi pastabų rinkimų komisijos nariams

„Baltosioms pirštinėms“ metus didelius pajėgumus rinkimų skaidrumui Vilniaus rajone užtikrinti, kol kas čia fiksuojamų pažeidimų dalis nuo aplankytų apylinkių yra viena mažiausių – neatitikimų randama kas penktoje apylinkėje. Lyginant su aplankytų apylinkių skaičiumi, daugiausia pažeidimų fiksuojama Trakų rajone (beveik visose apylinkėse), Vilniaus mieste (pažeidimai fiksuoti maždaug 70 proc. apylinkių, kuriose lankėsi stebėtojai), Biržų ir Mažeikių rajonuose (po maždaug 67 proc. aplankytų apylinkių).

Nepriklausomi rinkimų stebėtojai atkreipia dėmesį, kad kai kurių apylinkių komisijos pro pirštus žiūri į Rinkimų organizatoriaus knygoje ir kituose dokumentuose apibrėžtus reikalavimus, su kuriais komisijos privalo būti susipažinusios: šiandien jau užfiksuoti 25 neteisingo balsadėžių plombavimo atvejai, 19 atvejų, kai komisijos neužtikrino duomenų saugumo, nes nenaudojo tam išduotų juodų antdėklų rinkėjų sąrašams uždengti, taip pat kiti pavieniai pažeidimai. Daugeliu atvejų apylinkių komisijos geranoriškai atsižvelgia į stebėtojų pastabas, tačiau pasitaiko atvejų, kai į pagrįstą reikalavimą ištaisyti daromas klaidas neatsižvelgiama.

Policija gavo 34 pranešimus apie galimus rinkimų pažeidimus, naujų tyrimų nepradėjo

Sekmadienį, vykstant pakartotiniams merų rinkimams, Lietuvos policija gavo 34 pranešimus apie galimus pažeidimus, naujų ikiteisminių tyrimų pareigūnai nepradėjo.

„Iki 17 val. buvo gauti 34 pranešimai, pradėtų ikiteisminių tyrimų nebuvo, pradėti. Dėl dviejų pranešimų iš Vilniaus apskrities pradėti aplinkybių patikslinimai“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Merai renkami Klaipėdos ir Vilniaus miestuose, Alytaus, Anykščių, Biržų, Ignalinos, Jurbarko, Kaišiadorių, Kelmės, Kėdainių, Klaipėdos, Kupiškio, Lazdijų, Mažeikių, Panevėžio, Pasvalio, Radviliškio, Raseinių, Skuodo, Šakių, Šiaulių, Šilalės, Šilutės, Telšių, Trakų, Ukmergės, Utenos, Varėnos, Vilniaus, Zarasų rajonuose, taip pat Elektrėnuose, Kalvarijoje, Pagėgiuose ir Visagine.

Pakartotinis balsavimas vyksta savivaldybėse, kur merai nebuvo išrinkti pirmajame ture. Tam reikėjo surinkti per 50 proc. rinkimuose dalyvavusių gyventojų balsų.

Antrajame ture rungiasi du daugiausiai balsų per pirmąjį turą surinkę kandidatai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kur

tik koks negražus poelgis oponentų atžvilgiu,visur kyšo Tapino ausys.Bet kai konservatoriai apsišiukšlina ar pralaimi rinkimus ,Tapino nėra.Kaip ir šianakt,kai Petrošių triuškino,Tapinas dingo.

cha cha cha

suplėšysim į gabalus tuos kolorado vabalus ir Lietuva žydės.:DDDD

skiep

prijung prie belorusijos ta antklava,po pusmecio patys atsiklaupe ant keliu prasys ,kad priimtu i Lietuva,pusgalviai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS