Už žiaurių bendraamžio nužudymą nuteisti trys Vėliučionių centro auklėtiniai | kl.lt

UŽ ŽIAURIŲ BENDRAAMŽIO NUŽUDYMĄ NUTEISTI TRYS VĖLIUČIONIŲ CENTRO AUKLĖTINIAI

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė nuosprendį byloje dėl 15-mečio Vėliučionių vaikų socializacijos centro auklėtinio itin žiauraus nužudymo - kaltais pripažinti ir kalėti laisvės atėmimo bausmėmis nuteisti trys to paties socializacijos centro auklėtiniai. Jie darydami nusikaltimą taip pat buvo nepilnamečiai.

Vėliučionių socializacijos centras byloje yra civilinis atsakovas, jam už dviejų auklėtinių padarytą žalą plėšimo metu dviem asmenis teks atlyginti beveik tūkstančio litų žalą. Nužudyto 15-mečio M.V. artimieji su socializacijos centru sudarė sutartį dėl žalos atlyginimo, todėl byloje pareikštas ieškinys paliktas nenagrinėtu.

„Dėl netinkamo tėvų auklėjimo ir nusikalstamo elgesio nepilnamečiai buvo apgyvendinti socializacijos centre. Tačiau tai rezultato nedavė. Tik ilgalaikė laisvės atėmimo bausmė gali užtikrinti bausmės tikslų įgyvendinimą“, - sakė nuosprendį paskelbęs teisėjas Vladislavas Lenčikas.

Pilnametystės jau sulaukęs Vytautas Meilūnas už nužudymą, plėšimą ir vagystę bei anksčiau įvykdytus nusikaltimus iš viso kalės devynerius metus ir šešis mėnesius. Pilnametystės nesulaukęs Dmitrijus M. už tokius pat nusikaltimus kalės septynerius metus. Jevgenijus Voronovičius už sunkius nusikaltimus sulaukė aštuonerių metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmės.

Nuosprendis nėra galutinis - jis dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 2012 metų liepos 1-osios vakarą 16-metis ir 17-metis jaunuoliai, būdami apsvaigę nuo alkoholio, Vilniaus rajone, Šatrininkų seniūnijoje, Vėliučionių kaime, iš baro pagrobė kelis butelius degtinės. Paskui kartu su dar vienu nepilnamečiu ir vienu mažamečiu itin žiauriai ir kankindami nužudė kitą paauglį.

Vėlyvą vakarą, minėti jaunuoliai, pabėgę iš Vėliučionių vaikų socializacijos centro, įsivėlė į asmeninį konfliktą su nepilnamečiu, taip pat neteisėtai pasišalinusiu iš Vėliučionių vaikų socializacijos centro. Nuo alkoholio apsvaigę vaikinai mušė sutiktąjį, suduodami daugybę smūgių, taikydamiesi į galvą ir kaklą.

Kaip skelbė prokuratūra, vėliau sąmonę praradęs nukentėjusysis nutemptas į Vėliučionių smėlio karjerą, čia nepilnamečiai, pasikeisdami svaidė į jį akmenis, vėliau gyvą užkasė smėlio iškasoje ir užvertė kūną dideliais akmenų luitais, neleidžiančiais ištrūkti. Nuo patirtų sužalojimų nukentėjusysis mirė.

Teismas konstatavo, kad auka buvo ilgai mušama, patyrė dideles dvasines kančias, todėl nužudymas gali būti vertinamas kaip itin žiaurus.

Tą patį vakarą du egzekucijos rengėjai, veikdami kaip bendrininkai, panaudodami fizinį smurtą, pagrobė svetimą turtą: po žmogžudystės jie užpuolė pro šalį einantį žmogų, sulaužė jam šonkaulius, kad pagrobtų žiebtuvėlį ir septynias cigaretes.

Atsitiktinai minėtus įvykius mačiusiems asmenims vienas užpuolikų grasino nužudymu.

Pareigūnai nustatė, kad nuo alkoholio apsvaigę jaunuoliai tą pačią naktį Vilniuje užpuolė dar vieną žmogų, iš kurio po grumtynių pagrobė mobilųjį telefoną ir piniginę, papurškę dujų balionėliu atėmė pro šalį važiavusios moters dviratį ir rankinuką, pasikėsino apiplėšti atsitiktinę praeivę, tačiau gavo atkirtį nuo kitų praeivių.

Trys minėtų jaunuolių, buvo pasitelkę asmenį, nesulaukusį baudžiamajame įstatyme numatyto amžiaus - 14 metų.

Dar vienas bendras - 17-metis kaltinamas, kad realizavo nusikalstamu būdu gautą - minėtų plėšimų metu pagrobtą turtą. Jis teismo proceso metu pasislėpė, jo byla išskirta į atskirą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klaipėdietis

Tokių negailą, iki gyvos galvos juos sodinti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS