Pakistanas pirmą kartą panaudojo dirbtinį lietų prieš smogą | kl.lt

PAKISTANAS PIRMĄ KARTĄ PANAUDOJO DIRBTINĮ LIETŲ PRIEŠ SMOGĄ

Šeštadienį Pakistane pirmą kartą panaudotas dirbtinis lietus, siekiant kovoti su pavojingu smogu didmiestyje Lahore, pranešė provincijos vyriausybė.

Per pirmąjį tokio pobūdžio eksperimentą Pietų Azijos šalyje lėktuvai su debesų sėjos įranga skraidė virš dešimties miesto rajonų, kurie dažnai priskiriami prie vienų labiausiai užterštų vietovių pasaulyje.

Šią „dovaną“ suteikė Jungtiniai Arabų Emyratai, teigė Pandžabo laikinasis vyriausiasis ministras Mohsinas Naqvis.

„Komandos iš JAE kartu su dviem lėktuvais čia atvyko maždaug prieš 10-12 dienų. Jie panaudojo 48 signalines raketas lietui sukelti“, – sakė jis žiniasklaidai.

Pasak ministro, komanda iki šeštadienio vakaro sužinos, kokį poveikį turėjo „dirbtinis lietus“.

JAE vis dažniau naudoja „debesų sėjos“ (angl. cloud seeding) arba kartais vadinamo dirbtinio lietaus metodą, kad sukeltų lietų sausringose šalies platybėse.

Taikant oro modifikavimo metodą į debesis paskleidžiama paprastoji druska – arba įvairių druskų mišinys. Kristalai skatina kondensaciją. Metodas taikytas dešimtyse šalių, įskaitant Jungtines Amerikos Valstijas, Kiniją ir Indiją. Ekspertų teigimu, net labai nedidelis lietus veiksmingai mažina taršą.

Pastaraisiais metais oro užterštumas Pakistane dar labiau padidėjo. Labiausiai nuo nuodingo smogo kenčia Lahoro miestas ir jo daugiau kaip 11 mln. gyventojų. Pastebėtina, kad oro taršos problema paaštrėja rudens ir žiemos mėnesiais.

Šeštadienį Lahore buvo išmatuotas pavojingas PM2.5 teršalų – vėžį sukeliančių mikrodalelių, kurios per plaučius patenka į kraujotaką – lygis, kuris daugiau nei 66 kartus viršijo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) nustatytas pavojingas ribas.

Kvėpavimas nuodingu oru turi katastrofiškų padarinių sveikatai.

Pasak PSO, ilgalaikis poveikis gali sukelti insultą, širdies ligas, plaučių vėžį ir kvėpavimo takų ligas.

Kelios vyriausybės iš eilės taikė įvairius metodus oro taršai Lahore sumažinti, įskaitant vandens purškimą ant kelių, mokyklų, gamyklų ir turgaviečių uždarymą savaitgaliais, tačiau tai mažai padėjo arba visiškai nepadėjo.

Paklaustas apie ilgalaikę kovos su smogu strategiją, vyriausiasis ministras atsakė, kad vyriausybė turės atlikti tyrimus, kad galėtų parengti planą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

nijokinkit

Atvirkščiai, su lietumi tisi teršalai geriasi į dirvą, o vėjo malūnų maišomas oras pakyla ir nukeliauja pas kaimynus...

Algis

Eilini, jūs irgi apie klimatotroninį ginklą?

Eilinis

patvirtinimas apie klimatroninio ginklo egzistavima.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS