-
Ypatingo skonio šaltos sriubos – atsigaivinti nuo karščių (receptai)
Šaltos sriubos jau nuo seno buvo gaminamos lietuvių virtuvėje. Nors itin populiarios nebuvo. „Istoriniuose šaltiniuose pas mus minima duonsriubė, kuri gali būti gaminama net su alumi. Bet tai buvo pakankamai retas patiekalas. Šaltibarščiai su rūgpieniu – nesenas patiekalas. Senesnis patiekalas – įprasti karšti barščiai patiekiami atvėsinti su rūkytomis ausytėmis ar net vėžių uodegėlėmis – mena XVII amžių“, – istorines įdomybes pasakojo T. Rimydis.
Jis laidos metu gamino itin išraiškingo skonio šaltą ruginės duonos sriubą su rūkytu unguriu ir rūkyta bulve bei šaltą smidrų sriubą. Kaip sako Tomas, smidrais galime džiaugtis iki liepos mėnesio, paskui teks su jais atsisveikinti iki kitų metų.
Laidos „La Maistas“ šefas, grilio entuziastas, V. Blauzdavičius siūlys pasiįvairinti daugelio mėgiamus tradicinius šaltibarščius. Vylius juos gardins marinuotais agurkėliais, garstyčiomis ir krienais. Pasak jo, agurkėliai suteikia daugiau rūgštumo, o garstyčios ir krienai – aštrumo ir pikantiškumo. Šaltibarščiams agurkus Vylius tarkavo, o ne pjaustė, tuo nustebindamas laidos vedėją Mindaugą Rainį, kuris dar labiau nustebo, išgirdęs, kad šiuos šaltibarščius tinka gardinti ožkos sūriu.
„Šaltibarščiai – patiekalas be kurio neprasideda vasara. Jų yra daug variacijų, o skaniausia ta – kurią gamini pats arba baba“, – juokavo V. Blauzdavičius.
Kitas jo patiekalas – šalta griliuje degintų daržovių sriuba. „Daržoves galima kepti ir orkaitėje, reikia tik įjungti grilio funkciją ir gerai užkaitinti. Daržovių deginimas suteikia joms visai kitokį skonį“, – kulinarinėmis paslaptimis dalinosi V. Blauzdavičius.
Abu laidos šefai turi savo kulinarinių paslapčių ir išskirtinumų, tačiau sutartinai patarė – prieš valgant, visas šaltas sriubas būtina šaltai palaikyti 2-3 valandas, arba net per naktį. Jokiu būdu negalima jų vėsinti ledo kubeliais, nes smarkiai prasiskiedžia skonis. Taip pat, į šaltas sriubas nepatartina dėti mėsos.
Šalta smidrų sriuba pagal T. Rimydį
Jums reikės:
– 2 l vandens (arba daržovių sultinio);
– 500 ml grietinėlės;
– 50 g sviesto;
– 200 g smidrų;
– 100 g svogūnų;
– 100 g pastarnokų;
– 50 g špinatų;
– 20 g krapų ir petražolių;
– sauja ridikėlių;
– šiek tiek alyvuogių aliejaus;
– druskos.
Gaminimo eiga:
– Pakepinkite ant sviesto smulkintus svogūnus ir pastarnokus.
– Smidrų kotus nuvalykite ir nupjaukite galvutes. (Galvutės bus naudojamos sriubos papuošimui.)
– Į puodą sudėkite žalumynus, supilkite grietinėlę, vandenį ir viską virkite apie 15 minučių.
– Sudėkite smulkintus smidrus.
– Išvirusi sriuba ir špinatai sutrinami elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
– Pagardinkite druska pagal skonį.
– Sriubai atvėsus iki kambario temperatūros, palaikykite ją dar 2-3 val. šaldytuve.
– Patiekiant sriubą, papuoškite ją ant šiek tiek aliejaus pakepintomis smidrų galvutėmis bei smulkintais ridikėliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
Skanaus!
Dar daugiau gardžių receptų ir praktinių patarimų – „La Maistas“ laidoje – sekmadienį 9 val. per TV3 ir internete.
-
Grilio ekspertas apie karantiną: vieni verkia ir skundžiasi, o kiti dirba
„Dirbu labai intensyviai. Labai aktyviai savanoryste užsiimame su bendraminčiais. Pajungėm draugus, artimuosius, pažįstamus, susibūrėm tokia iniciatyvinė grupė. Surinkom daug maisto iš ūkininkų ir perdavėm „Maisto bankui“, kompiuterius rinkom... Veiklos tikrai netrūksta su projektu „Stiprūs kartu“. Baigsis karantinas, baigsis ir projektas. Jei nėra kas veikti, aš susigalvosiu veiklos. Man blogiausia, kas gali būti – kai viskas yra gerai – ramybės stadija“, – apie gyvenimą karantino metu pasakojo Vylius Blauzdavičius.
Karantino metu nesustojo ir Vyliaus verslas. Nors jis negali rengti grilio švenčių ar dalyvauti renginiuose teikdamas maitinimo paslaugas, vyras rankų nenuleido ir džiaugiasi, kad pavyko greitai pakeisti veiklos kryptį.
„Žmonės pasiskirstė į dvi grupes. Vieni verkia ir skundžiasi, o kiti dirba. Aš dirbu. Pakeičiau savo verslo modelį gan greitai. Užsukau elektroninę prekybą rimtai. Turiu maisto parduotuves. Pristatom maistą į namus. Dar ir kitiems restoranams padedu. Supratau, kad jei dabar nesustosiu, pasibaigus karantinui bus lengviau įsivažiuoti. Geriau dabar mažiau uždirbti, nei paskui viską nuo nulio pradėti. Sprendimų galima rasti visada. Žinoma, daug streso buvo pačioje pradžioje, nes daug nežinomybės buvo, kaip kas bus rytoj. Bet dabar jau viskas normalizavosi. Dirbam, viskas gerai“, – optimistiškai kalbėjo grilio ekspertas.
Be aktyvios savanorystės ir verslo plėtojimo, Vylius dar filmuojasi ir „La Maistas“ laidose. Tiesa, jau kurį laiką iš savo namų. „Pradžioje buvo labai neįprasta, sudėtinga, bet dabar visai smagu. Esi namie, savo aplinkoj gal dar geriau atsipalaiduoji ir su kolegomis virtualiai pajuokaujam. Artimiausiu metu, jei orai leis, filmuosiu gamtoje – grilio receptų žiūrovams parodysiu“, – kalbėjo Vylius.
Vylius atskleidė, kad yra labai nepastovus, nuotaikos žmogus, tai atsispindi ir darbe. „Esu labai spontaniškas. Dieną galvoju, kad gaminsiu vienokį patiekalą, bet atėjus filmavimo laikui galiu persigalvot paskutinę minutę. Labai diktuoja nuotaika, aplinka. Labai smagu kažką naujo išbandyt, eksperimentuot“, – sakė jis.
Paklaustas, ką patartų tiems, kas jau pavargo nuo kasdienės maisto ruošos namuose, V. Blauzdavičius atsakė taip: „Patarčiau išsirinkti vieną dieną per savaitę ir užsisakyti maisto į namus. Taip ir restoranus paremsite, ir šeimai šventę padarysite, ir meniu pasiįvairinsite“.
Vylius sako, kad taip įsitraukė į darbą ir įvairias veiklas, kad net nebegalvoja apie karantiną. „Visiškai adaptavausi prie gyvenimo karantine, tai net nebegalvoju apie jo pabaigą. Bet ką tikrai norėčiau padaryti, tai išvažiuoti su savo nauju autobusiuku po Lietuvą pakeliauti, pagrilinti, pabendrauti su žmonėmis, pamokyti kepti“, – svajonėmis pasidalino grilio ekspertas.
V. Blauzdavičiaus kulinarinės idėjos ir patarimai – sekmadienį 9 val. ryto laidoje „La Maistas“, o dar daugiau patarimų ir receptų – čia.
-
Virtuvės iššūkis – pietūs šeimai už dešimt eurų (receptai) 3
D. Ramoškaitė – kulinarinio portalo projekto vadovė ir viena iš redaktorių, ji rūpinasi, kad kiekvienas užklydęs į portalą, rastų tinkamiausią receptą. O ir pati Dovilė jau seniai jaučia didžiulę aistrą ir meilę maisto gamybai. Laidos metu ji gamins orkaitėje kepto moliūgo sriubą su avinžirniais, užkandžiui – pikantišką varškę su graikiniais riešutais, o desertui – šokoladinius greitai paruošiamus triufelius su kokosų pienu.
Dovilė su laidos „La Maistas“ žiūrovais pasidalijo ne vienu praktišku patarimu, pavyzdžiui, įvairiems patiekalams ji pataria naudoti riebesnį (18 proc.) kokosų pieną, nes jis būna kremiškesnis, gardesnis. Jei per riebu, jį visada galima praskiesti vandeniu. Kitas jos patarimas – moliūgų sriubą virti tik iš kepto orkaitėje moliūgo, nes tuomet ji būna gerokai sodresnė, tirštesnė, skoningesnė. Dovilė kartu su moliūgu orkaitėje kepa ir svogūną, saldžią bulvę bei kitus sriubos ingredientus. Dar vienas jos patarimas – prieš kepant orkaitėje svogūną, subadyti jį dantų krapštuku, tuomet svogūnas nesusprogs ir sultys neišsitaškys.
Nuolatinis laidos „La maistas“ šefas – profesionalas, vieno geriausių Lietuvoje restorano savininkas ir istorinės lietuvių virtuvės žinovas – T. Rimydis sako, kad už dešimt eurų galima pagaminti tikrai neblogą vakarienę keturių asmenų šeimai.
„Paruošti pietus ar vakarienę šeimai už tokią nedidelę sumą iš pradžių pasirodė neblogas iššūkis, bet man jis patiko. Teko pasukt galvą, pasivaikščiot po parduotuvę ir pasirodo, kad įmanoma visai puikiai pavalgyti ir už tokią sumą“, – sako profesionalus šefas.
Tomas paruoš trintą žiedinio kopūsto su vištiena sriubą, lėtai keptą sprandinę su lęšiais ir burokėliais, o desertui patieks griliuje keptą bananą su šokoladu.
T. Rimydis visiems pataria į parduotuvę eiti tik gerai apgalvojus meniu bent trims dienoms į priekį ir susidarius produktų sąrašą – taip bus ir taupiau ir greičiau.
Kitas nuolatinis laidos „La maistas“ šefas V. Blauzdavičius, užkietėjęs grilio ir mėsos entuziastas, šį kartą nustebins – pagamins vegetarišką vakarienę iš burokėlių humuso, užkeptų spagečių ir grietinėlės-medaus putėsių.
Vyliaus humusas su burokėliais
Gaminimo laikas: 15 min
Porcijų skaičius: 4
Ingredientai:
1 skardinė konservuotų avinžirnių (arba 240 g virtų);
2 virti burokėliai;
1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
2 skiltelės česnako;
1 šaukštelis malto kumino;
šiek tiek citrinos sulčių (nebūtina);
druskos, pipirų.
Gaminimas:
Visus ingredientus sudedame į virtuvinį kombainą ir sutriname iki vientisos masės. Pagal skonį pagardiname druska bei pipirais. Jeigu norisi, įspaudžiame citrinos sulčių. Jeigu humuso norisi skystesnio, įpilame šiek tiek skysčio nuo konservuotų avinžirnių arba tiesiog vandens. Patiekiame su daržovių (pvz.: morkų) lazdelėmis ar kitais priedais.
Kaip paruošti puikią vakarienę šeimai už dešimt eurų, žiūrėkite laidoje „La Maistas“ – sekmadienį 9 val. per TV3.