Pribloškė vapsvos sumanumas: pro adatos dydžio skylutę iš riešuto išsikrapštė didžiulį kirminą | kl.lt

PRIBLOŠKĖ VAPSVOS SUMANUMAS: PRO ADATOS DYDŽIO SKYLUTĘ IŠ RIEŠUTO IŠSIKRAPŠTĖ DIDŽIULĮ KIRMINĄ

Klaipėdietis tapo keisto įvykio liudininku. Vyras savo namuose stebėjo neįtikėtiną reginį – vapsva pro adatos dydžio skylutę iš riešuto sugebėjo išsikrapštyti didžiulį kirminą.

„Parsivežiau iš kaimo riešutų, o vapsva į namus įskrido veikiausiai pro pravirą langą. Negalėjau patikėti, kad toks vabzdys sugebėjo ne tik iškrapštyti storą kirminą iš riešuto, bet tą kirminą dar ir perkando perpus. Kuo jis tai padarė, net negalėjau suvokti. Juk dantų vapsva neturi“, – stebėjosi klaipėdietis Vytautas.

Žinomas bitininkas Algirdas Amšiejus pirmiausia patikslino, kokį vabzdį stebėjo vyras.

Negalėjau patikėti, kad toks vabzdys sugebėjo ne tik iškrapštyti storą kirminą iš riešuto, bet tą kirminą dar ir perkando perpus.

„Jei tai ne 4 ar 4,5 cm ilgio vabzdys, tai buvo vapsva. Širšės daug didesnės. Mes širšulais juos vadiname“, – sakė A. Amšiejus.

Klaipėdietis Vytautas šiemet sode mato itin daug vapsvų.

„Kodėl šiais metais jų tiek daug? Nuo vapsvų teko net bėgti, kai netyčia sugrioviau jų lizdą. Pjoviau žolę, vejapjove pervažiavau per kalnelį, maniau, kad tai kurmio darbas. Pakilo vapsvų spiečius. Bėgau, bet kliuvo į nugarą keli geluonių dūriai“, – pasakojo vyras.

A. Amšiejus paaiškino, kodėl taip nutiko.

„Buvo labai sausa, daug kurmių pasitraukė, nes jie negali gyventi be vandens. O kurmių landas užėmė vapsvos. Vapsvų lizdas būna žmogaus galvos dydžio ar net pusės kibiro. Jame būna 1,5 ar net 2 tūkst. lervų. Ir jos visos rėkia, kad nori ėsti. Vapsvos lervas maitina baltymais“, – patikino A. Amšiejus.

Jis prisiminė, kad Rusnės žvejai skųsdavosi nežinomu gyviu, kuris suėsdavo džiovinamas žuvis.

„Sakė, tik ašakas susirinkdavo. Ir vis nesuprasdavo, kas tai daro. Ogi vapsvos ar širšės žuvų mėsą išnešdavo į lizdus. Todėl ir kirmino riešute prireikė. Tai – riešutinio vaisėdžio lerva. Ji labai maistinga. Vikšras valgė nuostabų maistą – riešutą“, – kalbėjo A. Amšiejus.

Bitininkas įtaria, kad vapsva pasididino riešute esančią skylutę.

„O gal net geluonimi nužudė vikšrą. Vapsvos labai alkanos šiuo metu. Jei labai jos netrukdo, tegul gyvena. Jos apdulkina augalus, o tai labai svarbu. Šiemet vapsvos pirmiausia puolė tas trešnes, kuriose buvo kirminų, tik paskui sveikas trešnes valgė“, – patikino A. Amšiejus.

O štai širšės gali būti pavojingos bitėms.

„Kas septynias minutes širšulas atskrenda pas mane prie avilio ir po vieną bitę suėda. Buvau vienam nugarą pažymėjęs, tai suskaičiavau. Jis perplėšia bitę ir suvalgo raumenis, kurie yra krūtinėje“, – pasakojo A. Amšiejus.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Jonas

Rudenį, kada nelieka vabzdžių, o orai minkšti , vapsvos maitinasi bitėmis,kaip baltymų šaltiniu . Tad bitininkai turi tai žinoti , ir avilių landas laikyti uždarytas , o tai per porą savaičių avilys lieka be bičių.

Reik manyt

kad stengėsi darbštuolė kaip reikiant iš paskutiniųjų - vikšras ne tik storas bet riešutu maitintas tai matyt tokiooo skanuuuumo..:D) Viską žino šitos skraiduolės

Kaunas

Jūs neisivaizduojate kokios jis protingos,su jomis galima draugauti.Garaze buvo susukti du lizdai ,sąmoningai nieko nedarėme ,leidome joms gyventi kartu su mumi.Jos gyveno ,lizdai tapo pilni širšiu ir nieko.Kad mes jų nevijome ,leidome būti jos atvaxiavus vis dziaugdavosi ,išskirsdavo is lizdo ,sukdavosi apinkui .Neįkando nei viena,i balkoną atskrisdavo ,pakalbindavau aš jas,supratau kad pažįsta ir džiaugėsi kad neišdraskėme lizdo.Taip kad tikrai nereikia bijoti jų, jeigu jų neskriausite.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS