JAV įvedė sankcijas Kinijos ir Turkijos įmonėms, kad pažabotų Rusijos pastangas tęsti karą | kl.lt

JAV ĮVEDĖ SANKCIJAS KINIJOS IR TURKIJOS ĮMONĖMS, KAD PAŽABOTŲ RUSIJOS PASTANGAS TĘSTI KARĄ

Antradienį Jungtinės Amerikos Valstijos paskelbė sankcijas asmenims ir įmonėms Kinijoje, Turkijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) ir kitose šalyse, siekdamos suardyti Maskvos karinių pirkimų tinklus vykstant karui Ukrainoje.

Šiais pastaraisiais veiksmais nusitaikyta į žmones ir subjektus, kaltinamus tiekimais Rusijos pramonei, stiprinančiais Maskvos gebėjimą tęsti 2022 m. vasarį pradėtą karą Ukrainoje. Iždo departamentas įvedė sankcijas daugiau nei 150 subjektų, o Valstybės departamentas sankcionavo jų daugiau nei 100, įskaitant tuos, kurie apeina sankcijas trečiosiose šalyse.

Iždo sekretorės Janet Yellen pareiškime sakoma, kad naujosios sankcijos nukreiptos į trečiųjų šalių tiekėjus ir tinklus, aprūpinančius Rusiją tuo, ko jai labai reikia, „kad sustiprintų ir išlaikytų savo karinę pramoninę bazę“. J. Yellen pridūrė, kad Kremlius pavertė Rusiją „karo laikų ekonomika“.

Šių veiksmų imtasi tuo metu, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atvyko į Kongresą ir Baltuosius rūmus siekti daugiau JAV karinės pagalbos su Rusijos invazija kovojančiai savo šaliai.

Tarp Iždo departamento taikinių yra Kinijoje, Rusijoje, Honkonge ir Pakistane įsikūręs tinklas, įtariamas „dalyvaujantis palengvinant Rusijai pirkti Kinijos gamybos ginklus ir technologijas“. Sankcijos paskelbtos Kinijos piliečiui Hu Xiaoxunui ir jo Kinijoje įsikūrusiai privačiai gynybos įmonei „Jarvis HK Co“.

Sankcijos nutaikytos ir į įmones Turkijoje bei JAE, taip pat į kitas Kinijoje įsikūrusias kompanijas, pavyzdžiui, palydovinių vaizdų įmones „Beijing Yunze Technology Co“ ir „Chang Guang Satellite Technology Co“. Teigiama, kad abi jos pateikė didelės raiškos vaizdus į JAV sankcijų sąrašą įtrauktai privačiai karinei bendrovei „Wagner“.

Sankcijos įvestos ir Šveicarijoje įsikūrusiai elektronikos eksportuotojai „Thamestone“ bei Singapūre įsikūrusiai tiekėjai „Micro Electronics Technologies“.

Atskirame JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pranešime sakoma, kad JAV ir toliau naudos turimas priemones siekdamos patraukti atsakomybėn Rusiją už jos  nusikaltimus Ukrainoje ir tuos, kurie finansuoja ir remia Rusijos karo mašiną.

 

Gairės: JAE, JAV, karas Ukrainoje, Kinijos įmonės, Turkijos įmonės
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS