„MG Baltic“ byloje liudijo buvęs VMI vadovas D. Bradauskas | kl.lt

„MG BALTIC“ BYLOJE LIUDIJO BUVĘS VMI VADOVAS D. BRADAUSKAS

  • 16

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismas po pertraukos grįžta nagrinėti rezonansą sukėlusios vadinamosios „MG Baltic“ bylos.

G. Landsbergio apklausa perkelta

Teismo posėdyje ketvirtojo liudytojo - konservatoriaus Gabrieliaus Landsbergio apklausa perkelta į penktadienį.

Praėjusį mėnesį teisme buvo apklausti trys liudytojai: socialdemokratas Bronius Bradauskas, LNK komercijos ir reklamos skyriaus vadovo pareigas einantis Tomas Bartininkas bei LNK generalinė direktorė Zita Sarakienė.

Liudijo buvęs VMI vadovas

Koncerno „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą nagrinėjančiame Vilniaus apygardos teisme pirmadienį buvo apklaustas buvęs Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovas Dainoras Bradauskas.

Teisme buvo pagarsinti D. Bradausko pokalbiai su byloje kaltinamu buvusiu koncerno viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu, tačiau jie nebuvo aiškiai girdimi.

Proceso dalyviams buvo išdalintos pokalbių įrašų išklotinės. Teisėsauga fiksavo R. Kurlianskio ir D. Bradausko susitikimus 2015 metų rugpjūčio 7 ir 28 dienomis. Tyrimo duomenis apie pastarąjį susitikimą dar prieš bylos nagrinėjimą teisme aprašė portalas delfi.lt.

D. Bradauskas teisme sakė pažįstantis R. Kurlianskį, nes jie mokėsi viename universitete.

Buvęs VMI viršininkas taip pat teigė abejojantis įrašytų pokalbių autentiškumu.

„Ten, kur aš Raimondui Kurlianskiui aiškinu apie mūsų darbo principus, (...) tai iš daug tų žodžių paliktos kelios sentencijos, taip lyg specialiai čia būtų pakeista“, – kalbėjo D. Bradauskas.

„Staiga va toje vietoje įrašas pasidaro nekokybiškas, nieko nesigirdi ir keičiasi esmė“, – pridūrė jis.

D. Bradauskas tvirtino bendravęs su visų žiniasklaidos priemonių vadovais.

„Jis (R. Kurlianskis) nebuvo kažkokia tai išimtis“, – kalbėjo buvęs VMI viršininkas.

Klausiamas apie vardus ir pravardes, aptartus rugpjūčio 7 dienos susitikime, D. Bradauskas patvirtino, jog „periskopas“ yra tuometinis premjeras Algirdas Butkevičius, „Nierka“ – VP grupės pagrindinis akcininkas Nerijus Numavičius, Julius, Žilvinas ir Mindaugas – kiti VP grupės akcininkai.

„Atskiras keisas“ su liberalais

Rugpjūčio 28 dienos susitikimo garso įrašas taip pat nebuvo aiškiai girdimas, tačiau sutapo su delfi.lt skelbta pokalbio transkripcija.

Pokalbio metu D. Bradauskas tvirtino, kad tikrinama tuo metu Liberalų sąjūdžio nario Antano Guogos veikla, bet su šiuo tyrimu susijęs ir vienas kaltinamųjų politinės korupcijos byloje Eligijus Masiulis.

„Kažkokiam epizode Masiulis su Guoga praeidinėja, žinai. Kažkur tai ten. Ne pas mus, o kažkur biškį kitur“, – kalbėjo D. Bradauskas.

Jis taip pat paprašė R. Kurlianskio užtarti jį E. Masiuliui.

R. Kurlianskis pareiškė: „O šiaip tai turėk galvoj, mudu su Darium planuojam per rugsėjį, spalį susikurti visą rinkiminį sekančių metų požiūrį, ta prasme. Ir tie pirmi pokalbiai su centriniais ar partijų žmonėm yra pakankamai svarbūs. Tai tu gerai pagalvok, kur sakykim, tavo personalijai galbūt yra, nu ne tokie geri santykiai, ar nėra santykių, ta prasme. Tai mes tiesiog į tą savo paketą... Tiesiog įdėsim, ta prasme“.

„Turbūt trečią kartą įdėsim, pavyzdžiui, Dailydką (Stasys, ilgametis AB „Lietuvos geležinkeliai“ generalinis direktorius – DELFI), kokį žinai. Ne naujena, ta prasme, įdedam, kad mums svarbu, kad šitas žmogus būtų čia“, – kalbėjo verslininkas.

D. Bradauskas tvirtino turintis normalius santykius su konservatoriais, liberalais ir socialdemokratais, o „darbiečius“ bei „tvarkiečius“ jis teigė paėmęs „už konkolų“.

Tuo metu R. Kurlianskis pareiškia, kad koncerno „pagrindinis draugas, kontaktas, viską sureguliuojantis yra Vytukas Gapšys“. Vytautas Gapšys taip pat yra vienas kaltinamųjų politinės korupcijos byloje.

Šiame pokalbyje R. Kurlianskis taip pat kalbėjo apie tai, kad su tuomečiu „Kauno tiltų“ valdybos pirmininku Nerijumi Eidukevičiumi per 2015 metų pavasario sesiją stūmė „Utenos plentą“.

R. Kurlianskis yra kaltinamas daręs korupcine įtaka politikams dėl plento „Vilnius-Utena“ projekto.

Vystantis pokalbiui, tuometis „MG Baltic“ viceprezidentas pareiškė turintis „atskirą keisą visada su liberalais“.

Jis taip pat tvirtino, jog geriau būtų, kad liberalai neišsiskirtų su A. Guoga: „Nereikia, kad liberalai su juo išsidraskytų, ar jis su liberalais, nes susilpnės – jis neturės ateities, ta prasme, ir tie bus silpnesni“.

D. Bradauskas teismui teigė, kad susitikimo temos buvo skirtos „pokalbio palaikymui“.

„Mano pasisakymuose daug tokio humoro, išgalvotų dalykų“, – kalbėjo buvęs VMI viršininkas.

Kaltina R. Kurlianskį kalbėjus „kažkokius vėjus“

Klausiamas apie vardus ir pravardes, aptartus rugpjūčio 28 dienos susitikime, D. Bradauskas patvirtino, jog „šyzikas“ yra jo pirmtakas VMI Modestas Kaseliauskas, „balerina“ – tuometinis Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos direktorius Kęstutis Jucevičius, „Tonis“ – A. Guoga. Jis tvirtino neprisimenantis, ką pokalbio metu pavadino „žiurke“.

Kalbėdamas apie su R. Kurlianskiu aptartą A. Guogos patikrinimą, D. Bradauskas teismui teigė, kad tai buvo jo „susireikšminimas“ ir jis iš tikrųjų „nieko nežinojo“.

Kai žmogus kalba apie kažkokius vėjus, ką aš ten gilinsiuosi į kažkokius keisus.

Teisėjos klausiamas, kodėl mano, kad R. Kurlianskis galėjo užtarti jį E. Masiuliui, buvęs VMI vadovas tvirtino taip galvojantis „iš viešo lauko“.

D. Bradauskas sakė pokalbių su R. Kurlianskiu metu neatskleidęs jokios neviešintinos informacijos, tik tai, kas buvo viešai žinoma.

Pasak jo, bendravimas su verslininku buvo susijęs su siekiu gerinti mokesčių administravimą, o visi kiti susitikimai, aptartos temos buvo skirtos pokalbio palaikymui.

„Mano interesas buvo gerinti mokesčių administravimą ir man reikėjo, kad ta žinia nueitų platesnei visuomenės daliai – žiniasklaidai, politikams. Tai tiek“, – kalbėjo D. Bradauskas.

Jis tvirtino nesupratęs, kas yra R. Kurlianskio pokalbio metu įvardyti „paketai“ ar „atskiras keisas“ su liberalais.

„Kai žmogus kalba apie kažkokius vėjus, ką aš ten gilinsiuosi į kažkokius keisus“, – teigė buvęs VMI vadovas.

„Aš kartais kalbu vėjus“, – po posėdžio žurnalistams pareiškė R. Kurlianskis.

D. Bradauskas po teismo posėdžio tvirtino privačių pokalbių nekomentuosiantis.

Buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis kaltinamas davęs kyšius politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Byloje korupcija be jo, E. Masiulio, buvusio „darbiečio“ V. Gapšio taip pat kaltinamas buvęs Seimo narys liberalas Šarūnas Gustainis. Seimo narys Gintaras Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Kaltinimai oficialiai pateikti ir Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui.

Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažįsta, jie sako, kad teisėsaugos tyrimas vykdytas tendencingai.

GALERIJA

  • „MG Baltic“ byloje liudijo buvęs VMI vadovas D. Bradauskas
  • „MG Baltic“ byloje liudijo buvęs VMI vadovas D. Bradauskas
  • „MG Baltic“ byloje liudijo buvęs VMI vadovas D. Bradauskas
  • „MG Baltic“ byloje liudijo buvęs VMI vadovas D. Bradauskas
  • „MG Baltic“ byloje liudijo buvęs VMI vadovas D. Bradauskas
  • „MG Baltic“ byloje liudijo buvęs VMI vadovas D. Bradauskas
  • „MG Baltic“ byloje liudijo buvęs VMI vadovas D. Bradauskas
  • „MG Baltic“ byloje liudijo buvęs VMI vadovas D. Bradauskas
  • „MG Baltic“ byloje liudijo buvęs VMI vadovas D. Bradauskas
  • „MG Baltic“ byloje liudijo buvęs VMI vadovas D. Bradauskas
  • „MG Baltic“ byloje liudijo buvęs VMI vadovas D. Bradauskas
  • „MG Baltic“ byloje liudijo buvęs VMI vadovas D. Bradauskas
M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Aris

Steponavičius,vėliavą neša, Masiulis taiko į merus. Nu kūrvų lizdas,ne kitaip. Pastatyti visus kartu su specialiaisiais liudytojais prie sienos ir vardan tos Lietuvos sušaudyti viešai suskius,aferistus.

Anonimas

Tai kada tas cirkas pasibaigs ir nusikalteliai bus pasodinti uz valstybes griovima?

naglumui , neturi ribų

galimas NUSIKALTĖLIS Steponavičius, per streiką nešė Lietuvos vėliavą----- ko gero už vėliavos nor paslėpti padarytus NUSIKALTIMUS
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS